PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


V Jihočeském muzeu "zapaříte" retro hry na legendárních počítačích i zhlédnete krásy hub

V Jihočeském muzeu

Středa, 15.09.2021 / článek

 

Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích přichystalo na začátek podzimu dvě zajímavé výstavy. Na hlavní budově můžete do 21. října zhlédnout fotografickou výstavu Houby Blanského lesa a jižního Předšumaví a do 28. listopadu pak interaktivní zábavní výstavu Retrogaming, která návštěvníky přenese do počátků počítačové a herní éry. 

Výstava o houbách představuje krásu a pestrost hub rostoucích v jižní části Blanského lesa a Předšumaví. Svými objektivy je zachytili mykologové, kteří opakovaně navštěvovali některé mykologicky cenné lokality v této oblasti, popřípadě v posledních letech prováděli systematický výzkum jejich mykobioty.

Na výstavě jsou k vidění fotografie více než 200 druhů hub, v řadě případů se jedná o vzácné a ohrožené druhy zařazené do Červeného seznamu hub České republiky. Většina těchto nálezů je doložena herbářovými položkami v našich veřejných herbářích, především v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích a Národním muzeu. Otevírací doba výstavy je od úterý do neděle, svátcích od 9 do 17.30 hodin.

Zahrajte si v retru

"Retrogaming. Počátky osobních počítačů u nás" je zábavní interaktivní výstava zapůjčená z Regionálního muzea v Litomyšli a představuje historii výpočetní techniky od počátků po polovinu 90. let 20. století.

Největší pozornost je věnována počítačovým hrám a domácím počítačům a konzolím z 80. let – československým i zahraničním. Návštěvník se seznámí také s velkými herními hity, s dobovými herními časopisy, s problematikou pirátství apod. Součástí výstavy je i "pařanské doupě" – herna s historickými počítači, herním automatem i s moderními PC s emulátory - se stovkami her.

Pamětníci si mohou připomenout velké herní hity – od Pac-Mana a Space Invaders přes Prince of Persia nebo třeba Cannon Fodder až po Doom a Street Fighter II. Řada her si zachovala svoji hratelnost dodnes, a tak si i ti nejmladší návštěvníci, zvyklí na dokonalou grafiku a zvuk, s chutí zahrají Dynablaster, Lemmings nebo Vroom.

Výstavu doplňuje spoustu zajímavostí o historii výpočetní techniky (počátky, IBM, Atari, Commodore, Apple, Sinclair, československé počítače, herní konzole, ostatní).

K vidění jsou například tyto počítače a konzole: československé počítače IQ 151, PMD 85-3, Tesla PP 06, Didaktik Gama, Didaktik M, Ondra SPO186; terminál Tesla CM 7202; Sinclair ZX81, Sinclair ZX Spectrum, Sinclair ZX Spectrum+, Sinclair ZX Spectrum+2; Atari 800XL, Atari 800XE, Atari 520 STfm; Commodore C64, Commodore C128D, Commodore Amiga 500; Schneider CPC 464; Sharp MZ-821; Compaq Presario 425; přenosné počítače Epson HX-20, Epson PX-4, Atari Portfolio, Olivetti Quaderno PT-XT-20; herní konzole Audio Sonic PP 940, Atari 2600, Nintendo NES, Sega Mega Drive, "televizní hry"; kapesní herní konzole Elektronika IM, Nintendo Game Boy, Atari Lynx a jiné.

Součástí výstavy jsou dále různé časopisy, herní plakáty, literatura, součástky (mikro, mini i sálových počítačů) a další.

Informační panely seznámí návštěvníky s historií počítačových her - první hry, plošinovky, střílečky, bojovky a FPS (doomovky), adventury, RPG (hry na hrdiny), strategie, letecké simulátory, závodní hry, sportovní hry, logické a postřehové hry. 

V herně - pařanském doupěti si návštěvníci mohou zahrát na těchto herních automatech, konzolích a počítačích: herní automat se hrou Street Fighter II, Atari Flashback 6, Sinclair ZX Spectrum +2, Atari 1040 STE, 2 počítače s emulátory (Amiga, Commodore 64, DOS), tři herní konzole s emulátory her z automatů a kapesní herní konzole Elektronika IM – Jen Počkej!





Fotografie


Autor: David Peltán, i-





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Music Stars ZUŠ Sezimovo Ústí a hosté

Hudba / koncert
Spektrum Sezimovo Ústí
19.04.2024 od 18:00 hod.

 

Večery S – Chansonet, David Šitavanc, Spolektiv

Hudba / koncert / folk, country, bluegrass
Divadlo U Kapličky, Husova 622/45, České Budějovice
19.04.2024 od 19:00 hod.

 

Yasha 96 + Méta Monde

Hudba / koncert / alternative
MC Orion
19.04.2024 od 20:00 hod.

 

Electric spring disco

Hudba / dj
No signal
19.04.2024 od 21:00 hod.