PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Lidé zachraňují milevský Kamenáč. Zvedla se dojemná vlna solidarity

Lidé zachraňují milevský Kamenáč. Zvedla se dojemná vlna solidarity

Čtvrtek, 28.01.2021 / článek

 

"Pomozte nám zachránit Kamenáč, jediný hudební bar v Milevsku a okolí. Protože nemáme provoz Kamenáče jako hlavní výdělečnou činnost, nedostaneme od státu ani korunu příspěvku. Dochází finance na platby energií, dalších poplatků, udržení baru při životě," vyzývají o pomoc příznivce živé kultury ve sbírce na HitHit hudebníci Daniel Hruška a Michal Haggim Klimeš, provozovatelé a zakladatelé Music Art Pubu Kamenáč v Milevsku. 

"Mysleli jsme si, že to dáme, ale situace vypadá pořád bledě a my bychom potřebovali pomoc. Budeme moc rádi, když si na HitHit vyberete nějakou formu pomoci pro Kamenáč. Má to jediný háček, a to je všechno, nebo nic. To znamená, že když se podaří vybrat cílová částka, tak pomoc přijde, ale když se to nestihne, vrací se dárcum peníze zpět a Kamenáč nedostane nic. Proto vás moc prosíme, kupte si něco," vysvětlují provozovatelé klubu, v němž pravidelně vystupují básníci i hudebníci jako Jaroslav Hutka, Norbi Kovácz, Pepa Nos, Michal V. Viktořík (J.A.R.) či Mardoša z Tata Bojs a dává se velký prostor i hudebním jam session, jihočeské scéně a začínajícím kapelám. Od léta pak vaří provozovatelé a organizátoři milevské kultury vlastní pivo Stoner.

Vlna solidarity dojímá

Na provoz a záchranu Kamenáče potřebovali vybrat 45 000 korun. Zvedla se však vlna solidarity a na Kamenáč se složilo už 125 lidí, kteří dohromady dali 79 393 korun. Sbírka však pokračuje ještě 43 dní.

"Takovou vlnu podpory a ochoty pomoci Kamenáči jsme nečekali. Během asi pěti hodin byla vybraná cílová částka a my na to koukáme s dojetím, jak skvěle pomáháte a jak vám záleží na tom, aby Kamenáč dál fungoval. Jsme vám moc vděční a hřeje u srdce tohle vidět a hlavně vědět, že to místo máte rádi,"
komentují Dan Hruška a Michal Haggim Klimeš. 

"Kamenáči zdar! Okouzlil mne velmi, musí přežít," napsala Kamenáči Veronika Bednářová na HitHitu. 

Peníze mohou ale lidé posílat dal. "Původní cílová částka byla odhadem na zhruba tři měsíce přežití. Když to bude více, tak samozřejme stále nevíme, jak dlouho lockdown bude pokračovat. Každá koruna se tak hodí. Za peníze navíc alespoň můžeme zaplatit nové zboží hned a nečekat, až se něco prodá a budeme na to mít, což je někdy takové stresující. Máme také stále povinné platby za energie, a také OSA chce pořád peníze, i když je zavřeno a podobně," podotýkají provozovatelé Kamenáče. 

Vybrané peníze navíc nepřijdou vniveč. Kdo přispívá, kupuje si dopředu nějaký produkt nebo službu, jako voucher na konzumaci, otevřený účet na nějakou sumu nebo zajíce v pytli, což je překvapení Kamenáče pro přispěvatele. 

"Všechny peníze zůstanou v Kamenáči, vy si vyberete, co jste si koupili a věříme, že se dostane i na odkládané opravy, které jsme loni kvůli obavám ze zavření odkládali. Opravit je potřeba hromada rozbitého nábytku, nějaký dokoupit, spravit dveře, poopravit padající omítky, opravit bojler na baru... Budeme také doufat, že tento lockdown je na dlouhou dobu poslední," doplnila dvojice. 

Přispívat můžete stále ZDE.
 
Co je Kamenáč?

Bar Kamenáč je v Milevsku zavedeným pojmem od roku 1999, který navázal na podnik Cola - Bar. Ten již několik let před tím byl místem se skvělou muzikou a atmosférou odlišující se od standardních hospod. Hlavním motorem byl vždy Zdeněk Bolek, který těmto místům vtiskl domácký ráz, kam si mnozí chodili poslechnout živou muziku, nebo jen posedět na baru při poslechu hudby, kterou si hosté sami vybrali nebo přinesli.

Na tuto pohodu navázal Zdeněk Bolek s Kamenáčem, který si poté prošel etapami s různými majiteli. Michal Haggim Klimeš a Daniel Hruška se už pár let pokouší navázat na myšlenku Zdeňka z Kamenáče a udělat v Milevsku příjemné místo zaměřené na kulturu, muziku, film. Dát příležitost lidem, kteří něco tvoří, na něco hrají. 

Za jejich osmileté působení v Music Art Pubu Kamenáč vystoupili například: Jaroslav Hutka, Pepa Nos, Michael V. Viktorik (J.A.R.), Mardoša (Tata Bojs), Zdeněk Bína (-123 minut), Norbi Kovács, Mirek Linhart (Yoyo Band), MC Emsa ( Bow Wave) s kapelou Fonkienz, Dj Maceo (radio Wave), Petr “Pepíno” Valášek (Clarinet Factory) s Pavlem Rybou, Jiří Schelinger Memory band, Led Zeppelin Southern Revival, Paul Batto, Ondra Kříž, Jiří Matyáš band a mnozí další.


Fotografie


Autor: David Peltán





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.