PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Ceny Magnesia Litera mají výraznou táborskou stopu. Vítězem je Petr Čornej s knihou o Žižkovi

Ceny Magnesia Litera mají výraznou táborskou stopu. Vítězem je Petr Čornej s knihou o Žižkovi

Úterý, 01.09.2020 / článek

 

Knižní Ceny Magnesia Litera, soutěže propagující a popularizující kvalitní literaturu, znají své vítěze. Ceny mají letos výraznou táborskou stopu. 

Knihou roku se stala životopisná publikace o táborském hejtmanovi Janu Žižkovi historika a spisovatele Petra Čorneje. Ten ji loni v prosinci představil na Housově mlýně v Táboře a jen se po ní zaprášilo. "V rozsáhlé monografii zúročuje Petr Čornej své celoživotní bádání v oblasti dějin českého středověku....Ve své nejnovější práci Čornej čtenářům názorně a přitom čtivě ukazuje obtížnost práce historika, který se často musí vyrovnat s nedostatkem písemných pramenů. Otevřeně přiznává, že na některé otázky historik nemůže nabídnout jednoznačné odpovědi, a proto předkládá hned několik možných cest, jimiž se osudy husitského válečníka mohly ubírat..." píše se ke knize na webu Magnesia Litera. Titul Jan Žižka: Život a doba husitského válečníka zvítězil i v kategorii Litera za naučnou literaturu

Dva výrazné táborské záseky přinesla další vyhlášení cen. V kategorii Překladová kniha vyhrál táborský překladatel Ladislav Nagy s knihou Edward St Aubyn spisovatele Patricka Melrose I. 

"Vítězství si cením, protože každý rok vychází obrovské množství vynikajících překladů a nejinak tomu bylo loni. Jsem rád, že můj překlad porotu zaujal a doufám, že kniha, podle které byl natočený i vynikající seriál, si najde cestu ke čtenářům. Myslím, že v pětici románů (druhý díl pentalogie vyjde letos na podzim) se autorovi podařilo nejen vyrovnat s určitým, velmi silným osobním traumatem, ale i nabídnou velmi zajímavý — a kritický — obraz britské aristokracie," komentuje svůj úspěch Ladislav Nagy. 

V kategorii Cena čtenářů zvítězila kniha Gump - pes, který naučil lidi žít táborského spisovatele Filipa Rožka. Ten nyní dotočil s režisérem F.A. Brabcem i filmovou podobu knihy, premiéra bude v prosinci.

"Je to cena diváků, o to je to hezčí. Je to zvláštní a hezký pocit, protože jsem knihu psal před rokem a nevěděl jsem, zda to nebude číst jen máma a přátele. Zájem o knihu však roste a jsem šťastný, splnil jsem si sen. Teď už vím, že pokud se člověk rozhodne, má dost drzosti napsat knihu a píli ji dokončit, tak to jde," říká Filip Rožek. Knihy se do teď prodalo 120 000 kusů.      

V kategorii Próza se konečně (již byl třikrát nominovaný) zadařilo Jiřímu Kratochvilovi s románem Liška v dámu. Následovaly ho knihy Logoz Aneb Robert Holm, marketér dánský (David Zábranský), Kolem Jakuba (Michal Vrba), Možnosti milostného románu (Jan Němec), Projekt Gilgameš (Štěpán Kučera) a Vytěženej kraj (Veronika Bendová). Veskrze všichni jsou pravidelní účastníci literárního festivalu Tabook v Táboře. 

V kategorii Poezie zvítězila sbírka Noční četba spisovatele Ewalda Murrera. Na předních příčkách se dále umístil Daniel Hradecký s Přibližováním dřeva a Jiří Dynka s knihou Pomor.  

Vítězem Kniha pro děti a mládež v roce 2020 je David Böhm s knížkou A jako Antarktida - Pohled z druhé strany. Nakladatelským činem roku byla oceněna kniha Labyrint světa a ráj srdce Jana Amose Komenského, kterou vydalo pražské nakladatelství Práh.  Ve skupině Publicistika si vydobyla první místo kniha Jako v nebi, jenže jinak Nové setkání se samotáři z Čech a Moravy Aleše Palána. Objevem roku se stal opět častý táborský návštěvník Vratislav Kadlec s knihou Hranice lesa

Další výsledky ZDE.


Fotografie


Autor: David Peltán





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.