PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Vrcholem oslav jubilea domova sv. Linharta bylo vystoupení Jany Šrejma Kačírkové

Vrcholem oslav jubilea domova sv. Linharta bylo vystoupení Jany Šrejma Kačírkové

Neděle, 23.08.2020 / fotoreport + článek

 

Setkání přátel, sponzorů a uživatelů domova denního stacionáře pro zdravotně postižené v Chelčicích proběhlo v pondělí 17. srpna v prostorách renesančního zámku Kratochvíle. Na úvod byla shrnuta desetiletá činnost toho úctyhodného projektu, kdy pohovořily i osoby s touto genezí a zráním spjaté. Proběhla dražba speciální bankovky i předávání světla lásky a naděje, vše plné mnohdy tak chybějící lidské vlídnosti.

Poté následovalo, již v kapkách pozvolna sílícího deště, očekávané hravé vystoupení uživatelů. To ještě nikdo netušil, že večerní tančírna s k produkci nachystanou skupinou Retrovox tak nějak neproběhne, jelikož větru a dešti (snad jen zatím, díky Bohu, existuje-li, neboť mnozí ho mají plná ústa, ale v reálu je vše jinak), již neporoučíme. Od zahájení akce, plánované na 18. hodinu, bylo pro návštěvníky nachystané pestré občerstvení i výstavka výtvarných prací uživatelů.

Následoval přesun do zámeckého hudebního sálu, kde za mimořádně citlivého profesionálního doprovodu klavíristy Mikoláše Troupa, jinak i varhaníka, syna kastelána tohoto státního zámku, vystoupila operní pěvkyně Jana Šrejma Kačírková. Přibližovat úspěchy této renomované operní divy, prosté některými možná očekávaných barokních tvarů a pitoreskních teatrálních gest, by bylo nošení dříví do lesa (i když ty naše šumavské to pomalu potřebují). Tak, jako klavírista Troup zde nevystupoval proto, že je synem „hradního pána", pochopitelně ani držitelka Thálií sem nezavítala pro svůj obdobně jihočeský původ.

Projev této mladé, přesto mimořádně zralé pěvkyně, přesně nabízel paralelu, proč excentrický padouch baron Gorc z Gorců v podání Miloše Kopeckého chorobně propadl kouzlu operní pěvkyně (pro případné neznalé - film Tajemství hradu v Karpatech). Když pomineme její sytý, čistý a bezchybně intonující hlas, pak až smyslnou nadstavbou je lepá postava i neustálý přirozený úsměv (ne ten jako na volebních plakátech politiků), korunovaný spontánním šibalským úsměvem, když zdáli do její árie zalomozila blížící se bouře. A že Mikuláš nadílí nejen v prosinci, bylo patrné jak doprovodu jeho zručného takřka jmenovce, tak v sólových partech, ba i not prostých, tohoto talentovaného hudebníka.

Úctu zaslouží také, nebo přímo především, ředitelka domova Klára Kavanová Mušková a její tým - ač se na vystoupení zmíněných umělců těšila, velkou část nejen ona strávila odklízením venkovního vybavení v prudkém dešti, a dámy to rozhodně nedělaly proto, že by aspirovaly na Miss mokré tričko - ostatně paní Klára je trvale křehce elegantní nejen o narozeninách.

VIDEO: sestřih z akce

Následoval raut, operativně přesunutý ze zahrady ke vstupní bráně i do sálu u vchodu do zámku, finální tančírna s Retrovoxem vzhledem k počasí musela být zrušena.

Co se týče chelčického domova, zde je možno domluvit i prohlídku památníku Petra Chelčického - více ZDE, video z památníku ZDE. A domov jako takový podporovat možno a záhodno též kdykoliv a trvale - více na webu Chelčického domova sv. Linharta.


Fotografie


Autor: Petr Hejna





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.