PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Strakonická madona ozdobí vstup do hradní kaple

Strakonická madona ozdobí vstup do hradní kaple

Úterý, 07.07.2020 / článek

 

 Muzeum středního Pootaví Strakonice nechalo zhotovit u známého volyňského řezbáře Jaroslava Frencla kopii Strakonické madony. Kopie bude vystavena v nové expozici muzea před vstupem do hradní kaple.

Strakonická madona je vzácná raně gotická plastika s přímým vztahem k francouzskému katedrálnímu sochařství 13. století. Její vzhled byl ovlivněn hutí v Remeši, která poznamenala porýnské a jihoněmecké sochařství ve druhé polovině 13. století. Jde o kompoziční typ tzv. milostné madony s otevřeným pláštěm, odvozený z francouzské katedrální plastiky (např. portál katedrály v Remeši).

Dílo bylo pravděpodobně vyrobeno v Čechách v časovém rozmezí 1250 až 1320. Napovídá tomu jistá strnulost pohybu a blokovitost sochařského zpracování, kdy hlava Marie jen neznatelně reaguje na pohyb těla a tvář má výraz nehybné masky. Tělo plastiky je tvarově velmi zjednodušené a útlé, avšak se silně stylizovanou drapérií s dlouhými, vertikálními záhyby. Plastiku pravděpodobně nechal zhotovit některý z příslušníků roku Bavorů ze Strakonic, zřejmě Bavor III. z Bavorova (†1318), purkrabí královského hradu Zvíkova, který měl blízko k Elišce Přemyslovně.

„Originál sochy je vyrobený z jedlového dřeva s dutým vnitřkem, s nepatrnými zbytky polychromie. Hlava a levá ruka Ježíška jsou ze dřeva lipového. Patrně se jednalo o pozdější opravu, ale podle charakteru neuplynulo mezi vytvořením díla a opravou mnoho času. Madoně chybí pravá ruka. Plastika je vysoká 184 cm a od roku 1947 je součástí sbírek Národní galerie v Praze,“ uvádí ředitelka strakonického muzea PhDr. Ivana Říhová.

Strakonickou madonu budou moci návštěvníci obdivovat od července příštího roku, kdy muzeum slavnostně otevře nově zrekonstruovaný hrad a muzejní expozice. Jejich součástí mimo jiné budou jedinečné expozice Suverénního řádu maltézských rytířů, dud a dudáctví, historie textilní výroby, zbraní a motocyklů značky ČZ. Vznikne i nová infrastruktura pro kulturní vyžití a technické zázemí muzea. V hradním paláci se otevřou dva nové sály s bezbariérovým vstupem, které budou určeny pro přednáškovou a edukační činnost muzea. Nové prostory bude mít i knihovna s badatelnou.


Fotografie


Autor: - i -





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.