PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


V Prostoru nad hvězdami. Lumír Slabý vydat sbírku nestačil, udělali to jeho přátelé

V Prostoru nad hvězdami. Lumír Slabý vydat sbírku nestačil, udělali to jeho přátelé

Středa, 22.07.2020 / fotoreport + článek

 

Po roce od úmrtí básníka, hudebníka a cestovatele Lumíra Slabého došlo v červnu ke slavnostnímu uvedení jeho básnické sbírky V Prostoru nad hvězdami a odhalení jeho pamětní desky ve Vančurově ulici v Táboře. 

Happening s instalací a slavnostní odhalení pamětní desky se uskutečnily na břehu Jordánu, kde se rád Lumír Slabý koupal a nedaleko odtud bydlel. Došlo na proslovy, vzpomínky i čtení v podání Pavly Kohelové Jankové a Petra Novotného (kytara) z jeho nové básnické sbírky, kterou již kvůli krátké těžké nemoci nestačil Lumír Slabý vydat.

Na zhotovení pamětní desky se kromě návrhu Teodora Buzu a textu Davida Peltána podílely firmy Kalina Tábor (deska), škola Centrum odborné přípravy - COP Sezimovo Ústí (gravírování), VSJ - metal lakovna Planá nad Lužnicí (ochrana), kameník Jiří Korous (instalace a opracování kamenů), architekt Miloš Roháček a další. 

Ke "křtu" sbírky V Prostoru nad hvězdami došlo ve zrekonstruovaném Rajském dvoře Husitského muzea Tábor na náměstí Mikuláše z Husi. Na akci zahrála Slabého kapela Starý psi a mladý kočky, David Kaczor, Jára a Petra Bártovi, Ondřej Kříž, Jan Váňa, Pavla Ambrožová, Pavel a Václav Pelouchovi, Jakub Mikula, Petr a Martin Pistulkovi a další. Nechyběla recitace z básní Lumíra Slabého, setkávání, vzpomínání ani občerstvení. Akci navštívily stovky lidí. 

O realizaci památky na Lumíra Slabého se postarali jeho přátelé - akademický malíř Teodor Buzu a fotograf a publicista David Peltán, dále pak Oksana Osadča, Petra Pavlíková, Aneta Demuthová Herová, Veronika Kupková a další. Celý projekt mohl být realizován díky příznivcům Lumíra Slabého, které na knihu i desku přispěli ve veřejné sbírce, již zaštítilo sdružení Fest2004 a Jihočeský kraj. Dále pak se na vydání knihy podílela společnost Comett plus a Město Tábor.

Více o akci ZDE.

Sbírku je možné zdarma dostat v kavárnách - Jednota, Kávová zastávka, Putovní pražírna, MC Jordán, Dobrá čajovna Tábor, dále také v Městské knihovně Tábor, Spektru Sezimovo Ústí, Plaveckém stadionu Tábor, Infocentru Tábora či přímo u vydavetelů. 


Fotografie


Autor: David Peltán, Jakub Smrčka, -i-





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.