PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Kropenkou biskup nezaháněl ďábla, ale požehnal rockerům

Kropenkou biskup nezaháněl ďábla, ale požehnal rockerům

Čtvrtek, 23.01.2020 / fotoreport + článek

 

V písecké Trojici, koncertní síni kostela na pietním hřbitově, proběhl 12. ledna čtvrtý ročník Tříkrálového koncertu, tentokrát s podtitulem Od Bacha po Kainara. Došlo tedy jak na baroko, tak na folk i rock, nechyběla obvyklá poetická vložka.

Nikoliv Satan, ale snad Bůh, svedl z nastoupené profesní cesty Aleše Noska, prvního účinkujícího. Ač vyučen automechanikem, podlehl volání niterné touhy věnovat se hře na varhany, a to tak intenzivně, že po studiu na českobudějovické konzervatoři i Hudební fakultě Akademie Múzických Umění v Praze následovalo roku 2014 absolutorium na Hochschule für Katholische Kirchenmusik v Regensburgu, završené titulem Master of Music. Během úvodní půlhodinky zazněla v jeho podání především díla z brku barokního velikána J. S. Bacha.

Tentýž autor, ovšem již na dvě violoncella, uvedl blok Michala Pavlíka a jeho dvanáctiletého syna Mikeše. Michal Pavlík, absolvent pražské konzervatoře, se za léta profesionální činnosti zapsal do historie rockového hudebního dění u nás zejména jako klávesista, např. v Motoru Jany Kratochvílové, 5P Luboše Pospíšila, SLS Leška Semelky, George and Beatovens Petra Nováka…, v poslední době působil jako multiinstrumentalista v Čechomoru, z kterého po 25 letech sám odešel. V Trojici krom violoncella rozezněl klavír v doprovodu synka a dudy, kdy zazpíval humornou písničku o faráři, peru a kalamáři.
Posluchači mohli být svědky „světové premiéry“ Pavlíkem pro dvě violoncella upravené skladby Boureé od Williama Henryho Squira (1871 - 1963), Eleanor Rigby od Beatles pak naznačila, že večer nebude věnován pouze klasické hudbě. Jeho syn Mikeš Pavlík ohromil vyspělým projevem, cítěním i přednesem většiny materiálu „z koule“, tedy bez použití not.

Písecký básník a textař Milan Princ přednesl během večera několik básní Josefa Kainara, osobnosti milující blues i jazz, a naopak vyhledávané rockery jako textař (Michal Prokop - Město ER, Flamengo - Kuře v hodinkách)

Příbramský písničkář Petr Vašina, zpěvák, kytarista, hráč na foukací harmoniku a příčnou flétnu, si jako posilu přivedl zpěvačku a kytaristku Míšu Mádlovou, čímž započala část večera postavená na hudebně-textařské autorské tvorbě, v přednesu této dvojice v hávu křehce folkovém.

Jelikož coby posluchač byl přítomen plzeňský biskup Církve československé husitské Filip Štojdl, spolu s bratrem Martinem Gruberem požehnal před posledním setem nejen přítomným, ale rovněž právě dokončenému albu "Věčný poutník" Petra Hejny (i mu popřál k 65. narozeninám, dožitým cca v 19:30 dne konání koncertu).

Pokud si někdo pod pojmem biskup vybaví toliko mastnou zadnici drůbeže z nedělního oběda, nebo stejně tak tučného preláta, skrývajícího vypasený břich pod ornátem a smilstva církevních činovníků před veřejností, pak tento muž rozhodně má k podobným stereotypům daleko. Dovede svojí lidskostí oslovit a zaujmout i ty, kterým je cosi jako Bůh a víra vzdálené na hony.

Petr Hejna s přáteli zahráli tentokrát unplugged, nechyběl stálý host Břetislav Bakala, a syn Petr ml., s kterým dříve, než mladšího z dvojice postihla trojice mrtvic, působili jako kapela 2 Generations.

I když tedy prostory kostely byly ušetřeny tím pádem rockového dunění a divokých kytarových sól, vynechána nebyla obvyklá působivá dvojitá projekce, jak na plátno, tak velkoplošná na strop a zdi kostela. Improvizací na flétnu přispěl Petr Vašina, závěrečnou skladbu spolu s Míšou Mádlovou obohatili vokály, a o její varhanní úvod se postaral Aleš Nosek, který rozvedl tříkrálovou koledu do volné improvizace, na kterou muzikanti navázali.

VIDEO: A. Nosek - M. & M. Pavlíkovi - P. Vašina & M. Mádlová
VIDEO:
P. Hejna & hosté

Koncert pořádalo CK Města Písku, ohlasy návštěvníků byly opět skvělé! 


Fotografie


Autor: Jana H.B., foto Václav Turek





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Deskovky s Michalem

Pro děti / hraní deskových her
Pobočka knihovny Sídliště nad Lužnicí, Vídeňská 2931, 390 05 Tábor
22.05.2024 od 15:30 hod.

 

Než natáhnu brka

Divadlo / Listování
Divadlo Oskara Nedbala Tábor
22.05.2024 od 17:00 hod.

 

Covert Sax Quartet

Hudba / koncert / Rok české hudby v Táboře
Divadlo Oskara Nedbala Tábor
22.05.2024 od 19:00 hod.

 

listování - než natáhnu brka - antti tuomainen

Divadlo / scénické čtení
Kulturní dům Veselí nad Lužnicí
22.05.2024 od 18:45 hod.