PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Přitáhly návštěvníky do Kaplanky fotografie, hudba, nebo mrzký dlabanec?

Přitáhly návštěvníky do Kaplanky fotografie, hudba, nebo mrzký dlabanec?

Pondělí, 09.09.2019 / fotoreport + video

 

V protivínské Kaplance byla v úterý 3. září krátkým koncertem zahájena fotografická výstava tří autorů z Písecka - konkrétně z Třebkova a sousedních Předotic, trvale v této lokalitě žijících, avšak původem z Prahy. To naznačuje i titul výstavy „Křtěni Vltavou, dnes na jihu žijící a tvořící“, a to s číslovkou 2, jelikož se jedná o návrat této trojice s novými pracemi do nádherného prostředí Kaplanky po dvou letech.

Petr Hejna st., zavilý odpůrce „mobilenek“, se pokusil dokázat, že i jím nenáviděný formát, degradující masovostí a (ne)kvalitou fotografii, není zcela peklu propadnuvší artefakt, a to právě hojně zastoupenými fotografiemi z mobilu nižší třídy. Jeho syn, tedy Petr ml., coby milovník přírody nabídl makro fotografie i snímky zvířat a Luny, další z nesvaté trojice, Václav Turek, sáhl především po osvědčených momentkách z koncertů i pozval na listopadovou výstavu klubu Terifoto, jehož je členem, v Portyči.

Přestože poslední dobou nebývá účast na zdejších vernisážích nikterak patřičná, tak na prsty jedné až dvou končetin vrchních, tato se mimořádně vyvedla - ať již to bylo díky předem oznámenému podávání občerstvení či stejně tak avizovanému krátkému hudebnímu vystoupení, nebo vzhledem k ideálnímu počasí pro požádání "venkovní párty" na nádvoří před kostelem, je vcelku vedlejší. Zásadní je, že dorazil překvapivý počet desítek návštěvníků. Právě vzhledem k nádhernému počasí mohl set kapely 2 Generations proběhnout venku, kde stará kašna posloužila i jako servírovací stůl.

Přestože účinkující - oba Petrové a hráč na klávesové nástroje Břetislav Bakala, vystoupili v této poloakustické formě narychlo a neplánovaně, nedostatků nebylo až tolik, což potvrdil i nečekaně dorazivší baskytarista Jazz Q i Impulsu Přemek Faulkner, spolu s manželkou spokojený s předneseným materiálem. Od Hejny st. to (pouze malinko, vzhledem k přátelství) schytal za to, že nedal vědět předem, takto neplánovaně bohužel nebyl prostor využít tohoto spřízněného legendárního muzikanta.

Co se krmě týče, nabízena byla krom jiného domácí pizza, cmunda na plech a bublanina, to vše samozřejmě pohujerovsku z bylin a plodů z vlastní třebkovské zahrádky.



Výstava potrvá do 27. října tohoto roku, samozřejmě k vidění jsou stálé expozice, jako muzeum koster exotických zvířat (mnoho z nich jsou ostatky zvířat dovezených Ing. Josefem Vágnerem do zoo ve Dvoře Králové) a náhled na svět a práci básníka a výtvarníka Jiřího Koláře.

Pokud se sešlí starci (zastoupeni v počtu dvou) z tohoto triumvirátu dožijí roku 2021, další jejich výstava zde proběhne v červenci a srpnu uvedeného rocku.
 


Fotografie


Autor: Text: Jana H.B., foto: Václav Turek





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.