PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Hradozámecká noc představí jihočeské památky v jiném světle

Hradozámecká noc představí jihočeské památky v jiném světle

Sobota, 31.08.2019 / článek

 

Hradozámecká noc ve večerních hodinách ze soboty 31. srpna na neděli 1. září nabídne na devíti jihočeských památkách netradiční program. Hrad Landštejn se oděje do renesančního hávu, Rožmberk zase zkrášlí květinová výstava Kouzlo bylin. Na hradě Zvíkov bude řádit Zvíkovský rarášek, klášterem Zlatá Koruna bude znít barokní hudba, na zámku v Dačicích se vydáte za svitu svíček do sklepení. Na zámek Hluboká se po osmdesáti letech vrátí granátnická garda, zámek Třeboň se promění v hotel s jazzovou tančírnou. Program na zámku Červená Lhota se zaměří na vodní živel, v Nových Hradech připomenou dobu, kdy po Vitorazské obchodní stezce putovaly karavany kupců a hrad strážil jejich bezpečí.

Zámek Červená Lhota

Letošním tématem Hradozámecké noci na Červené Lhotě je zámecký rybník a voda v krajině. V hlavní části programu na návštěvníky čekají dvě přednášky. První z nich na téma "Co vydalo rybniční dno" se věnuje nálezům objeveným při odbahňování zámeckého rybníku, druhá přednáška s názvem "Je libo vodu v krajině?" zkoumá fenomén nedostatku vody v krajině a možné způsoby řešení této situace. Pro děti jsou nachystány výtvarné dílny, kde si budou moci vyzkoušet ruční práce spojené s vodou. Vzpomínkový koncert od 21 hodin připomene rakouského barokního hudebního skladatele a hudebníka Karla Ditterse, který závěr svého života strávil na panství Červená Lhota. Chybět nebude ani oblíbená volná prohlídka historických interiérů 1. patra bez průvodce, která je zpoplatněna. Od 23 hodin se návštěvníci mohou zúčastnit soutěže, která je vhodná pro osoby starší osmnáct let. Program bude zvolna ukončen kolem půlnoci na nádvoří zámku. Dospělí zaplatí 120 Kč.

Dačice

Kromě běžně přístupných prostor bude na zámku v Dačicích otevřeno po setmění také sklepení a výstava Marnivost z cyklu Šlechtické neřesti. „Prohlédnete si překrásné reprezentační i soukromé pokoje rodu Dalbergů, nejvýznamnějších majitelů zámku Dačice, a to vše bez časového omezení a navíc ve večerních hodinách. Jednotlivé místnosti si máte možnost projít sami. Na určených stanovištích po celém zámku se budou nacházet naši průvodci a další zaměstnanci, kteří vám v případě zájmu odpoví na vaše dotazy. Tajemná atmosféra celého zámku bude umocněna nasvícením četnými svíčkami“, láká k návštěvě kastelánka Kristýna Dvořáková. Zámek bude otevřen od 20:00 do 24:00.

Zámek Hluboká

Na zámek Hluboká se v tento výjimečný večer vrátí po osmdesáti letech schwarzenberská granátnická garda, která v první polovině 20. století plnila funkci čestné stráže na českokrumlovském zámku a dodávala na důstojnosti významným událostem schwarzenberské knížecí rodiny. Na nádvoří zámku se předvedou gardisté v parádních bílo-modrých uniformách, kapela Schwarzenberské granátnické gardy tu zahraje dobové melodie. Reprezentačními pokoji vás provedou kostýmovaní průvodci, v soukromých apartmánech se během tematické prohlídky dozvíte více o sportovních aktivitách a koníčcích posledních šlechtických majitelů. K vidění bude i dobový film z rodinného archivu Schwarzenbergů.

Prohlídky soukromých pokojů (trasa II.) začínají v 18:30, 19:30, 20:30, 21:30 a 22:30. Prohlídky reprezentačních pokojů (trasa I.) budou probíhat po celý večer v intervalech dle zájmu návštěvníků. Začátek poslední prohlídky ve 23:00 hodin. Plné vstupné na prohlídku reprezentačních pokojů činí 200 Kč, za speciální prohlídku soukromých pokojů dospělí návštěvník zaplatí 180 Kč. Vystoupení granátnické gardy na nádvoří zámku je zdarma.

Landštejn

Hrad Landštejn se během Hradozámecké noci oděje do renesančního hávu. Do 16. století, kdy na hradě vládnul rod Krajířů z Krajku, návštěvníky přenesou nejen renesanční písně vokální skupiny Exfanta, ale i tematicky zaměřený výklad o historii hradu a další doprovodný program v hradním příkopu. Vstup do areálu bude umožněn vždy 10 minut před začátkem programu, volný pohyb po hradě nebude možný. Program pro děti bude probíhat mezi 20. až 21. hodinou, program pro dospělé začíná ve 21 a ve 22 hodin. Konec akce ve 23 hodin.

Hrad Nové Hrady


Během Hradozámecké noci se návštěvníci Nových Hradů vrátí do doby, kdy po Vitorazské obchodní stezce putovaly karavany kupců a hrad strážil jejich bezpečí. Program začíná již od 13 hodin a naváže na městské slavnosti k výročí 740 let od první písemné zmínky o městě. Na nádvoří hradu vystoupí šermíři, sokolník, kejklíř, tanečníci dobových tanců i několik hudebních skupin. Pro děti jsou připravena dvě divadelní představení divadla Beze Všeho v 13 a 16:20 hodin. Program na nádvoří je zdarma. Od 19 hodin se můžete vydat na kostýmované prohlídky hradu uvedené hraným příběhem. Součástí je i degustace vín a vinných moštů, které po Vitorazské stezce kdysi putovaly do Čech. Plné vstupné je 200 Kč, snížené 140 Kč. Vzhledem k velké oblibě těchto prohlídek doporučujeme rezervaci vstupenek předem.

Hrad Rožmberk


Večerní prohlídky na hradě Rožmberk odstartují v 19 hodin. Historické interiéry zkrášlí výstava květinových aranží Kouzlo bylin, kdy stovky květů doplní mnoho druhů známých i méně známých bylin. Prohlídky doplní přednášky nejen o bylinách a smyčcový koncert na hradním nádvoří. Program bude probíhat od 19 do 23 hodin.

Zámek Třeboň

Hrané prohlídky na zámku v Třeboni zavedou návštěvníky do 30. let 20. století, kdy se zámek na čas proměnil v luxusní hotel. Během večera vystoupí v areálu zámku formou dobové tančírny také Jazzband Schwarzenberské gardy. Začátek akce od 19 hodin.

Klášter Zlatá Koruna

Večerní prohlídky zšeřelými prostory zlatokorunského kláštera doplní kratší hudební vystoupení na varhany z roku 1699. Ve 20:30 hodin zazní v křížové chodbě koncert barokní hudby na dobové nástroje. Vstupné na koncert je 100 Kč, na prohlídku 150 Kč.

Hrad Zvíkov

Během Hradozámecké noci se na hradě Zvíkov rozloučí s dalším ročníkem Zvíkovského divadelního léta. Od 20:30 hodin Divadelní spolek Prácheňská scéna zahraje na hradním nádvoří ikonickou hru Ladislava Stroupežnického Zvíkovský rarášek. O hudební doprovod se postará písecký smíšený pěvecký sbor Sborissimo. Chybět nebudou ani akční scény v podání šermířů Collegium 1570. Na představení je možné se dopravit společně s herci autobusem, který odjíždí v 18 hodin od divadla F. Šrámka v Písku. Doprava je zdarma. Po představení je možné se dopravit zpět opět autobusem. Večerní představení není vhodné pro děti do 12 let.


Hradozámecká noc již od roku 2010 představuje památky v netradiční době a s netradičním programem jako místa neustále živá, na něž má smysl se vracet. Do Hradozámecké noci se každoročně zapojují desítky památek – hrady, zámky, kláštery, kostely, ale také vily nebo paláce. Každý rok se na některé z památek ve správě NPÚ odehrává hlavní program, v letošním roce to bude hrad Grabštejn.


Autor: -i, dap-





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.