PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Severská filmová zima se poprvé koná v Budějovicích. Nabídne filmy, z nichž mrazí

Severská filmová zima se poprvé koná v Budějovicích. Nabídne filmy, z nichž mrazí

Pátek, 15.02.2019 / článek

 

Severský filmový klub již podeváté pořádá tradiční přehlídku kinematografie severských a pobaltských zemí s příznačným názvem Severská filmová zima. V Českých Budějovicích bude festival poprvé a zabydlí se v útulné kavárně Horká Vana, kde představí pět nejzajímavějších titulů. Filmy budou k vidění každou neděli od 17. února do 17. března.

"Připravte se na symfonický, post-apokalyptický, sobí grind, svatokrádežný, extrémní, válečně-pohanský, finsko-skandinávský metal," avizují pořadatelé.

Zahájení festivalu se uskuteční v neděli 17. února od 19 hodin a bude spojeno s uvedením komedie Heavy Trip, která popisuje cestu heavy metalové kapely ke slávě. Partu větších lůzrů, než je uskupení Impaled Rektum z vesnice na severu Finska, byste hledali jen stěží. Už 12 let zkouší a zatím neodehráli ani jeden koncert. Po nečekané tragické události se zpěvák a frontman Turo rozhodne dovést kapelu na jeden z nejbrutálnějších metalových festivalů v Norsku. Začíná divoká jízda, na které je čeká spousta heavy metalu, vykrádání hrobů, vikinské nebe a v neposlední řadě první ozbrojený konflikt mezi Finskem a Norskem.

Z dánské dílny se v Horké Vaně představí drama Darling, popisující vzestup a pád moderní ženy. Světoznámá baletka Dee se vrací spolu s manželem Fransem po delší odmlce do Královského dánského baletu v Kodani kvůli Giselle. Darling dostane hlavní roli a Frans bude mít na starosti choreografii. Během zkoušek má Darling bolesti a vypadá to, že se kvůli nenapravitelnému poškození kyčlí do role nevrátí. Rozhodne se vycvičit svou náhradnici, mladičkou balerínu Polly, na kterou postupně zaměří pozornost veřejnost i Frans. A emoční labilita Darling se začíná rozplývat…

Dánská tvorba nabídne také drama Dokud jsme naživu, což je režijní debut Mehdiho Avaze, který si vysloužil několik nominací na filmovou cenu Bodil i úspěch na festivalu Robert 2018. Snímek sleduje příběhy čtyř lidí v severním Dánsku a proměny jejich životů po tragické nehodě, která navždy spojí jejich osudy.

Norské drama Co tomu řeknou lidi popisuje příběh šestnáctileté Nishy, která vede dvojí život. Přes den je pokornou dcerou pakistánského imigranta a po setmění si tajně užívá noční život v Oslu s přáteli. Jednoho dne otec odhalí Nishinu přetvářku a rozhodne se pro drastickou ochranu dcery před nástrahami západního světa a zajistí její převýchovu. Režisérka a scénáristka Iram Haq přiznává autobiografické prvky.

Na západ se v dojemné norské road movie vydá učitel Kasper a jeho otec Georg, aby překonali smutek a zastoupili zesnulou matku a manželku v Mistrovství Norska v patchworku. Milý a dojemný příběh o životě, ztrátě a lásce…

Festival se dlouhodobě snaží vyjít vstříc i divákům se sluchovým postižením. Všechny filmy jsou opatřeny barevně upravenými titulky, vhodnými pro neslyšící a anglickými titulky.
 
Více informací na www.sfklub.cz

Program v Horké vaně:

Ne 17.2. 19:00 Heavy Trip
Ne 24.2. 19:00 Darling
Ne 3.3. 19:00 Co tomu řeknou lidi
Ne 10.3. 19:00 Dokud jsme naživu
Ne 17.3. 19:00 Na západ


Fotografie


Autor: - i, dap -





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.