PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Z projektu E-moc-e na jih Čech přijedou fotky i magický ornamentalismus

Z projektu E-moc-e na jih Čech přijedou fotky i magický ornamentalismus

Pondělí, 04.02.2019 / článek

 

Dva autory z kulturního projektu a soutěže E-moc-e, který má za cíl podporovat a propagovat profesionální i amatérské umělce napříč zaměřeními, přiveze na jih Čech divadelní herec Vojtěch Morava. Jako první se v bechyňské Galerii 2+1 představí průkopník magického ornamentalismu, výtvarník Jan Hachran. Vernisáž výstavy se koná 5. února od 19 hodin. Druhou výstavou budou fotografie Kristýny Dražanové, ta bude vystavovat o měsíc později v táborském antikvariátu a galerii Bastion.

"Projekt E-moc-e mi přijde fajn, ale přišlo mi, že by měli umělci dostat prostor vystavovat i jinde, než v Praze či Jablonci. Rozhodl jsem se si tedy dva "půjčit", grafik a fotografku, a uspořádat jim výstavu u nás na jihu,"
říká Vojtěch Morava, který stejně jako zpěvačky Marta Marinová a Elena Sonenshine, výtvarník Jan Kunovský či zakladatel Milan Deutsch členem poroty soutěže E-moc-e.

Dodává, že první výstavu v Bechyni vybral záměrně. "Studoval jsem tamní Střední uměleckoprůmyslovou školu a přišlo mi jako dobrý nápad vzít tam zrovna grafika, který dělá tisky na zlatou fólii, má vše ohromně promyšlené a vše je protkané filozofickými, náboženskými a mytologickými motivy. Symboly neplýtvá, vše má svůj význam a místo. Mohla by to být pro studenty dobrá inspirace jejich současníka."

Jan Hachran je zakladatelem nového výtarného stylu - magického ornamentalismu. Získal i několik ocenění, například cenu mezinárodního výtvarného veletrhu Artfest, zároveň je členem Sdružení výtvarníků ČR. Kromě tisků návštěvníci galerie uvidí šperky či šátky. Výstava potrvá do 28. února.

Druhou umělkyní z projektu E-moc-e je fotografka Kristýna Dražanová. "Dělá fotky vlastních aktů. Jsou to velice citlivé snímky, žádná laciná erotika, v nichž se skrývá vášeň i velká něha. V komornějším prostoru galerie Bastion návštěvníci uvidí také její krajinky,“ prozradil Vojtěch Morava s tím, že tyto výstavy jsou prologem soutěže, již E-moc-e každý rok pořádá.

Umělci se do ní mohou hlásit na internetu do konce dubna. Od roku 2006 prošlo kulturním neziskovým projektem 400 interpretů.


Autor: David Peltán





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Michael McKeever: Hvězdné manýry

Divadlo / komedie
Kulturní centrum Sepekov
19.05.2024 od 19:00 hod.

 

Kašpárek v rohlíku

Hudba / koncert / pro děti i dospělé
Městské divadlo, Horní 2, 381 01 Český Krumlov
19.05.2024 od 15:00 hod.

 

Pískoviště 2024

Festival
centrum města
19.05.2024 od 09:00 hod.

 

Kouř - promítání kultovního snímku

Kino / film / komedie / drama
Kino Spektrum
19.05.2024 od 20:00 hod.