PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Drama až do konce. V soutěži Alej roku 2018 nakonec Klokotská alej bodovala

Drama až do konce. V soutěži Alej roku 2018 nakonec Klokotská alej bodovala

Pátek, 18.01.2019 / článek

 

Vítěznou alejí osmého ročníku ankety se stala dubová Alej přátelství na jezeře Medard u Sokolova. Získala přízeň 1592 hlasujících a stala se nejoblíbenější alejí roku 2018. Arnika k vítězné aleji na jaře umístí pamětní ceduli. V Jihočeském kraji zvítězila lipová Klokotská alej v Táboře se 1424 hlasy, umístila se tak na druhém místě v republice.  

Do ankety, kterou pořádá společnost Arnika, alej v Klokotech přihlásila Kateřina Trsková. "Vzhledem k tomu, že pocházím z Klokot, patří Klokotská alej mezi má nejoblíbenější místa v Táboře. Když jsem náhodou našla anketu na internetu a zjistila, že ještě nikdy nebyla „naše“ alej nominovaná, tak jsem si řekla, že to zkusím, hlavně proto, aby se toto krásné a někdy i magické místo více dostalo do podvědomí lidí," vysvětluje iniciátorka. 
 
Na začátku takový výsledek nečekala, už jen proto, že konkurence byla veliká – do soutěže bylo z celé republiky přihlášeno 92 alejí.

"Když jsme se ale po prvním týdnu hlasování dostali na první místo a drželi ho téměř celé dva měsíce, co hlasování probíhalo, tak jsem si říkala, že by to pak mohlo i vyjít. Zklamání bohužel přišlo předposlední den hlasování, kdy karlovarští zahájili strategický útok a během téměř několika hodin nám naše prvenství doslova a do písmene ukradli. Zkusila jsem tedy pomocí FB ještě zmobilizovat Táboráky potažmo Jihočechy a podařilo se ještě během posledního dne získat téměř dalších 600 hlasů. Byla jsem překvapená, kolik lidí se nakonec během těch posledních pár hodin ještě zapojilo," popisuje dramatický průběh Kateřina Trsková. 

Na nárůst hlasů karlovarských dokázali Jihočeši poměrně služně reagovat, konečný rozdíl byl pouhých zhruba 168 hlasů.

"Vůbec to není ostuda. Jen je to škoda, trochu mě to mrzí, ale druhé místo? Je to krásný výsledek a velký úspěch v takové konkurenci. A i když se nepodařilo uhájit první příčku pro mě a dle reakcí lidí na FB i pro ostatní lidi z Tábora a okolí je ta „naše Klokotská alej“ stejně nejkrásnější,"
dodala. Více o Klokotské aleji ZDE

Rekord ankety

Alej přátelství u jezera Medard blízko Sokolova byla vysázena teprve loni. V anketě tedy stejně jako v předchozím ročníku zvítězila mladinká alej. Hlasující tak ocenili snahu místních lidí, kteří vysadili ke stému výročí republiky sto dubů. Autor vítězné nominace získá let balonem od LuckyBalon. Více o Aleji přátelství ZDEPro ty, kteří nominovali 14 regionálních vítězek, má Arnika věcné dary. 

„Stromořadím svůj hlas poslalo více než devět tisíc lidí. Jedná se o dosud nejvyšší počet nominovaných alejí v historii ankety. Velmi nás těší, že lidé mají o aleje a naši krajinu čím dál větší zájem,“ říká Karolina Kostićová z Arniky. 

Cílem ankety Alej roku je přitáhnout pozornost veřejnosti k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině. Lidé objevují nejkrásnější vznosná stromořadí, upozorňují na ta, kterým hrozí zánik, a představují mladé aleje, které společně vysázeli.

„Mám velkou radost, že naše krajina je bohatší o velké množství nově vysázených stromů. Lidé se rádi pohybují v prostředí, kde jejich očím lahodí přirozená zelená barva, kde není příliš velké horko a dá se schovat pod stromy a poslouchat zpěv ptáků. Krásných teplých dnů přibývá, ale ne ve městě na rozpáleném asfaltu. Když se projdete po ulici se zelenými korunami nad hlavou, jistě se cítíte lépe než na parkovišti u obchodního centra bez zastínění. Úplně stejné je to v přírodě při výletech, procházkách či jen tak pobývání venku. Pevně věřím, že i my jsme s Arnikou přispěli k dobrému vývoji,“ říká Jana Moučková, ředitelka generálního partnera ankety Audit Daně CZ.
 
Celkové výsledky ankety za rok 2018 najdete na ZDE.

Výsledky ankety v Jihočeském kraji

1 Klokotská alej 1424 hlasů
2 Javorová alej k Bednárečku 715 hlasů
3 Hraběcí pěšinka 42 hlasů
4 Hlohová alej Litvínovice 33 hlasů
5 Alej z Besednice na Pořešín 30 hlasů
6 Platanová alej v Protivíně 18 hlasů
7 Dubová alej u rybníka Prostředního 15 hlasů
8 Cesta do Višňové 9 hlasů
9 Závratská jabloňová alej 4 hlasů
10 Alej u Mlýnského rybníka 2 hlasů
11 Topolová alej u Záboří 2 hlasů
12 Třebelická javorová alej 1 hlasů


Fotografie


Autor: David Peltán





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Music Stars ZUŠ Sezimovo Ústí a hosté

Hudba / koncert
Spektrum Sezimovo Ústí
19.04.2024 od 18:00 hod.

 

Večery S – Chansonet, David Šitavanc, Spolektiv

Hudba / koncert / folk, country, bluegrass
Divadlo U Kapličky, Husova 622/45, České Budějovice
19.04.2024 od 19:00 hod.

 

Yasha 96 + Méta Monde

Hudba / koncert / alternative
MC Orion
19.04.2024 od 20:00 hod.

 

Electric spring disco

Hudba / dj
No signal
19.04.2024 od 21:00 hod.