PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Vánoční sbírka pro Afriku se letos koná v hradecké Čajovně U Zámku

Vánoční  sbírka pro Afriku se letos koná v hradecké Čajovně U Zámku

Sobota, 08.12.2018 / článek

 

Od 17. prosince do 7. ledna se v Čajovně U Zámku v Jindřichově Hradci uskuteční sbírka školních potřeb pro děti v západoafrické Guineji. Podobná sbírka úspěšně proběhla už loni v Kolonial coffee a během letošní cesty dobrovolníků do Guineje byly dětem pomůcky do školy předány. Děti měly ze školních potřeb, které jsou pro ně obtížně dostupné, velkou radost. 

"Také proto jsme se rozhodli sbírku z loňského roku zopakovat. Tímto také všem loňským dárcům a spoluorganizátorům z Kolonial coffee v Jindřichově Hradci velmi děkuji za jejich nezištnou pomoc," říká za pořadatele Kateřina Duchoňová. 

Potřebné jsou především psací potřeby (tužky, propisky, pastelky, fixy), gumy a ořezávátka. Vzhledem k obtížnému převozu nenoste sešity. Sbírka je pro školy spolupracující s organizací Wontanara. Ta se také mimo další aktivity věnuje projektu adopcí na dálku, kdy můžete sponzorovat studium konkrétního dítěte a o jeho průběhu budete pravidelně informováni. Děti píší svým „adoptivním rodičům“ dopisy, kreslí obrázky a školy zasílají jejich vysvědčení.

Wontanara také zajišťuje základní lékařskou péči, podílí se na stavbě škol (aktuálně probíhá sbírka na stavbu školy), vrtů na pitnou vodu a na mnoha dalších aktivitách. Také každoročně před Vánoci je možné se zapojit do projektu vánočního dárkování pro děti a přispět tak na zlepšení jejich výživy, na oblečení, školní či volnočasové aktivity.

V Africe je možnost vzdělání stále velmi obtížně dostupná, vzdělání není zdarma, je potřeba platit školné, na které často rodiny nacházející se v podmínkách extrémní chudoby, nemají. 
"Přitom právě vzdělaní lidé by mohli Africe přinést lepší budoucnost, podílet se na vytvoření dobré infrastruktury, pracovních míst, budování průmyslu a služeb. V současné době se Afričané živí převážně drobným zemědělstvím, které sotva stačí na chudou obživu," doplňuje Kateřina Duchoňová. 

Děti se musí od raného věku podílet na práci v domácnosti a na poli. Afrika je velmi bohatá především na nerostné suroviny, z nichž ale těží užitek převážně vyspělé země a úzká vrstva bohatých lidí, kteří jsou momentálně u moci. Lidmi bez vzdělání je potom velmi snadné manipulovat. Na katastrofální úrovni je také tamní zdravotnictví, které je zcela zpoplatněno a řada dětí se nedožije ani svých pátých narozenin.

Projekty Wontanara jsou úspěšné, díky pomoci dárců se podařilo v Guineji postavit již sedm škol, které umožňují vzdělání více než 3000 dětem. Některé děti se vyučí řemeslu, jiné vystudují střední školu, část z nich pokračuje i v univerzitním vzdělání.  Více informací lze nalézt na webových stránkách www.wontanara.cz


Fotografie


Autor: - i, dap -





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.