PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Alkohol, marihuana, smrt. Při nehodách se studentům dělalo zle

Alkohol, marihuana, smrt. Při nehodách se studentům dělalo zle

Úterý, 06.12.2016 / fotoreport

 

Drsnou formou přistupuje projekt The Action: New generation k prevenci dopravních nehod. Nechutné záběry ze záchrany lidského života a hlavně silné příběhy, emotivní promítání a vyprávění v sále táborského Hotelu Palcát zhlédlo přes 1200 studentů středních a základních škol.

V Táboře tvůrci udělali tři „promítání“, na první přišlo přes 600 dětí. Členové Integrovaného záchranného systému vyprávěli o svých nejhorších nehodách, u nichž kdy zasahovali a promluvil i hendikepovaný Štěpán Hyka, který si přivodil zranění páteře na motocyklu. Vše doplňovala diskotéková hudba, promítání záběrů ze zásahu u „smrťáku“ a výpovědi člověka, který přišel při nehodě o příbuzné, i taneční vystoupení. Asi v polovině emočně vypjatého programu sál opouštěly dvě dívky kvůli nevolnosti.

„Líbilo se mi to. Beru si z toho, že bych rozhodně neměl pít, kouřit a pak sedat za volant auta. Trochu se mi z toho všeho, co jsem viděl, dělalo zle,“ netajil se po skončení žák osmé třídy ZŠ Helsinská Miroslav Kocyba, kolem stojící dívky nemluvně přitakávaly.

Aspoň jedno zachránit


The Action New Generation je multimediální divadelní představení plné emocí a dějových zvratů určené všem budoucím a začínajícím řidičům, cílem projektu je prevence rizikového chování u mladistvých a navazuje na emotivní projekt The Action, který od své premiéry v roce 2004 oslovil více jak 209 000 diváků při 511 reprízách v České republice i na Slovensku.

„S obnoveným a pozměněným projektem teď jezdíme po městech druhým rokem. Je pravdou, že v Plzni se udělalo zle pěti studentům. Cíl však je jasný: I kdybychom tady v sále z těch šesti set dětí zachránili jedno, dvě, bude to super,“ říká režisér projektu David Bonaventura.

Cílem projektu je prevence rizikového chování uvedené cílové skupiny v silniční dopravě, prevence užívání alkoholu a jiných omamných látek před řízením motorových vozidel a během něj, zejména ve vazbě na předchozí návštěvu diskoték a nočních klubů. Boj proti rychlé nebo nezodpovědné jízdě a důraz na používání bezpečnostních pásů jsou dalšími sděleními, která působí na cílovou skupinu. Multimediální představení trvá zhruba hodinu a působí tlakem na pocity návštěvníků.

„Dělám preventivní programy a chodím na ně s dětmi dvacet let, ale toto bylo nejlepší, co jsem za tu dobu viděla. Bylo to super,“ zhodnotila učitelka Hana Hojdarová.


Fotografie


Autor: David Peltán





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.