PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Tábor spojil síly s Budějovicemi. Kopsovi pokřtili další knihy, které mají pomáhat

Tábor spojil síly s Budějovicemi. Kopsovi pokřtili další knihy, které mají pomáhat

Pondělí, 28.11.2016 / fotoreport + článek

 

Manželé, Kamila a Petr Kopsovi, se po úspěšných literárních počinech Tygr udělá uáá uáá (2014) a Jak se krotí tygr (2015) rozhodli v psaní pokračovat. Zkraje listopadu proto uvedli na knižní trh rovnou dvě publikace pro děti, rodiče i pedagogy Jak se domluvit s tygrem aneb učíme se tygrijsky a Tygří kniha. Obě opět vyšly pod hlavičkou nakladatelství Albatros.

„Dvě knihy najednou byly právě z pocitu mimořádné naléhavosti vytvořit navíc oproti plánu Tygří třídní knihu. Ta vznikla jako rychlá inspirace po návštěvě jedné školy a její základ byl hotový v podstatě během dvou, třech dnů. Plus samozřejmě doladění, dopilování, doplnění obrázky a úprava grafikem. Kniha Jak se domluvit s tygrem byla výrazně náročnější. Snažili jsme se co nejjednodušeji dané téma podat a doufáme, že se to plně podařilo. Zrála dva roky a tvořili jsme ji přes půl roku. Plus opět obrázky a grafika,“ popisuje průběh tvorby edukativně-zábavných knížek Petr Kops.
Obě mají 64 stran, jsou pro čtenáře od šesti let a doplňují je ilustrace budějovické výtvarnice Tamary Wortnerové.

„S manželi Kopsovými jsem se potkala v situaci, kdy jsem musela jít na operaci, kde mi odstraňovali rakovinný nalez. Byla jsem si vědomá, že příčina musí být minimálně z části psychosomatická. Nebyla jsem schopná malovat, tak jak jsem dříve malovala. Kamila mi nabídla, ať zkusím namalovat tygříky,“ načíná příběh ilustrátorka.

Šibeniční termíny

Kopsovým se nakonec tygři líbili. „Prozradili, že budou vydávat nové knihy, jdou na redakční radu s Albatrosem a že tam oznámí novou ilustrátorku. Měla jsem radost jen mě trochu zarazili jejich šibeniční termíny, asi měsíc na jednu knihu. Tak jsem ještě po cestě domů nakoupila čtvrtky a začala kreslit,“ říká Tamara Wortnerová Vančurová, která už kývla i na další spolupráce.

„Připravujeme tygří svět, který bude takovým místem pro děti, kteří se snaží poznávat svého tygra. Jsem povoláním fyzioterapeut, ale nebráním se víc malovat. Dneska už zase pracuji i na svých obrazech a kdyby přišla nabídka na další ilustrace a podobně, určitě se bránit nebudu,“ dodává výtvarnice, jejíž nejbližší výstavou je …na prahu nestvořená od 13. ledna v budějovické Kavárně Filharmonie.

Mají pomáhat

Obě nové knihy, stejně jako ty předchozí, mají čtenáře nejen pobavit, ale i vzdělávat, pomáhat najít svého „tygra“ - tedy emoce, které nemáme pod kontrolou a podobně.

„Tygří třídní kniha je pracovním sešitem, který je určen k celoroční „kreativní práci" celé třídy a přináší mnoho zajímavého jak pro žáky, tak pro třídního učitele. Kniha Jak se domluvit s tygrem je v podstatě základní příručkou, kterou by měl mít každý pedagog, psycholog a rodič. Jejím obsahem je především rychlé pochopení, jak a proč dítě komunikuje nebo nekomunikuje, proč nás slyší nebo neslyší, rozumí či nerozumí a okamžitá využitelnost těchto poznatků v praxi,“ charakterizují aktuální knižní přírůstky Kopsovi. Už jejich dvě předchozí publikace však čtenáře zaujaly.

„Ohlasy na minulé knihy jsou více než skvělé. Od rodičů, pedagogů, lékařů, psychologů, i dětí... O čemž hovoří i to, že se již chystá čtvrté vydání předchozích dílů. Velmi nás potěšilo, že se s našemi knihami pracuje ve školkách, školách, psychologové je doporučují svým klientům. Máme již mnoho krásných příběhů, které nám lidé psali nebo volali, ale to by bylo na dlouhé povídání,“ pochlubili se manželé.
O zájmu svědčí i fakt, že samo nakladatelství Albatros iniciovalo už při křtu novinek napsání pokračování tygřích příběhů.

„Albatros nás již žádal o další knihy. Pro příští rok počítáme se dvěma knihami, tentokráte vyloženě pro děti. A o co půjde? Necháme to zatím jako překvapení, ale rozhodně je na co se těšit,“ uzavřeli pro zatím kapitolu Kopsovi.

Aktuální knihy Jak se domluvit s tygrem aneb učíme se tygrijsky a Tygří kniha jsou k dostání v knihkupectvích za zhruba 150 korun.


Fotografie


Autor: David Peltán


Téma: Literatura





Související články

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.