PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Vilu mohou zbourat, ale to co jsme vytvořili, nám už nikdo nikdy nesebere

Vilu mohou zbourat, ale to co jsme vytvořili, nám už nikdo nikdy nesebere

Pondělí, 18.07.2016 / fotoreport + článek

 

Prachatická vila J. N. Krale hostila 9. července festival alternativních kapel s názvem VILA ŽIJE! Pro spolek Živá vila to byla doposud největší akce na záchranu jedné z nejvýznamnějších funkcionalistických památek na jihu Čech.

„Tento festival byl pro nás ohromným zadostiučiněním za celé dva roky usilovné práce. Funkcionalistická vila J. N. Krale byla v žalostném polorozpadlém stavu, ale během krátké doby se proměnila v úžasné kulturní místo,“
uvedla za spolek Živá vila jeho předsedkyně Barbora Staňková, která dodává: „Budova nám opravdu přirostla k srdci. Náš spolek dokázal toto místo uchopit v jeho historické hodnotě a svou aktivitou mu vdechnout život. To, co jsme vytvořili, nám už nikdo nikdy nesebere.“

Festival přijela podpořit desítka kapel z celé České republiky. Na zahradě vily se hrálo takřka celý den: „Večer postupně gradoval a jeho úplný vrchol přišel s vystoupením Manon Meurt a WWW NUEROBEAT. Právě při koncertě těchto kapel, se projevil genius loci tohoto unikátního prostoru,“ komentoval festival člen spolku František Kölbl, který ale nechtěl opomenout další vystupující: „Všechny kapely jsme vybírali záměrně pro jejich alternativní přístup k hudbě, který není poplatný jakékoliv účelové líbivosti. Koresponduje to s naší aktivitou, která je založena na bázi naprosté otevřenosti a přístupnosti, jež ovšem klade důraz na autentický projev umělce.“

Spolek Živá vila od svého zrodu funguje bez pomoci jakýchkoliv grantů či sponzorských darů. Všechny akce jsou spojeny s beneficí, které mají podpořit záchranu funkcionalistické vily, které bohužel hrozí demolice: „Pro záchranu tohoto prostoru jsme udělali maximum. Do vily přišlo během našeho dvouletého pronájmu tisíce návštěvníků. Petici za její záchranu podepsalo přibližně tisíc občanů. Za vilu se navíc postavili největší špičky z oboru historie umění a architektury,“ upřesnila Barbora Staňková.

Po skončení nájemní smlouvy chce spolek Živá vila nadále pokračovat ve snaze navázat dialog s městem a v případě, že se vila stane památkou, budou jeho členové nadále apelovat na to, aby byl dodržen zákon o státní památkové péči a vila se tak začala co nejdříve rekonstruovat. „Pokud se budova památkou neprohlásí, budeme i nadále vyvíjet tlak na přehodnocení přeložky, kvůli které je vila nesmyslně odsouzena k demolici. Víme se stoprocentní jistotou, že tak, jak je nyní zakreslena v územním plánu města, není realizovatelná,“ dodává odhodlaně Staňková.

Festivalem ale kulturní život v Kralově vile rozhodně nekončí. Již nyní jsou na programu připravené další chystané akce: „Ve čtvrtek 21. 7. odstartujeme malý maraton filmů z festivalu Jeden svět. Na konci července pak uspořádáme hudební koncert místních punkových legend Ucházím a Retroprotest. V září se chceme se všemi podporovateli rozloučit speciální akcí, na které již nyní pracujeme,“ uzavřel aktivity spolku František Kölbl.
 


Fotografie


Autor: kulturne.com, foto: Denisa Vesecká





SMUTÉNKA: Zemřel hudebník Vojtěch Havel

 SMUTÉNKA: Ve 62 letech zemřel v pondělí 21. října hudebník - violoncellista a pianista Vojtěch Havel z dua Vojtěch a Irena Havlovi. Držitelé Českého lva měli tento týden vyrazit na turné k novému albu Four Hands a měli se zastavit také v Jihočeském kraji v Divadlo Oskara Nedbala Tábor a Biograf Kotva... "....vystudoval Státní konzervatoř v Praze obory violoncello a klavír (1984). Hudbě se věnoval i nadále se svou manželkou Irenou Havlovou a forma jejich spolupráce byla natolik těsná a harmonická, že se nadále dá hovořit již pouze o manželech Havlových jako o jednolitém uměleckém subjektu." (dap)

Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Mr. Bowie - nemoc - přesunuto

Hudba / koncert / rock
Spektrum Sezimovo Ústí
24.10.2024 od 19:00 hod.

 

Viktor Špaček: Čistý, skromný život

Ostatní / autorské čtení
Městská knihovna Tábor, Žižkovo náměstí 10, Tábor
24.10.2024 od 18:00 hod.

 

Hubert Huber – Neue Medien

Výstava / obrazy/grafiky/video
Galerie U Radnice
24.10.2024 - 12.01.2025 od 10:00 hod.
vícedenní akce

 

Střípky z floridské přírody

Ostatní / Barevný čtvrtek
Divadlo Oskara Nedbala Tábor
24.10.2024 od 19:00 hod.