PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Třeboň se loučila s létem a zesnulým malířem Tomášem Paulem

Třeboň se loučila s létem a zesnulým malířem Tomášem Paulem

Čtvrtek, 17.09.2015 / fotoreport

 

První zářijový víkend se v Třeboni nesl v duchu loučení a vzpomínek. Festival Okolo Třeboně uspořádal již tradiční Zavírání plavecké sezony, tentokrát, bohužel, pojaté také jako rozloučení s výtvarníkem Tomášem Paulem, který v Třeboni prožil poslední roky svého života a k festivalu měl velice blízko.

Program byl zahájen páteční mší v kostele sv. Jiljí. Krom vzpomínek zde mj. zazněly také skladby mladé cimbalistky Johany Kláry Kratochvílové, složené přímo pro Tomáše. Po mši se její účastníci přesunuli do křížové chodby, ve které si za doprovodu zajímavého hudebního experimentu mohli prohlédnout výstavu Tomášem vytvořených lamp. Den zakončilo posezení v baru U Čerta, spojené s živou hudbou a promítáním umělcových obrazů.

V sobotu se konal cyklovýlet po Tomášových oblíbených místech. Startovalo se od restaurace Nový Svět, ve které bylo možno ochutnat jeho oblíbené jídlo – škubánky. K večeru opět následoval koncert v kostele. Tentokrát zazněla barokní hudba v podání Moniky Dopitové a Karla Fleischlingera, který představil hned několik barokních strunných nástrojů, včetně ohromující theorby (dvanáctistrunná barokní loutna). O uzavření sobotního programu se v Bistru 105 postarala skupina Pánská šatna.

Neděle začala dopoledním čtením Tomášovy poezie a odpoledne už přišel tradiční sraz přátel pruhovaných plavek ve stylu rozmarného léta. Tentokrát se ovšem nekonal na malebné pláži Ostende (kterou měl Tomáš opravdu rád) jako v minulých letech, ale na třeboňské městské pláži, prý kvůli lepší spolupráci s majiteli. Přestože milovníkům plavek ani trochu nepřálo počasí, tradice posledního letního koupání v rybníku Svět byla i letos se vší ctí dodržena.




Fotografie


Autor: Jana Škrabánková





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.