PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Sziget festival 2015: Martin Garrix? Tak to byl konec. Naštěstí hráli Limp Bizkit a Passenger

Sziget festival 2015: Martin Garrix? Tak to byl konec. Naštěstí hráli Limp Bizkit a Passenger

Úterý, 18.08.2015 / fotoreport + článek

 

Poslední den Sziget festivalu. Konečné počty. Na hlavním pódiu se vystřídali Rudimental, kteří byli příjemným překvapením, nestárnoucí Limp Bizkit, jenž přivedli publikum do solidního varu, a finální show zakončenou ohňostrojem měl na starost Martin Garrix. Avicii vykrádal Kings of Leon, Garixx Aviciiho. Nebo naopak? Každopadně (tuc)tuctová diskotéka pro desítky tisíc lidí nám nepřišla jako dobrý konec. Na A38 stagei hrál procítěný José Gonzáles a Fauve, na nichž se nesmělo zaboha fotit. Pro nás konečnou show představoval písničkář Passenger. On a kytara. A před ním narvaný stan, jenž s ním odzpíval většinu písní. Dojemný, věrohodný, energický. Po něm jdoucí Milky Chance byl fajn, ale... Sziget festival letos navštívilo rekordních 441 000 lidí! 

Ti přicestovali na tento mezinárodní festival v centru Budapešti z 95 různých zemí. Loňský úspěšný ročník přiměl pořadatele zvýšit denní kapacitu areálu o deset tisíc, na rovných 90 000. Přesto byli vyprodány hned tři dny letošního ročníku, pondělí s hlavní hvězdou Robbie Williamsem, pátek s Kasabian a Avicii a sobota s Major Lazer a Kings of Leon. To pomohlo nastavit nový rekord festivalu, 441 tisíc návštěvníků. Nejčastěji jste mohli narazit na Szigeťany z Holandska, Velké Británie, Francie, Německa a Itálie. Fanoušků z Čech každý rok přibývá, ale zatím mezi prvními patnácti zeměmi ČR nefiguruje. Na festivalu vystupovali umělci z 50 zemí.

Každý, kdo navštívil Sziget v předchozích letech, si letos hned na počátku při pohledu do mapy musel všimnout velkého množství změn. Kvůli zvýšení kapacity se řada tradičních scén se přesunula na nové místo, některé dostaly novou tvář. Zpět do programu se vrátil obří stan Telekom Aréna určený taneční a elektronické hudbě.

Sziget se snaží o co nejširší pojetí programu tak, aby všichni návštěvníci měli možnost si vybrat. Velký prostor dostali letos i nehudební umělecké projekty, cirkus, divadlo i taneční představení. Nechyběla místa, kde jste mohli odpočívat nebo aktivně relaxovat. Jedním z nejoblíbenějších se stalo prostředí u Sziget Beach na břehu Dunaje. Velký zájem byl také o Luminarium, Artzone, Designzone, I Ching Labirynth, Museum Quarter, a překvapivě, i přes nekončící vysoké teploty, o aktivní využití Sportzone.

Sziget se prezentuje jako „Ostrov svobody“, a stále hledá možnosti, jak podpořit myšlenky otevřenosti a svobody. Pódium Magic Mirror, který dává na Szigetu prostor queer programu, oslavilo 15 let a vrátilo se v podobě impozantní budovy, ve které začínalo. Na oslavu se na Szigetu akreditovala řada velvyslanců a zástupců diplomatických služeb z řady zemí. Nepochybně symbolické bylo, že na tomto pódiu se uskutečnila i debata s členkami kapely Pussy Riot na téma svobody.

Příští rok se Sziget 2016 uskuteční v novém datu - od 10. do 17. srpna. Týdenní hudební party se tedy bude konat od středy do středy.

VÍCE FOTEK najdete na Facebooku ZDE a ZDE.
MORE PHOTOS you can find on  Facebook Here and Here.


Fotografie


Autor: David Peltán, Alena Cibulková






Související články

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.