PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Nejsem Sting ani DiCaprio, zaznělo v psychiatrické léčebně U Honzíčka

Nejsem Sting ani DiCaprio, zaznělo v psychiatrické léčebně U Honzíčka

Pondělí, 08.06.2015 / fotoreport + video

 

 A to z úst staršího z Petrů Hejnů, který tímto přiblížil, že není v jeho možnostech bojovat o záchranu deštných pralesů, leč snaží se v rámci svých muzikantských a publicistických sil šířit osvětu v choulostivé otázce vztahu společnosti k psychicky nemocným.

Ne náhodou tedy 4. června na koncertu na rozloučenou se starou budovou léčebny v klidu Píseckých hor zahrálo právě rodinné duo 2 Generations (Petr Hejna starší a mladší), kteří v minulosti po dva ročníky vystoupli v bohnickém areálu na festivalu Mezi ploty, či opakovaně v pražském integračním Café Na půl cesty.

Frontman kapely reagoval na v současné době velmi intenzivně negativní vnímání psychicky postižených pacientů na základě tyto vášně nenávisti vyvolávající vskutku tragické případy, známé z televizních obrazovek. Jejich důsledkem však je „házení do jednoho pytle“ toto problematikou se nikterak nezabývající částí populace, stejně jako mnohdy i nezodpovědné výroky zastupitelů či povýšené jednání lékařů mimo obor.

2 Generations ze svého bohatého repertoáru vybrali z posledních dvou alb (Krajiny mysli a Cesta do středu duše) skladby, které se tématiky stavů duše, blízké samozřejmě i zdravým, přímo dotýkaly. Vše jako obvykle doprovázela synchronní projekce, a tak v zhruba sedmdesátiminutovém bloku bylo možno nahlédnout do světa snů, představ, strachu, nadějí a lásky - vše co stejně jako „normálnímu“ autorovi by mělo být blízké i přítomným nemocným.




Nejtemnější stranu života, tedy jeho konec, pak představovala skladba na text spřáteleného píseckého básníka Milana Prince, který patří právě do okruhu známých, kteří se nebojí své problémy ventilovat. Ač nemohl dorazit (jsa předem avizován), byl omluven pro důvody neúčasti přítomným naprosto pochopitelné, a zprostředkovaně k vidění byl alespoň v klipu jeho básně z právě vydaného Princova alba Smrti má, kde 2 Generations tuto báseň zhudebnili.




Také došlo na lásku k přírodě i k partnerovi - opět pro ukázku studiová nahrávka s doprovodem promítané projekce.








Ač témata nebyla vždy jen veselá, ohlasy přítomných byly víc než pozitivní.


Fotografie


Autor: Jana H.B., foto: Václav Turek