PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Václav Vokolek - Krajiny - slova - lesy


Výstava / vernisáž




Město: Písek

Datum: 10.10.2015 od 15:00 hod.

Místo: Prácheňské muzeum

 
 

 Václav Vokolek - Krajiny - slova - lesy
Vernisáž výstavy za účasti autora v 15 hodin

Beseda + křest knihy Václav Vokolek Posvátná místa jihozápadních Čech, nakladatelství MF, sobota 7. 11. 2015 v 15.00 h.

Jméno a především hlas Václava Vokolka bude posluchačům znám z pravidelného rozhlasového vysílání. V letošním roce jsme mu mohli naslouchat v cyklech Putování za odkazem Jana Husa, Zázraky v české kotlině nebo Škola základ života. V pořadech spjatých s kulturními a duchovními dějinami české země se objevuje jeho tvář i v televizním vysílání, např. v pořadu věnovaném Jednotě bratrské. Čtenářům je jistě známá jeho rozsáhlá spisovatelská práce, ve které uplatňuje své renesanční nadání ve formě střídání různých žánrů od literatury pro děti, přes básnické sbírky, romány až k odborné literatuře. Právě ukončeným sedmisvazkovým dílem je putování s názvem Neznámé Čechy, které objevuje a v netradiční perspektivě představuje posvátná místa. Sedmý díl Jihozápadní Čechy bude pokřtěn v prosinci v prostorách píseckého muzea.
Nyní vám však představujeme Václava Vokolka výtvarníka, který má za sebou mnoho výstav jak doma, tak i v zahraničí a několik významných výtvarných realizací (např. Ocelové haiku v Londýně). Písecká výstava, na které uvidíte obrazy z posledních třiceti let, i když většina prací je z poslední doby, se snaží zachytit základní propojení v jeho díle, tedy spojení literárního textu s malbou. Tematicky se jedná o tři tradiční okruhy - krajinomalbu, lesní motivy a výtvarné zpodobení slov. Témata krajiny jsou ve Vokolkově díle dlouhodobě přítomná, stejně jako v jeho práci literární (např. básnická sbírka Krajinomalby aj.). Součástí krajiny jsou vepsané fragmenty básní, speciální sdělení pro diváka, slova pevně spojená s obrazovým vjemem. Mytologie lesa je pak novým námětem vycházejícím z obdivovaného romantismu a opět je spojena tentokrát se zhudebněným básnickým textem Očarovaný les. Les je pro autora symbolem jiného řádu a výsledkem nejsou obvyklé „lesní partie“, ale zobrazení tajemného světa plného temna, záblesků a přeludů. Výtvarné zpodobení slov pak doplní knihy jednoho exempláře, které jsou autorovým privátním prostorem.
Výstava Krajiny – slova – lesy bude přístupná v Galerii Prácheňského muzea v Písku od pátku 9. října do neděle 7. listopadu 2015 kromě pondělí vždy od 9 do 17 hodin.

Na vernisáž jste zváni v sobotu 10. října ve tři hodiny odpoledne. Úvodní slovo pronese historik umění Petr Jindra, hudební doprovod přislíbilo jazzové trio František Míček (pila, perkuse), Jakub Pech (basová kytara) a Jan Červenka (bicí). Mediálním partnerem výstavy je Český rozhlas, stanice Vltava a České Budějovice. Na realizaci se podílena obecně prospěšná společnost Omen.





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Music Stars ZUŠ Sezimovo Ústí a hosté

Hudba / koncert
Spektrum Sezimovo Ústí
19.04.2024 od 18:00 hod.

 

Večery S – Chansonet, David Šitavanc, Spolektiv

Hudba / koncert / folk, country, bluegrass
Divadlo U Kapličky, Husova 622/45, České Budějovice
19.04.2024 od 19:00 hod.

 

Young blood night

Hudba / dj / hip hop - dnb - dubstep - minimal - rap
Žižkárna
19.04.2024 od 20:30 hod.

 

Barbar Punk + Piknik

Hudba / koncert / punk
rockle
19.04.2024 od 20:00 hod.