PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Začínali zpívat na faře, depresi prožili na železniční stanici a teď slaví dvacetiny

Začínali zpívat na faře, depresi prožili na železniční stanici a teď slaví dvacetiny

Čtvrtek, 18.10.2012 / článek

 

Táborský smíšený pěvecký sbor Domino oslaví v pátek druhé zakulacené jubileum. Narozeninovou párty si budou moci užít návštěvníci Divadla Oskara Nedbala v Táboře od 19 hodin.

„Na netradičním koncertě se představí Domino se spoustou hostů, kteří sborem prošli a my s nimi zavzpomínáme na prožité chvíle. Tvoří neuvěřitelné číslo, je jich 120! Nevystoupí všichni, ale část z nich si s námi zazpívá a část bude hrát se svými kapelami. Těšit se tak můžete na sopranistku Báru Voštovou, Spadané listí, Za Sluncem, His Master´s Voice band nebo Tábor Superstar Band. Bude to hezké setkání,“ prozradil sbormistr Jakub Smrčka.

Domino vzniklo na přelomu let 1992 a 1993 na základě potřeby hudebního entuziasmu několika zpěváků realizovat sborovou hudbu čtyř hudebních žánrů současně: tvorbu starých mistrů renesance a baroka, klasickou hudbu 20. století, lidovou hudbu a hudbu černošských spirituálů, muzikálů a jazzu. Zakládajících členů bylo pět a sbormistr. Na soustředění v Malšicích 1995 však již najdeme 16 členů.

V roce 2000 měl sbor deset sopránů, devět altů, šest tenorů a čtyři basy. V čele stál tehdy sbormistr, klarinetista Jihočeské komorní filharmonie Pavel Bušek, kterého v roce 2009 vystřídal Jakub Smrčka, zpěvák a ředitel Husitského muzea v Táboře. Ten na postu uplatnil zkušenosti z Domina, a capella ansámblu His Master’s Voice Band i sboru Bohemiachor. Nyní soubor tvoří dvacet žen a šest mužů.

Název Domino snad poprvé navrhl člen František Konečný a hravost dominových kostek, kde jedna navazuje na druhou, je míněna stejně jako silné zastoupení duchovního repertoáru. "Možná že k pěveckému sboru může náležet i asociace kostek domina, kdy jedna skácí postupně celou řadu, ale tak tomu ve skutečnosti většinou není," usmívá se Jakub Smrčka.

Deprese na dráze

Zpočátku se sbor scházel ve zkušebně na faře Církve československé husitské ve Farského ulici díky tehdejší farářce Haně Novákové. Nebyl však úzce specializovaným chrámovým sborem, i když duchovní hudba vždy tvořila významnou část repertoáru. První sbormistr Pavel Bušek inklinoval také k moderní klasické hudbě 20. století, autorům jako Claude Debussy, Francis Poulenc nebo Benjamin Britten. Jeho Ceremony of Carols zpívalo Domino s doprovodem harfy, na kterou nejčastěji hrála Lydie Härtelová-Henychová. Sbor ochutnal i renesanční polyfonii a barokní fugy, pouštěl se i do písní z repertoáru Osvobozeného divadla. Nechyběly stále populární spirituály a gospely.

Od roku 1998 Domino zkoušelo v zasedací síni Tábora – na matrice. Po deseti letech však tato možnost skončila a Domino se přestěhovalo do kuriózních podmínek v prostoru stanice Českých drah.
„Byla to jakási učebna pro zaměstnance drah, která měla rozměry asi pětkrát šest metrů a na druhé straně bylo technické zařízení na řízení semaforů. Byly jsme za ten prostor vděční, ale když se nás tam naskládalo dvacet, neproklouzla tam ani myš. Bylo to depresivní, ale velice významné období sboru. Skoro jsme se rozpadli a důsledkem byly personální změny. Nakonec jsme však přežili,“ vzpomíná sopránistka Ivana Töröková. Nakonec se sbor „uhnízdil“ na Základní škole Bernarda Bolzana Na Parkánech, kde zkouší dodnes.

Největším úskalím byl jazz

Domino vždy vystupovalo a vystupuje v Táboře a okolí, už v prvních letech však zamířilo nejdříve mimo hranice okresu, následně kraje a nakonec i státu. Zpívalo v Rakousku, Německu i na Slovensku. Sbor má za sebou přes sto vystoupení.
Výrazným způsobem ovlivnila formaci spolupráce s Jaroslavem Krčkem a jeho souborem Musica Bohemica. Dodnes najdete v repertoáru Domina řadu lidových písní a vánočních koled právě v jeho úpravě. Kromě nich také pro sbor přepsal jazzové sazby anglosaských vánočních melodií podle nahrávek Singers Unlimited. V režii Jaroslava Krčka byla v létě 2001 natáčena deska. „Největším úskalím při natáčení byly asi jazzové skladby, které od každého jednotlivce vyžadují vrozený cit pro jazz“, říkal tehdy sbormistr Pavel Bušek pro Deníky Bohemia.

Domino vždy rádo spolupracovalo se spřátelenými pěveckými sbory jako Smetana z Jičína, Hlas z Nové Paky, Rozkvet z Prievidzy a Cantabile z Nového Mesta nad Váhom, Siloe Praha, dětský sbor ZUŠ Příbram, Jazzchor Kostnice (Konstanz), Catena Musica Frýdek-Místek, mužským pěveckým sborem z kanadské Ottawy a dalšími.

Přejí si novou desku

Dnes se soubor snaží stále nést amatérskou sborovou tradici, která je vždy plněna snahou o krásný zvuk a projev a příjemný repertoár, ale současně vytváří sbor jako skupinu kamarádů. V Táboře se Domino aktivně zapojuje do společných projektů zdejších sborů a nyní se těší na spolupráci s komorním orchestrem Bolech a doufá v upořádání táborského sborového festivalu.
„Přál bych si po deseti letech vydání další desky nebo aspoň studiové nahrávky a nadále se potkávat s ostatním sbory,“ říká Jakub Smrčka.

Foto: Na fotografii z roku 2008 je ještě sbormistr Pavel Bušek.


Autor: David Peltán





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Kašpárek v rohlíku

Hudba / koncert / pro děti i dospělé
Městské divadlo, Horní 2, 381 01 Český Krumlov
19.05.2024 od 15:00 hod.

 

Michael McKeever: Hvězdné manýry

Divadlo / komedie
Kulturní centrum Sepekov
19.05.2024 od 19:00 hod.

 

Kouř - promítání kultovního snímku

Kino / film / komedie / drama
Kino Spektrum
19.05.2024 od 20:00 hod.

 

Pískoviště 2024

Festival
centrum města
19.05.2024 od 09:00 hod.