PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Nejlepší rocková akce na jihu Čech. Dead End festival je za námi

Nejlepší rocková akce na jihu Čech. Dead End festival je za námi

Úterý, 03.12.2013 / fotoreport + článek

 

Satisfucktion, Atari Terror, Hentai Corporation, Pipes and Pints, Dirty Blondes… Tak zní ten nejlepší výběr kapel, které se letos představily na Dead End festivalu. V Českých Budějovicích se konal již popáté a stále se těší velké přízni fanoušků. A jak celý festival proběhl?

Letošní DEF začal jako tradičně již kolem půl šesté v Gerbeře. Takto brzký start má jednoduchý důvod. Letos přijelo tolik kapel, že by jinak nebylo možné rozumně skončit. I takto poslední kapela končila kolem druhé hodiny ranní, což byl čas pro mnohé zcela nepřijatelný. Jedni chtěli pařit ještě déle - ti se přemístili například do Mighty baru Velbloud, druzí pak již nebyli schopni propařit ani sekundu - ti se pokusili dostat v bezpečí do svých domovů.

Na letošním Dead Endu se představilo 22 rockových, metalových skupin. Jako každoročně se jednalo o přehlídku toho nejlepšího, co lze v českých luzích a hájích vůbec najít. Za to také mluví fakt, že Dead End festival je jedna z mála akcí v Českých Budějovicích, na kterou se každoročně hrne velký dav fanoušků. I letos jich dorazilo na několik stovek.

Velký ohlas si získal doprovodný program, který se letos sestával z dvou přednášek z cyklu Hudebních masakrů a dvou workshopů s výrobky Salvation Mods. Kromě klasických ozvučených scén byla na Dead End festivalu i akustická stage, kde se představily čtyři kapely. Po ůvodních Seeking Horizon zahráli a sklidili velké ovace místní matadoři Osa Killers, následovali je lehce indie střihlá kapela VEES a nakonec zahráli NIL z České Třebové.

A co se dělo na hlavní scéně? První tři, čtyři kapely, které hrály mezi pátou a devátou hodinou, dokázaly skvěle rozehřát z venku dosti zmrzlé publikum. V devět se na scénu vrhli Atari Terror a takřka nikdo nezůstal stát stranou. Atari rozpoutali neskutečnou show, při které se diváci ocitli jako hlavní aktéři. Vystřídali je jejich kamarádi Hentai Corporation v čele s exhibionistou Radkem Škarohlídem.
Bohužel se čím dál tím začíná stávat, že kapela předvede více než skvělý výkon a notně povzbuzený zpěvák svou show přežene až do extrému a zkazí celkový dojem z vystoupení. Nemohu se ubránit tomuto pocitu i v případě vystoupení Hentai Corporation na DEF.

Poetičtí Satisfucktion

Poetičnost. Přesně toto slovo vystihuje začátek koncertu Satisfucktion. Kapela, která začala DEF organizovat před pěti lety, nesmí v programu chybět. Jako každoročně jim patří místo kolem jedenácté hodiny večerní. A stejně tak každoročně dokáží ze svého koncertu vytěžit maximum a divákům dát přesně to, na co celý večer čekají. Nezapomenutelnou show.

Závěr letošního Dead End festivalu patřil dvěma pražským kapelám. Punk-rockovým Pipes and Pints, jejichž hudba je díky skotským dudům velmi význačná, a také veteránům toho budějckého festivalu Dirty Blondes, kterým stále na podiu vévodí šílená zpěvačka Beego. I na poslední písničku poslední kapely pařilo neuvěřitelné množství lidí!

Kromě hlavní scény na Dead End festival patří také druhá scéna, která se nachází v patře domu Gerbera. Letos se organizátorům povedlo namíchat docela zajímavý mix kapel, takže se zde představily takové jako Five Seconds To Leave, Noncitizen či Dead Set Again, ale taktéž Gutalax nebo Born Again.

Pokud se nestane nic zásadního, můžeme příští rok čekat šesté pokračování velmi povedeného Dead End festivalu!

Přidejte si Kulturne.com na facebooku www.facebook.com/Kulturnecom


Fotografie


Autor: Jakub Axman, Kristýna Padrtová