PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Kytarový mág Dylan Fowler: Lidský hlas považuji za první hudební nástroj

Kytarový mág Dylan Fowler: Lidský hlas považuji za první hudební nástroj

Pátek, 10.10.2014 / rozhovor

 

Po kytarových špičkách jako byl Beppe Gambetta, Adam Rafferty či loňský Laurence Juber z McCartnyho Wings přijede už v pátek 10. října další kytarový virtuóz světového formátu. V rámci Táborského festivalu vína a festivalu Kytara napříč žánry vystoupí na pódiu táborského Hotelu Palcát od 19 hodin Dylan Fowler z Walesu. Kytarista, který ve své hudbě propojuje velšský folk s balkánskou, jazzovou, rockovou a klasickou hudbou.

"Kytarista, skladatel a aranžér z Walesu, Dylan Fowler, se pohybuje na profesionálním hudebním poli již téměř 30 let. Je uznávaným specialistou na sólovou akustickou kytaru a vedle vlastních koncertů vede workshopy a mistrovské kurzy v mnoha různých zemích. Vystupoval v Anglii s umělci jako jsou Knut Reiersrud nebo Asni Valland Nordli z Norska. Dále spolupracuje s hudebníky ze zemí jako jsou Indie, Bulharsko, Srbsko, Bosna, Finsko, Kanada, Německo (Peter Finger) a Itálie. Vydal tři úspěšná CD, z nichž poslední „A Passionate Landscape“ vyšlo v dubnu tohoto roku. Dylan tvoří ojedinělou emocionální hudbu, kterou hudební kritika ocenila slovy: Toto je hudba se srdcem a duší, která stírá hranice," říká ředitel festivalu Kytara napříč žánry Standa Barek o kytaristovi, který nahrával dvě skladby na CD Dominica Millera, jenž zhruba 20 let hraje ze Stingem.

Obligátně, už jste někdy hrál v České republice, jaké je tu podle vás publikum?
Už jsem tu hrál dvakrát. Pokud si dobře pamatuji, bylo to v roce 2007 na festivalu Kytara napříč žánry, který pořádá Standa Barek. Vystupoval jsem s mým triem Taith, jenž propojuje velšskou a irskou muziku. Hrál jsem na mandolínu a perkuse, doprovázel mě Gillian Stevens na violy a tradiční raný velšský hudební nástroj crwth a Timo Vaananen na kantelu, tradiční finský nástroj podobný citeře. Rok před tím jsem tu hrál ještě své sólové koncerty po České republice. Hodně se k vám těším, protože cítím, že lidé zde jsou na mé hraní dobře nalazení.

Můžete tedy prozradit, co od vás publikum v Táboře tedy uslyší?
Zahraji z různých desek, které jsem vydal u vydavatelství Acoustic Music. V hudbě propojuji keltskou muziku zejména z oblasti Walesu a hudbu, která je ovlivněná mým neustálým cestováním po světě. V Táboře také budu hrát a propagovat mojí minulou desku A Passionate Landscape.

Koukal jsem, že vás hodně zajímají země východní Evropy…
Vždy jsem se zajímal o hudbu z různých koutů Evropy. Je to od doby, kdy jsem asi před třiceti lety slyšel tradiční vokální písně z Bulharska. Vždy mě těší, když mohu spolupracovat s hudebníky ze zemí jako Bulharsko, Bosna, Srbsko nebo Maďarsko.A pokaždé mě doslova fascinuje, jak je tato tradiční hudba blízká keltské muzice mého domova, Walesu. Ty pocity a vášeň jsou tak podobné, přestože ty žánry zní jinak.

Jak dlouho už hrajete na kytaru, proč jste si vybral tento nástroj?
Začal jsem na ni hrát když mi bylo 16 let, do té doby jsem hrál na piáno, které ale dodnes nezanedbávám. Rok jsem studoval klasickou hudbu, ale víc mě lákalo hraní rockové, jazzové a funkové hudby. Rozhodl jsem se proto věnovat se hře těchto žánrů více, začal pracovat na porozumění stavbě harmonie a rytmů za pomocí piána. Snažil jsem se naposlouchat nespočet hudebních žánrů. V této fázi jsem se osamostatňoval a vzdělával se sám, a dělám to dodnes, i když je tomu už víc než 40 let! Zároveň mě začala zajímat hra na akustickou kytaru a následovala snaha o proniknutí do tajů tradiční hudby. Vše, co ve výsledku dělám, je kombinace všech těchto různorodých stylů.

Na záznamech z vašich koncertů jsem si všiml, že při hraní zpíváte s kytarou. To není zrovna u virtuózů běžné, spíše to dělají hráči jazzové hudby. Co si třeba vy rád poslechnete konkrétně?
Ano, vychází to opět z té hudby, která mě ovlivňuje. Zpívám si lidové písně ve velštině a někdy v angličtině, protože jejich písně se zabývají všeobecnými tématy. Lidský hlas považuji za náš první hudební nástroj v životě. Poslouchám hodně muziky tak, jak moc to jen jde. Je téměř nemožné říct, která je má neoblíbenější, ale mám interprety, kteří mě oslovují po celou dobu. Je to Keith Jarret, Bill Evans, Joni Mitchell, Egberto Gismonti - hudebník, jenž mluví srdcem…

Jaké jsou vaše nejbližší plány?
Budu nadále propagovat moje CD A Passionate Landscape. Za měsíc pak chystám takovou prezentační cestu keltské hudby po Walesu, bude to poprvé s kolegy kytaristy Ian Melrosem ze Skotska a Soig Siberilem z Bretaně.

Vstupenky na koncert je možné pořídit za 200 korun v předprodeji, který se koná v recepci Hotelu Palcát nebo přes webové stránky Táborského festivalu vína. Na místě je vstupné za 250 korun. Výtěžek z koncertu opět půjde na podporu dětského klubu Janíček


Autor: David Peltán