PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Vožičtí ochotníci vzkřísili loutky, teď přichází s Maryšou v mužském podání

Vožičtí ochotníci vzkřísili loutky, teď přichází s Maryšou v mužském podání

Sobota, 22.06.2013 / článek

 

Vožické ochotnické divadlo Voživot, o němž Kulturne.com psalo loni v souvislosti se záchranou 150 let starých loutek, přichází v horkých letních dnech s několika premiérami. Ta první milovníky loutkového divadla čeká již tuto neděli, 23. června.

Voživot od 17 hodin v mladovožickém Bowling baru představí první premiéru autorské hry Moje sestra Maryša.
„Hru jsem napsala i režírovala já. Je zkomponovaná velmi, velmi volně na motivy bratří Mrštíků. Zkoušet jsme ji začali loni v září a to, že jde opravdu o velice volný námět, je patrné již z toho, že hlavní roli Maryši hraje muž - Martin Mareda, místo Francka máme naopak Francku, kterou hraje Jana Kaltounková. Leč Vávra zůstává v mužském vydání Ondry Kaltounka,“ popisuje režisérka divadla a předsedkyně sdružení Voživot Kateřina Pokorná.

Pár postav oproti plánům Mrštíků ovšem přibylo, jako například bratr Maryši Pavel (Vítek Lichtenberg), který celý příběh vypraví a komentuje. „Vždy, když píšu novou hru, snažím se o to, aby tam bylo všechno, co mám já sama na divadle ráda. Aby tam byla sranda a byly tam písničky, ale aby sem tam ten úsměv divákům i zamrzl a měli po cestě domů o čem přemýšlet. Tak doufám, že se nám to povede,“ doufá Kateřina Pokorná.

Za úspěch dostali kostýmy

S loňskou hrou Stvoření světa sklízelo divadlo Voživot úspěchy po celém regionu. Za sezonu odehrálo jedenáct repríz. Kromě toho hrálo ještě pohádku s opravenými, historicky cennými loutkami, Loutky na scénu!. Za rok aktivního života tak diváci mohli divadlo vidět dvacetkrát.

„Díky tomu jsme si letos mohli dovolit trošku se rozšoupnout ohledně výpravy a kostýmů. Diváci tak uvidí malované kulisy české vesničky a herce v úchvatných barevných kostýmech. Máme rovněž lepší techniku, takže si můžeme dovolit i trošku čarovat se světly a písničky mají kvalitnější zvuk,“ doplňuje režisérka. Veškeré kostýmy a kulisy si ochotníci dělali sami. Natáčí i vlastní videopozvánky, nimiž provází maňásek Prasátko. Ten se stal podle divadelníků hitem mladovožických dětí.

I díky medializaci dostalo divadélko vlastní zázemí. „Firma Tre Mas nám zdarma poskytla ve svém sídle v Mladé Vožici celý domeček, kde se můžeme scházet, zkoušet a mít uložené rekvizity i scény do našich představení. Takže už konečně máme i své "doma",“ říká s úsměvem Kateřina Pokorná.

Ti, kteří ji nestihnou, mohou dorazit na další dvě premiérová představení v poslední červnovou sobotu a neděli ve stejném čase a místě.
„Divák, který zná Maryšu především jako travičku svého manžela si na své určitě přijde. Máme více premiér i proto, že máme dvojí obsazení role Strouhalky. První a třetí představení hraje Veronika Dobešová a druhé nová posila souboru Jana Řezáčová,“ vysvětluje Kateřina Pokorná. Vstupné na premiéry je 70 korun.

INFO:
Amatérský divadelní soubor Voživot byl založen v Mladé Vožici 1. září 2011 v restauraci U Lva poté, co se divadelní profesionálové Kateřina Pokorná a Marian Lichtenberg dočetli, že od roku 1865 do roku 1993 se ve Vožici hrálo divadlo. Přistěhovalci pak dali dohromady soubor nových herců z Mladovožicka, které nazývají Voživoťáci“. Od 10. května 2012 se stali občanským sdružením Voživot a loni s pomocí studentů DAMU zachránili 400 až sto padesát let starých loutek, jež našli pod prachem na půdě bývalé zvláštní školy.
ČLÁNKY: www.kulturne.com/clanek/mladovozickym-loutkam-jde-o-zivot


Autor: David Peltán





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.