PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


V písecké Sladovně se radovaly děti i pekařky

V písecké Sladovně se radovaly děti i pekařky

Čtvrtek, 26.12.2013 / fotoreport

 

 Na zlatou neděli se v písecké Sladovně předávaly ceny na dvou frontách. První na řadě byli účastníci prvního ročníku dětské výtvarné soutěže Těšíme se na Vánoce. Padesát nejlepších z téměř čtyř set obrázků je od začátku prosince vystaveno na náměstí u vánočního stromu, aby je mohla ohodnotit širší veřejnost. Asi nikoho nepřekvapí, že držiteli diváckých cen se stali vesměs Písečtí. Mezi nimi dominuje sedmiletý žák základní umělecké školy Kryštof Kučera, kterému dali příznivci 167 hlasů. Odborná porota vedená akademickým malířem Daliborem Říhánkem spíše hleděla na výtvarnou kvalitu a dvě z hlavních cen posílá do Tábora dětem ze základní školy Mikuláše z Husi.

Vítězné originály jsou nyní vystaveny v Malé galerii Sladovny. Mezi obrazy se tady v neděli 22. prosince zároveň v rodinné atmosféře soutěžilo o nejlepší vánočku. Oproti loňské premiéře s třinácti účastníky to letos bylo slabší. Z devíti přihlášených se dostavilo osm, a to ještě mezi nimi utužovaly tradici tři přespolní pekařky z Čížové, Milevska a Strakonic. Čest Píseckých hájil také jeden muž.

Vánočku neuspěcháte
Porotci se nejprve zaměřili na estetický dojem z pečiva, v další fázi ochutnávali a po nich si mohli konečně zobnout i návštěvníci. Jediný soutěžící mužského pohlaví, pětadvacetiletý písecký obchodník Martin Bísek, umně zapletenou vánočku dokonce nazdobil mašličkami, ačkoliv začal s pečením teprve kolem poledne, kdy do zahájení soutěže zbývaly slabé dvě hodinky. Jenže práce kvapná málo platná. Chuťově nastavil laťku dosti vysoko, ovšem pod pocukrovanou kůrkou mu zůstalo nedopečené těsto, což porota odpustit nemohla.
Úhlednou štědrovku pikantní chuti (citrónová kůra, muškátový květ, anýz) nabídla blonďatá soupeřka u vedlejšího stolu. Ani ona se s tím dvakrát nepárala, do pečení se vrhla v neděli kolem půl páté ráno po návratu z maturitního plesu. „Recept jsem si našla v kuchařkách, těsto zamísila domácí pekárna, se zapletením poradila maminka,“ popsala rychlé řešení Zita Prášková, studentka art managementu na VŠE Praha.

Mlsání pro diabetiky
Odvážné mládí převálcovaly pekařky s hlubší praxí, které už ví, že všechno chce svůj čas. Hlavní cena tak zůstala v Písku zásluhou Lenky Nouskové. Po její vánočce ze šesti pruhů se jenom zaprášilo. Paní Nousková se drží osvědčeného postupu s kváskem z droždí, na půl kila polohrubé mouky dává dva žloutky a bílky nechává na potření, mandle a rozinky namáčí předem do rumu a přidává do těsta až po prvním vykynutí. Kromě vánočky přinesla na ochutnání také výtečné vánoční cukroví.
Druhá nejlepší, Marie Brožová z Čížové, bodovala pletenicí královských rozměrů. Na třetím místě se prosadila Libuši Kratochvílová ze Strakonic, na jejíž vánočce slazené pouze fruktózou si mohou bez obav pochutnat i diabetici. „Jedná se o starý rodinný recept, který se v rodině předává z generace na generaci, z tchyně na snachu, skoro sto let,“ prozradila hostující pekařka.
Hlavní slovo při hodnocení měl a ceny v podobě keramických vánoček vítězkám předal Jindřich Žydek, bývalý viceprezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR a dlouholetý ředitel hotelu Zvíkov. Coby porotkyně se angažovala také loňská vítězka Jitka Houzarová, která šíří slávu píseckého domácího pečení za hranice regionu. Vánočka z její kuchyně před týdnem suverénně zvítězila na soutěži v Táboře.

Výtvarná soutěž Těšíme se na Vánoce – přehled vítězů

kategorie 6-10 let

Odborná porota:

1. Adéla Gage, 9 let, Písek
2. Antonín Mládek, 10 let, Tábor
3. Matyáš Vaněček, 6 let, Písek

Cena diváků:
1. Kryštof Kučera, 7 let, Písek (167 hlasů)
2. Adéla Gage, 9 let, Písek (103)
3. Klára Nováková, 7 let, Písek (50)

kategorie 11-16 let

Odborná porota:
1. Matěj Sklenář, 11 let, Tábor
2. Karel Langer, 13 let, Písek
3. Karolína Fuková, 13 let, Písek

Cena diváků:
1. Tereza Masojídková, 13 let, Písek (26 hlasů)
2. Karolína Fuková, 13 let, Písek (14)
3. Andrea Slabá, 16 let, Písek (9)

kategorie zdravotně postižení

Odborná porota:

1. Tomáš Baumann, Horizont Protivín
2. Vladimír Anděl, Duha Písek
3. Štěpánka Trtková, Horizont Protivín

Cena diváků:
1. Štěpánka Trtková, Horizont Protivín (13 hlasů)2. Vladimír Anděl, Duha Písek (11)
3. Eva Kuboušková, Horizont Protivín (10)


Fotografie


Autor: Lenka Dobiášová





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.