PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Sziget festival: Ostrov Svobody - Zrození

Sziget festival: Ostrov Svobody - Zrození

Neděle, 21.04.2013 / článek

 

Dvě desítky nových interpretů dostalo "víza" na festival Sziget - Island of Freedom (Ostrov svobody). Je to například nejlepší současná britská koncertní kapela Biffy Clyro, a také jeden z nejtalentovanějších a nejzábavnějších umělců popové scény, Mika. Vízum obdržela také jedinečná Regina Spektor nebo britští Nero live. Nonstop týden plný zábavy se koná od 5. do 12. srpna v Budapešti. Vedení Sziget festivalu také odhalilo řadu informací o novém konceptu i mnoho novinek týkajících se programu festivalu. Rostoucí zájem pořadatelů se zaměřuje na venkovní dekorace, které budou hrát významnější roli a vše bude korunováno obrovskou závěrečnou party během posledního večera.

Téměř ve stejný den před dvaceti lety si skupina nadšených mladých lidí vytyčila několik základních bodů pro připravovanou akci. Tři základní myšlenky: “Potřebujeme non-stop týden společné zábavy.” "Prostor pro setkávání studentů celého světa." “Místo kde je všechno možné a nic není povinné.” Tak zněl na začátku sen několika přátel. Károly Gerendai, hlavní organizátor festivalu, vzpomíná na tyto dny: “Svoboda pro nás vždy byla naprosto klíčovým výrazem. V té době jsme ani neměli páru, co to znamená pořádat opravdový festival, ale převládal v nás pocit, že to musí být místo, kde se lidé nebudou cítit omezováni a mohou na celý týden zapomenout na všechny problémy a strasti a strávit ty dny ve štěstí a míru.”

To znamená, že aktuální koncept festivalu Sziget 2013 je jen oživením již dříve vyřčené myšlenky ostrova svobody “Island of Freedom”, která se ale nyní opravdu zhmotnila. Po dobu jednoho týdne vznikne dočasná republika s vlastními pravidly, vlastními penězi, fyzicky oddělené místo ostrova od zbytku metropole přesto v jejím samém srdci a to vše s vlastní vlajkou.

Island of Freedom je demokratická republika bez vůdce, kde každý člen společnosti, ať už domorodec nebo přistěhovalec, má stejná práva a závazky. Video: http://youtu.be/GsL_GX1kOOw

Sziget, Island of Freedom (Ostrov svobody), je ostrov řeky Dunaj v severní části města Budapešť. Hlavní tok řeky Dunaj proudí z východní strany Ostrova, zatímco západní strana je od pevniny oddělena postraním ramenem řeky. Rozloha je 76 hektarů.

V posledních letech se celosvětově klade stále větší důraz na vizuální stránku festivalů. Sziget se, v souladu s tímto trendem, zaměřil na výrazně lepší podívanou a bylo tomu věnováno hodně energie a času. Toto úsilí také přineslo některé velmi úspěšné projekty jako Colosseum, Hungaricum Village, luminarium, východoevropská pouť a také instalace Hello Wood a Medence groups. Každý rok stoupá počet těchto aktivit a což dokazoval zatím nejvýrazněji loňský ročník.

Károly Gerendai komentoval současnou festivalovou scénu: “Dnes je mnoho festivalů nejen ve světě či v Evropě, ale i zde v Maďarsku a často nabízí podobný program.” Dodal také, že přežít v takovéto situaci mohou jen ti, kteří nabídnou něco navíc, jedinečnou atmosféru a vymaní se tak z “uniformity”. Zároveň si festival Sziget uvědomil, že i díky vzrůstu nabídky i poptávky levných letek, kdy je dostupné cestovat za podobnými mezinárodními festivaly bez problému kamkoliv, je nutné daleko více pracovat na kultůrní rozmanitosti, kvalitě služeb, atmosféře a dobrým poměrem tzv. výkon/cena, pokud chce zůstat konkurence schopným. A jak konstatoval Karoly Gerendai: “Myslím, že i právě toto snažení o zlepšení festivalu nám pomohli k ocenění nejlepší festival v Evropě za ročník 2011.”

Letos se organizátoři rozhodli jít ještě dál a chtějí z festivalu vytvořit umělecký produkt. To je také důvod, proč je vizuální podoba stále důležitější. A jak poznamenal Gerendai: “Nelze si nevšimnout jak se velké mezinárodní festivaly a zvláště ty elektronické stale více zaměřují na gigantické jevištní a speciální efekty, skoro jakoby vytvářeli Disneyland festival.” Sziget nebude zcela kopírovat tento směr, ale vybral si cestu více instalací, soch, speciální osvětlení...

Jednou z nejdůležitějších součástí tohoto konceptu bude letos poprvé i závěrečná show. Z výše uvedených slov se dá tedy odvodit, že v neděli na hlavní scéně, zakončí Sziget festival vzrušující velkolepá vizuální show plná laserových, pyrotechnických a speciálních efektů. Hudební doprovod této show obstará jeden z nejznámějších DJ a producentů David Ghetta.

Atmosféru speciálního “zážitkového festivalu“ budou během nocí podporovat také světelné efekty, stromy oblečené do “vánočního” osvětlení a i vysoký počet lampiónů. V lese nedaleko hlavní scény vyroste Disco Park, místo plné světelných efektů pro celonoční party. Novým místem nedaleko vstupního mostu bude letos také Freak Park, kde šero, speciální světla a mlha vytvoří opravdu mystické místo.

Od pláže až k barevné párty

Sziget, the Island of Freedom hrdě oznamuje také novou lokaci - Sziget
Beach. V předchozích letech bylo z bezpečnostních důvodů striktně zakázáno se koupat. Letos poprvé, díky novým možnostem, bude možné se osvěžit na speciální pláži. Sziget Beach bude čekat na Szigeťany s novou infrastrukturou a novými bary a to i v nočních hodinách - speciální témata nočních parties - Úplněk a Vzdálený Východ.
Video: http://youtu.be/TAWSzv6-XHc

Sziget Eye, ruské kolo na festivalu bude o dvacet metrů větší než v loňském roce. Šedesáti metrové gigantické kolo, nabídne návštěvníkům jedinečný pohled na celý areál festivalu a v noci se rozzáří tisíci světly a stane obří projekční plochou.
Prostor Cirque du Sziget bude navozovat vizuálně atmosféru putovního cirkusu v kulisách atmosféry konce devatenáctého století. V prostoru Cirque du Sziget zažijete vystoupení v duchu současných cirkusových představení, známých také jako „nouveau cirque“, připravených speciálně pro festival Sziget.

Následující informace jen potvrzuje výše řečené, Sziget není jen hudební festival, ale obrovské setkání umělců z celého světa. Giant Street Theatre letos představí jedno z nejúžasnejších představení z dalekého kontinentu, kde žijí lidé s klokany a koalami. Jméno oznámíme brzy, ale již nyní můžeme říci, že jejich dechberoucí vystoupení budete moci shlédnout až třikrát denně.

Během toulání po Island of Freedoms se budete moci setkat s lidmi v podivných oblecích, pohádkových či fantassy kostýmech. Sziget festival bude hostit velmi pestrou nabídku pouličních divadel z celého světa. Od zemí Maorských přes Austrálii, Indii a Čínu až po mnoho divadelníků z Evropy.

Východoevropská pouť bude očekávat ty, kdo si chtějí hrát. Letošní téma bude hippie svět 60. a 70. let. Témata té doby, svoboda a mír jsou úzce propojeny s filozofií “Ostrova svobody”. Dlouhé vlasy, úzké džíny, mír & láska!
Nová část Ruin Pubs Quarter, bude místem, kde se budou moci návštěvníci občerstvovat a stravovat. Tato čtvrť bude mít svoji originální atmosféru a najdete tady ty nejzajímavěší bary a restaurace.

Vracejí se také dvě, již z dřívějška známé, scény. Není totiž lepší místo pro koncert irské kapely než irská hospoda - Irish Pub Stage. Pro připomenutí skladeb našich idolů se znovuobjeví i Tribute stage.
Loni tak populární Colosseum, bude mít letos dvojnásobnou velikost, ale i dvojí funkci. Nebude hostit jen party z Meduza stanu, ale bude domovem i pro zcela nový zábavu - Color party. A co je Color party? Představte si, že dostanete patrony s barevným práškem, který můžete házet všude okolo…

Služby aneb to nejlepší pro návštěvníky

V porovnání s ostatními mezinárodními festivaly v oblasti služeb stojí Sziget opravdu na vrcholu. Přesto je stále co zlepšovat, takže organizátoři budou věnovat zvýšenou pozornost i této oblasti. Návštěvníky jiště potěší obrovský posun v hygenických službách a včetně bio toalet, které budou pravidelně udržovány v čistotě. V areálu bude také více sprch s uzamykatelnými šatnami. Zlepší se také občerstvení, které bude nabízeno a té nejvyšší kvalitě a dostatečné pestrosti.

Na festivalu bude nově také Rodinný kemp, kde najdou rodiny s dětmi vyhovující zázemí včetně program pro ty nejmenší návštěvníky festival.
V neposlední řadě bychom vás chtěli upozornit na Citypass, který si návštěvníci v posledních dvou letech velmi oblíbili. Díky Citypassu mohou využívat veřejnou dopravu zcela zdarma a na další služby získávají výrazné slevy.

Historie festivalu

První festivaloví osadníci (a.k.a. Szigeťané) dorazili na ostrov v roce 1993. Vývoj je od té doby konstantní. Každým rokem se populace i infrakstruktůra rozrůstá a vyvíjí. Dnes je to jedna z hlavních a nejpopulárnějších turistických destinací všech mladých lidí z celého světa. Také byl zvolen jako nejlepší ve své kategorii v Evropě za rok 2011.

Seznam všech doposud potvrzených účinkujících:
Afterhours (I) / Alex Clare (UK) / Azealia Banks (USA) / Bad Religion (USA) / Bat for Lashes (UK) / Besh o droM / Biffy Clyro (UK) / Blaudzun (NL) / Blur (UK) / Booka Shade live (D) / Boys Noize live (D) / Calexico (USA) / Cankisou (CZ) / Chase & Status live (UK) / Chris Liebing (D) / Csík zenekar / Daily Bread (NL) / DakhaBrakha (UKR) / Deichkind (D) / Die Ärzte (D) / Dizzee Rascal (UK) / Donots (D) / dOP (F) / Dub FX (AUS) / Dubioza Kolektiv (BIH) / Editors (UK) / Emir Kusturica And The No Smoking Orchestra (SRB) / Empire of the Sun (AUS) / Enter Shikari (UK) / Erol Alkan (UK) / Everything Everything (UK) / Felix Cartal (CAN) / Figli Di Madre Ignota (I) / Flogging Molly (USA) / Gesaffelstein (F) / Hadouken! (UK) / Hoffmaestro (S) / Kabatronics - Fanfara Tirana meets Transglobal Underground (ALB-UK) / Katy B (UK) / La Pegatina (ESP) / Left Boy (A) / Leningrad (RUS) / Little Boots (UK) / Michael Kiwanuka (UK) / Mika (UK) / Moana & The Tribe (NZL) / Mokoomba (ZIM) / Monophona (LU) / Nero live (UK) / Netsky live (B) / Nicky Romero (NL) / Oscar Mulero (E) / Pannonia Allstars Ska Orchestra / Parno Graszt / Parov Stelar Band (A) / Peter Bjorn & John (S) / Rachid Taha (FR) / Rangleklods live (DK) / Regina Spektor (USA) / R.U.T.A. (PL) / Sebastian Ingrosso (S) / Seeed (D) / Shutka Roma Rap (MK) / Ska-P (E) / SKIP&DIE (NL) / Skunk Anansie (UK) / Söndörgő / Splendid (NL) / Tako Lako (SRB-DAN) / Tame Impala (AUS) / The Bots (UK) / The Cribs (UK) / The Joy Formidable (UK) / Totally Enormous Extinct Dinosaurs (UK) / Triggerfinger (B) / Warsaw Village Band (PL) / Wax Tailor (F) / Woodkid (F) / Zaz (F). End Show presented by David Guetta.

Vstupenky a info:  www.szigetfestival.cz


Autor: sf -





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Music Stars ZUŠ Sezimovo Ústí a hosté

Hudba / koncert
Spektrum Sezimovo Ústí
19.04.2024 od 18:00 hod.

 

Večery S – Chansonet, David Šitavanc, Spolektiv

Hudba / koncert / folk, country, bluegrass
Divadlo U Kapličky, Husova 622/45, České Budějovice
19.04.2024 od 19:00 hod.

 

Yasha 96 + Méta Monde

Hudba / koncert / alternative
MC Orion
19.04.2024 od 20:00 hod.

 

Electric spring disco

Hudba / dj
No signal
19.04.2024 od 21:00 hod.