PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Staré nádoby i rybník Jordán mají podobný příběh - Vypuštěné hladiny

Staré nádoby i rybník Jordán mají podobný příběh - Vypuštěné hladiny

Sobota, 04.05.2013 / fotoreport

 

O posledním dubnovém víkendu mohli lidé navštívit výstavu Vypuštěné hladiny, kterou dal dohromady Vojtěch Pollák, student třetího ročníku AVU Praha. V bývalé trafostanici v Dobrovského ulici v Táboře vystavil odpad z nyní vypuštěného Jordánu. Ten dostal nový rozměr, obsahový význam. "V roce 2012 se Jordán začal vypouštět, aby byl očištěn od kalu, bahna a nepořádku, a právě tato situace předcházela mému pozdějšímu uchvácení objekty, které se na jeho dně usadily - především staré smaltované nádoby. I po mnoha letech pod vodou si zachovaly zčásti svou původní barevnost a zároveň získaly novou podobu vytvářenou rzí a jiným poškozením samotných nádob, čímž téměř došlo k popření povahy samotné artefaktu - uměle vytvořeného předmětu," říká autor, pro něhož objekty začaly nabývat estetických kvalit.

"Když jsem poprvé uchopil nádobu a vytáhl ji celou z bahnitého dna, viděl jsem hned na první pohled, že skrze ni mohu pozorovat dno Jordánu. V tento moment mě napadla paralela s vypuštěnou hladinou. Hrnec i Jordán měly podobný příběh," vysvětlil. 

Na vernisáži se kromě Vojtěcha Polláka a dalších budoucích umělců objevil i místní kreslíř Jiří Pekárek. Táborští znají jeho kresby, většinou zákoutí táborská, která ztvárňuje fixami přímo na ulici. Tentokrát se nechal přemluvit k portrétní tvorbě!

Přidejte si Kulturne.com na facebooku a mějte přehled o kultuře a soutěžích nejen na jihu Čech! www.facebook.com/Kulturnecom



Fotografie


Autor: David Peltán





SMUTÉNKA: Zemřel hudebník Vojtěch Havel

 SMUTÉNKA: Ve 62 letech zemřel v pondělí 21. října hudebník - violoncellista a pianista Vojtěch Havel z dua Vojtěch a Irena Havlovi. Držitelé Českého lva měli tento týden vyrazit na turné k novému albu Four Hands a měli se zastavit také v Jihočeském kraji v Divadlo Oskara Nedbala Tábor a Biograf Kotva... "....vystudoval Státní konzervatoř v Praze obory violoncello a klavír (1984). Hudbě se věnoval i nadále se svou manželkou Irenou Havlovou a forma jejich spolupráce byla natolik těsná a harmonická, že se nadále dá hovořit již pouze o manželech Havlových jako o jednolitém uměleckém subjektu." (dap)

Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Mr. Bowie - nemoc - přesunuto

Hudba / koncert / rock
Spektrum Sezimovo Ústí
24.10.2024 od 19:00 hod.

 

Viktor Špaček: Čistý, skromný život

Ostatní / autorské čtení
Městská knihovna Tábor, Žižkovo náměstí 10, Tábor
24.10.2024 od 18:00 hod.

 

Hubert Huber – Neue Medien

Výstava / obrazy/grafiky/video
Galerie U Radnice
24.10.2024 - 12.01.2025 od 10:00 hod.
vícedenní akce

 

Střípky z floridské přírody

Ostatní / Barevný čtvrtek
Divadlo Oskara Nedbala Tábor
24.10.2024 od 19:00 hod.