PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Příšerný zpěv sklidil ovace vyprodané Carnegie Hall

Příšerný zpěv sklidil ovace vyprodané Carnegie Hall

Středa, 12.03.2014 / zpráva

 

Neuvěřitelný životní příběh Florence Jenkinsové, která byla natolik přesvědčená o kráse svého hlasu, že se stala velmi slavnou a svou fantastickou kariéru završila vystoupením ve vyprodané Carnegie Hall, přiblíží jihočeské divadlo. Přeložená premiéra novinky Je úchvatná bude v sobotu 15. března od 19 hodin.

Florence Jenkinsová skutečně žila (1868 - 1944). Její příběh diváky zavede do New Yorku 40. letech minulého století. Jenkinsová byla přesvědčena, že je obdařena nádherným hlasem. Díky bohatému dědictví měla dostatek prostředků na to, aby mohla i ty nejkrásnější operní árie veřejně předvádět, ač dochované gramofonové nahrávky dokazují, že její zpěv byl spíše výjimečně příšerný.

Do podoby divadelní komedie její příběh převedl britský dramatik Peter Quilter. O český překlad se postaral Pavel Dominik. Českou premiéru si hra odbyla v září 2007 v pražském Divadle Kalich, kde jej také režírovala současná umělecká šéfka činohry Jihočeského divadla Jana Kališová. Budějovická činohra je podle jejích slov teprve druhý český soubor, který na hru měl potřebné obsazení.

„Je velmi těžké zpívat falešně, když to ve skutečnosti umíte dobře a máte hudební sluch. A to je přesně případ skvělé herečky Daniely Bambasové. Její role je extrémně náročná i vzhledem k tomu, že je v podstatě dvě hodiny na jevišti, má spoustu textu a zpívá tři árie. Zvládá to ale skvěle. Jediné, co jí vytýkáme je, že by měla přidat víc falešnosti,“ přibližuje s úsměvem Kališová.

Neuvěřitelné na příběhu je fakt, že ač Jenkinsová neměla talent, byla skutečně velmi populární a uznávaná. Pohybovala se ve vysoké společnosti, byla členkou mnoha společenských klubů (např. The National League of American Pen Women nebo The National Society of Patriotic Women). Mezi její nadšené publikum patřili i profesionální hudebníci, např. skladatel a textař Cole Porter, operní hvězdy Lily Ponsová, Enrico Caruso a britský dirigent Sir Thomas Beecham.

Její silné kouzlo osobnosti, nezištná pomoc přátel a schopnost vytváření velkolepých show, na které si Florence sama navrhovala extravagantní kostýmy, ji přivedly dospěly v jejích 76 letech až k metě nejvyšší. Koncert ve slavné Carnegie Hall v říjnu 1944 vyprodala do posledního místa a sklidila nadšené ovace. Měsíc nato zemřela ve svém apartmá v Hotelu Seymour na Manhattanu.

Hra původně měla mít premiéru již v prosinci 2013, ale z důvodu nemoci v souboru musela být přesunuta. Plné vstupné stojí od 90 do 230 korun. Nejbližší reprízy jsou v plánu na 17., 22. a 25. března. Vstupenky si můžete rezervovat na www.jihoceskedivadlo.cz.

Osoby a obsazení
Florence Foster Jenkinsová / Daniela Bambasová
Cosma McMoon / Martin Hruška
St Clair / Jan Dvořák
Dorothy / Jaroslava Červenková
María / Teresa Branna
Paní Verindah-Gedgeová / Lenka Krčková


Autor: Ondřej Brynych (Semtam)





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.