PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Pokojík na zastávce MHD vzbudil v Táboře rozruch. Nápad lidé ocenili

Pokojík na zastávce MHD vzbudil v Táboře rozruch. Nápad lidé ocenili

Pondělí, 28.05.2012 / fotoreport + článek

 

Zubem času okousaná zastávka v Klokotech dostala novou fazónu. Díky studentce FAMU. Autobusová zastávka samosebou slouží k čekání. To může mít ale spousty příjemných i méně hezkých chvilek. Na zastávce v Klokotech si však čekající mohli dát ve čtvrtek 24.května čaj, zakousnout dobrotu, posedět v křesle a zkrátit si tak čas čekání začtením se do knihy.

„To je pohodička! Kdyby takhle byly zastávky udělané, líbilo by se mi to. Jen se obávám, že by vydržely jen pár hodin, protože by věci někdo ukradl či rozbil. To je bohužel česká povaha,“ míní Josef Vítek, který se cestou do práce na zastávce pohodlně usadil a vybalili si dokonce svou svačinu. „Je to příjemné zpestření. Škoda, že to nebylo o týden dřív. Mohla tu být i televize a promítání hokeje,“ směje se.

Zastávka z orezlého vlnitého plechu, postříkaná spreji, plná pavučin a nedopalků dostala nový vzhled. Je natřená a ve čtvrtek tvrdou dřevěnou lavici nahradilo pohodlné polstrované křesílko, asfalt koberec, svítila tam lampička, na stolku voněl čerstvý chléb, sladkosti a čaj. To všechno udělala v rámci své závěrečné ročníkové práce studentka prvního ročníku fotografie na FAMU Simona Veselá spolu se sestrou Lenkou Kroupovou a přítelem Davidem Brázdou. Sama by to prý nezvládla.

Nepříjemné čekání

Je jedno, co tam ty lidi dělají, hlavně že se něco děje. Dělali až do noci, tak jsem jim přinesl alespoň kafe,“ upozornil čtenář Deníku Roman Kohout.
Autobusovou zastávku studentky s ocelovými kartáči a následně štětci zkrášlovaly v úterý od 19 hodin do jedné hodiny ranní. Druhý den pokračovaly a třetí dostala příjemnější vzhled.
„Záměrem je imaginace míst. Z dětství si je pamatuju jako ošklivá a nepříjemná. Byla tu zima a tvrdá lavička. A takhle bych je viděla ráda. Nechci však, aby mojí představu lidé brali jako svojí. Spíš v nich chci vyvolat to, aby si představili, co by tam chtěli mít oni. Nechci, aby performance zasáhla do provozu, plnit účel zastávka musí, jen to snad lidi vyvede ze stereotypu a zamyslí se,“ vysvětluje Simona Veselá.

To se podařilo, kolemjdoucí na situaci reagovali různě. Zastavovala zde auta, lidé si fotili netypickou zastávku, prohlíželi si knížky a časopisy, ptali se. Nápad oceňovali veskrze kladně.
Nejdřív chodili, divili se a nikdo se nezeptal na smysl. To se postupem změnilo a poptávka byla i potom, zda něco takového čeká i jiné zastávky. Všechny ohlasy byly pozitivní, jen se lidé báli do prostoru vstoupit, což je škoda. Jsem však s akcí spokojená, neustále tu někdo byl. Nečekala jsem takový úspěch,“ komentuje průběh Veselá. Příběhů za uplynulý den bylo hodně. Nějaký manželský pár například šel a pán povídá: „To zde udělala nějaká holka z gymplu. Byla strašně opilá a věci tu zapomněla.“ Jiný muž se začetl, řidič autobusu vystoupil a začal si místo fotit.

„Sledovala jsem vše z povzdálí a nikomu nic nechtěla vysvětlovat. Chtěla jsem nechat názor na lidech. Někdo nad tím nepřemýšlel, jiný v tom hledal skrytou symboliku,“ usmívá se autorka. 

Sprcha v přírodě

Celý proces byl důkladně fotodokumentován. Výstupem bude dokumentární kniha o průběhu opravy a chování lidí. Kromě toho zbude opravená zastávka.
„Říkala jsem si, že když už to dělám, ať po mně něco zůstane. Něco, co přinese užitek. V Klokotech jsem od narození a mám k zastávce vztah, když jsem odtud jezdila autobusem,“ říká Veselá. Ten, kdo by se nad změnou pohoršoval, utřel by. Vše bylo povolené a městem posvěcené.

„Myslela jsem si, že to bude problém a byla mile překvapená, jak ke mně byli vstřícní. Dali mi volnou ruku a dokonce mi koupili barvy!“ pochvaluje si přístup města studentka. Vstříc jí taky vyšli z bazaru, odkud jí zapůjčili přesně stylizovaný nábytek.
Zastávka coby pokojíček však není jediným místem, které Simona Veselá pozmění. Na zpevněné ploše za klášterem v Klokotech vznikne také pokojík.
Mezitím, co ten na zastávce byl vsazen do nějakého prostoru, tento bude postavený na volném prostranství. Budou to takové divadelní kulisy. Když zbude čas a bude k tomu počasí, chci ještě v prostoru bývalého tankodromu postavit koupelnu v přírodě. Bude evokovat očistu a uvolnění,“ dodala Veselá.

Vzhledem k tomu, že si čtvrteční akci fotilo bezpočet lidí, autorka prosí o zaslání fotografií. Použila by je rovněž ve své práci. Kontaktujte ji na mail: simonajevesela@gmail.com

Více o akcích najdete také na facebooku jihočeského kulturního serveru Kulturne.com. Staňte se přáteli a mějte přehled o tom, co se děje v kultuře nejen na jihu Čech


Fotografie


Autor: David Peltán





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.