PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


„Na srpen 1968 nezapomeneme!“ vzkázali jihočeští rockeři

„Na srpen 1968 nezapomeneme!“ vzkázali jihočeští rockeři

Pondělí, 01.09.2014 / fotoreport + video

 

 A to již na čtvrtém ročníku happeningu na pláži chaty U Šilhavé chobotnice nedaleko Boršova nad Vltavou. Okolím jezu zněla od rána dobová hudba věnovaná „osvoboditelům“, čerpající z uměleckého odkazu 50. let, rachotila těžká technika i padaly výstřely z palných zbraní. Odpoledne pak již patřilo rocku a blues, hudbě antagonistické častuškám, Písni práce a podobným hitům přežívajícím i za časů normalizační éry.

Video: trocha vojenské techniky



První dva ročníky se konaly v úporném srpnovém letním hicu, letos - kupodivu nekorespondujíce k jevu globálního oteplování (kteréžto razantně zpochybňuje vždy neomylný zloděj protokolárních per) počasí poněkud zlobilo přeprškami, takže muzikanti nemuseli vystavovat po předchozích a průběžných konzumacích možno i ochablé chlouby svého mužství v propocených slipech, jak tomu bylo ve zmíněných počátcích.

Organizátor akce, majitel chaty Jiří Stropek, řečený mnohými Chobot, coby neorganizovaný nadšenec a jako většina normálních lidí zarytý odpůrce událostí spojených s vpádem vojsk spřátelených zemí, opět nelenil a přes jisté problémy ze strany jinak smýšlejících lidí, majících pravděpodobně v hlavě manželského lože namísto obvyklé Panny Marie rudě zarámovaný zvací dopis, vyběhal patřičná povolení a zajistil veškerý průběh akce, a to včetně občerstvení za lidové ceny (nevím opravdu, kde jinde by člověk dostal pivo jedenáctku za 18 korun).

Jihočeští rockeři 

Hudební složku obstarali muzikanti z rozličných jihočeských kapel, takže Danovy bicí jinak jsou k slyšení u Led Zeppelin Southern Revivalu nebo Bratří Karamazových, Břeťovy klávesy (zde toliko Nord) u Good Company a píseckých bluesových partách, stejně jako na některých nahrávkách oběma Petry u kytar zastoupených 2 Generations. Pavel u mikrofonu se neplánovaně musel chopil baskytary, anžto smluvený Břeťův kumpán dne předešlého požil tolik, že nebyl k dohledání.

Video z jamu:

House of Rising Sun


Smoke on the Water



Zaznělo mnoho skladeb z odkazu rockové světové i domácí tvorby, stejně jako po odchodu Pavla na jinou akci původní bluesové songy z dílny a v podání staršího z Petrů z jinak povětšinou artrockové minitlupy 2 Generations.

Lze jen doufat, že váženému panu Chobotovi nedojdou síly a finance, aby za rok opět zavlála vlajka v barvě krve nad jeho chatou, a písně pracujícímu lidu zhola nic neříkající oblažily sluch odpůrců onoho zrůdného režimu, který od osudného roku s oporou rudého bratra (nejedná se o Vinetoua) za zády po desítky let devastoval, dosud mnohdy v oněch dobách zaseknutou, morálku a vkus v oné podivné rezervaci žijících spoluobčanů.

Za video a část fotografií děkujeme Jiřímu Horažďovskému


Fotografie


Autor: Petr Hejna, Jiří Horažďovský





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.