PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Mucho El Sid z Plexis: Balady a ploužáky už mě přešly

Mucho El Sid z Plexis: Balady a ploužáky už mě přešly

Pátek, 18.02.2011 / rozhovor

 

Historie Plexis se váže už k první polovině osmdesátých let. Po dlouhém půstu se letos jejich příznivci podle všeho dočkají novinkového alba. V pátek 18. února jim budou předskakovat spříznění Apple Juice. Akce začne ve 20.30 hodin v píseckém klubu Pod Čarou, vstupné je 130 korun. V sále sokolovny v Černovicích u Tábora zahrají kapely v sobotu 19. února od 20 hodin a vstupné činí 150 korun.

Plexis mívali během své existence pauzy, i tak ale patří mezi nejstarší formace českého punkrocku. Kdo tě tenkrát coby mladého rebela nejvíc ovlivňoval?
Z tehdejší scény mě nejvíc - krom dnes často zmiňovanýho Abraxasu - zasáhly další novovlnné formace jako Letadlo, Jasná páka, Garáž, A 64, ale třeba i příbramští Bon Pari. Na domácí scéně toho tehdy existovalo celkem dost. Horší bylo, že je nebylo moc kde vidět.

A jak se k téhle muzice dostal Petr Hošek alias Mucho El Sid?
V mým případě šlo o pražskou Folimanku, kde jsem tehdy viděl už zmiňovaný A 64. A samozřejmě zahraniční rádia jako Luxembourg. Pak už to jelo samo.

A propós, kde jsi přišel k téhle přezdívce?
Přezdívka původně zněla Muchacho (čti mučáčo - pozn.aut.), kdy jsme měli snowboardový klub ve Špindlerově Mlýně. Tam se pouštěla jedna mexická písnička, z níž mi totálně "křoustlo". A přezdívka byla na světě.

Za minulého režimu jste měli oplétačky s tehdejšími zákony nejen kvůli svojí muzice, ale i drogám. Máš k tomu ještě dnes co dodat?
Snad jen tolik, že už je to definitivně za námi. Nestálo to za nic!

Plexis začínal a dlouho se i prezentoval jako ryze punková záležitost, v první půli devadesátých let ale najednou přišel odklon ke streetrocku, který mnohé zaskočil.
Nemluvil bych o prezentaci, prostě jsme hráli punk. Náš kytarista Johny skládal ale i tříakordové věci. Pak jsem ovšem začal skládat jen texty. I doba byla taková. Chtěli jsme zkusit, jestli umíme zahrát i něco jiného. Ale punk - když ho máš v srdci - nevymažeš!

Celkově se jednalo o náročnější muziku, krom jiného s baladami a ploužáky. Kde se vezme v člověku "odkojenému" Sex Pistols a Exploited smysl pro poetismus a romantiku?
Tenkrát mi bylo okolo pětadvaceti let, takže více méně věkem. Ten čas je ale poměrně dlouho pryč. A už mě to přešlo.

Když slavil před vyprodanou Lucernou čtvrtstoletí Visací zámek, byl jsi na jejich narozeninovou party pozvaný coby host. Na stejném výročí Plexis ale gratulanti z kapely kolem Jana Hauberta chyběli...
Sám jsem navštívil jeden z prvních koncertů Zámku, ještě v klubu 007 na Strahově. Toho, že mě na svůj výroční koncert pozvali, si nesmírně vážím. Honza Haubert křtil před časem i naše Best of. Ale na účast jsme je neukecali. A navíc ne za cenu, za kterou běžně hrají ostatní kapely našeho žánru.

Řádného CD se vaši fandové v tomhle století ještě nedočkali. Proč? I díky "střídmosti" v koncertování by na něj mohlo být víc času.
Nová deska musí přijít sama od sebe. Nejsme zastánci postupu "co rok, to cédéčko". Nechceme, aby se tam dávali nějaké hlouposti. Příkladem může být třeba Hudba Praha. S jarem ale přijde funglovka, to můžu už teď potvrdit.

Jsi známý i jako velký příznivec fotbalové Slavie. Stále prožíváš – i přes současnou krizi - anabáze červenobílých?
Když je člověk opravdový fanoušek, musí s klubem snášet dobré i zlé. A já fanoušek jsem, ne žádný chuligán. I když se v poslední době moc nedaří, už se těším na další titul.


Foto: archiv skupiny Plexis 


Více o akcích najdete také na facebooku jihočeského kulturního serveru Kulturne.com. Staňte se přáteli a mějte přehled o tom, co se děje v kultuře nejen na jihu Čech.


Autor: Pavel Král





SMUTÉNKA: Zemřel hudebník Vojtěch Havel

 SMUTÉNKA: Ve 62 letech zemřel v pondělí 21. října hudebník - violoncellista a pianista Vojtěch Havel z dua Vojtěch a Irena Havlovi. Držitelé Českého lva měli tento týden vyrazit na turné k novému albu Four Hands a měli se zastavit také v Jihočeském kraji v Divadlo Oskara Nedbala Tábor a Biograf Kotva... "....vystudoval Státní konzervatoř v Praze obory violoncello a klavír (1984). Hudbě se věnoval i nadále se svou manželkou Irenou Havlovou a forma jejich spolupráce byla natolik těsná a harmonická, že se nadále dá hovořit již pouze o manželech Havlových jako o jednolitém uměleckém subjektu." (dap)

Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Petr Fejk: Jak se dělá zoo

Ostatní / setkání / přednáška
Spektrum Sezimovo Ústí
23.10.2024 od 18:00 hod.

 

Knihovnický kvíz

Ostatní / knihovnický kvíz
Městská knihovna Tábor, Žižkovo náměstí 10, Tábor
23.10.2024 od 18:00 hod.

 

Jan Burian

Hudba / koncert
Divadlo Oskara Nedbala Tábor
23.10.2024 od 19:00 hod.