PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Mrtvého křečka našel viset na lednici. Černou sanitku si prostě oblíbíte

Mrtvého křečka našel viset na lednici. Černou sanitku si prostě oblíbíte

Neděle, 01.09.2013 / fotoreport

 

Každé město, ať je jak chce velké, ba i každá vesnice, má nějakou svojí historku nebo legendu, která k nim neodmyslitelně patří. Tyto humorné a případně i lehce děsivé povídačky se mění od vypravěče k vypravěči, ale jejich jádro a pointa zůstávají neměnné.

A právě tyto historky se rozhodl sepsat pražský etnolog a folklorista Petr Janeček. Ten je vášnivým sběratelem těchto krátkých příběhů a za dobu, kdy je shromažďuje, z nich vytvořil tři knižní sbírky.

Kniha Černá sanitka a jiné děsivé příběhy je první publikací z této série. Hned první knihou si Petr Janeček získal na svou stranu velkou skupinu lidí, kteří si jeho texty rádi přečtou a sami mu i svoje městské historky posílají.

Na všech sebraných historkách je krásné především to, že čtenář může jen hádat jestli se daná událost skutečně stala, nebo zda je jen smyšlenkou, která se uchytila a zůstala na věky zapsána v městských folklorech.

,,Kamarád byl s celou rodinou pryč na dovolené. Když se po několika dnech vrátil domů, našel svého křečka viset mrtvého na stěně ledničky... Až po bližším prozkoumání zjistil, že křeček snědl magnety a přimagnetoval se na ledničku.“ Stala se tato historka doopravdy, nebo vás jen chce její autor pobavit a udělat si z vás "dobrý den"?

Jak čtenáři Janečkových knih brzy zjistí, velká část historek je jim velmi dobře známá a minimálně jednu z nich už jim jednou, kdysi dávno, vyprávěl příbuzný či kamarád jednoho kamaráda. Tento fakt je myslím velmi dobrým pojítkem všech městských historek, protože tím, že je lidé již částečně nebo v náznacích slyšeli, s knihou velmi rychle sblíží a oblíbí si ji.

Jak sám autor dodává, čtenáři si mohou věřit čemu chtějí a já si věřím tomu, čemu chci já. Historky jsou většinou krátké, zajímavé, často děsivé a téměř vždy dějové. Asi jak se od nich vyžaduje. Petr Janeček se více věnuje jejich původu, rozšíření, smyslu a nejrůznějším variantám, ve kterých se v lidovém folkloru vyskytují.

Ač je kniha Černá sanitka a jiné děsivé příběhy spíše prací odbornou, je tak lehce, poutavě a čtivě napsaná, že si své čtenáře najde i mezi lidmi, kteří jinak po naučných knihách nesáhnout ani za nic. Radost tedy přinese nejen odborníkovi, který se tímto tématem hlouběji zabývá, tak i lajkovi, který o něm nemusí vědět zhola nic. A ti, které jednotlivé rozbory historek nezajímají a chtějí si přečíst příhody samotné, mohou tyto pasáže jednoduše přeskočit.

Celá kniha je navíc doplněna o tématické ilustrace, které má na svědomí česká komiksová kreslířka vystupující pod přezdívkou Toy_box. Všechny kresby jsou velmi zdařilé a jen podtrhují celkový dojem z jednotlivých historek a dodávají jim šmrnc, vtip i trochu toho strachu, který můžete při čtení některých historek pocítit.

Foto: Česká televize


Autor: Wendy Šimotová





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.