PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Módní návrhářka Hana Zelenková z Tábora dobývá Ameriku. Předvede nové modely

Módní návrhářka Hana Zelenková z Tábora dobývá Ameriku. Předvede nové modely

Neděle, 16.09.2012 / článek

 

Jen hrstka módních návrhářů se může pochlubit tím, že měli přehlídku za velkou louží, v Americe. Haně Zelenkové z Tábora se to poštěstí již brzy. Už za necelý měsíc bude mít autorskou módní přehlídku ve městě Dresher v Pennsylvánii.

Jezdím do USA nakupovat látky a časem si tam vytvořila okruh zákazníků. Klientky neustále chtěly, abych tam vyvinula větší aktivitu. Nápad přehlídky uvítaly a těší se. Mně to zprvu přišlo absurdní!“ uvádí Hana Zelenková. Nejprve oslovila České centrum v New Yorku, které by jí pomohlo sehnat prostory zdarma, ale už ne technické zázemí a zabezpečení realizace přehlídky. Pomocnou ruku natáhla i česká ambasáda, která by mohla oslovit české firmy v Americe působící.

„Překvapila mě milá, neuvěřitelná a opravdu nečekaná vstřícnost obou institucí, zatím se ale sama pustím do menší přehlídky a když se osvědčí, nabídky určitě využiji. Uvidím podle zájmu,“ říká návrhářka, která má za sebou osm autorských přehlídek a obléká kromě jiných známé osobnosti jako hokejisty NHL, Miss ČR i moderátory či operní pěvkyně.


Přehlídku bude mít 7. října v Dresheru v Pennsylvanii a nese jméno Garden Fashion Show. Konat se bude venku, na terase. Na přehlídce návštěvníci uvidí polovinu kolekce loňské přehlídky Fantasy, která se konala v říjnu v Táboře a sklidila úspěch. Druhou část budou tvořit zcela nové modely pro rok 2013.

Americký konservatismus

„V konec světa nevěřím! Musím do přehlídky vytvořit nové kusy. Myslela jsem, že použiji něco, co mám hotového, ale to nelze a já mám stresy,“ podotýká Hana Zelenková a vysvětluje, že v Americe není nic tak jednoduché. Kromě komunikace, která má šestihodinový posun v čase, „bojuje“ s konservatismem.

„Je nutné respektovat tamní morálku, prostředí a pravidla, což mi občas přijde dost přitažené. Musím se přizpůsobit americkému stylu. Tabu jsou průsvitné věci i velké výstřihy. Američanky jsou opatrnější a konservativnější. České ženy oproti nim chtějí provokovat, chtějí vzbudit závist. Byla jsem vysloveně varovaná před průhlednými věcmi, měla bych mít potíže či být zažalovaná,“ popisuje úskalí autorka. Američtí pomocníci jí pomáhají s rozesíláním pozvánek. Ty musí být osobní, na papíře tištěné. Absolutně neexistuje zvaní lidí přes letáky či dokonce lepení plakátů.

„Lidé se pozvou a čeká se na potvrzení. Zaskočilo mě to. Produkci proto zajišťují místní, já modely a styling. Mám tam týden na přípravu a spoléhám hodně na tamní tým. Žádná dovolená to rozhodně nebude. Prostor se například musí celý zastřešit, protože v Americe neexistuje něco přeložit kvůli špatnému počasí. Lidé by se urazili, když jsou pozvaní a přehlídka by se nekonala. Není možné žádné riskování. Bude to takový test. Pak uvidím, co bude,“ doplňuje Hana Zelenková a prozrazuje, že nyní v módním světě „frčí“ krajka.


Váží si práce v designu

Na půlhodinové přehlídce bude v Americe k vidění asi 30 kusů oděvů. Zhruba polovina už do Ameriky odletěla, zbytek až bude hotový.
„To, co tam odletělo, jsem zakázala ukazovat před přehlídkou. Samozřejmě to porušili! Nicméně jeden kabát už je prodaný, a to je hezké,“ usmívá se návrhářka. Je to totiž příslibem, že o věci a přehlídku bude zájem.
„Narozdíl od většiny Čechů si tam váží práce v designu a výtvarném umění, tady doznívá pachuť dob minulých. Ctí a chápou ceny. Když se tam řekne design, je to známka prestiže, ne že je to automaticky něco drahého. Je tam navíc podstatně levněji. Moje ceny jsou pro ně vysoké, ale respektují je a chápou, že jde opravdu o jediný kus na světě. Mají k té profesi úctu,“ přikládá Američanům k dobru Hana Zelenková.

V Čechách si tvorbu pro nejen americkou klientelu budou moci domácí milovnice a milovníci módy prohlédnout v červnu příštího roku v Táboře.

Foto: archiv Hany Zelenkové


Autor: David Peltán





SMUTÉNKA: Zemřel hudebník Vojtěch Havel

 SMUTÉNKA: Ve 62 letech zemřel v pondělí 21. října hudebník - violoncellista a pianista Vojtěch Havel z dua Vojtěch a Irena Havlovi. Držitelé Českého lva měli tento týden vyrazit na turné k novému albu Four Hands a měli se zastavit také v Jihočeském kraji v Divadlo Oskara Nedbala Tábor a Biograf Kotva... "....vystudoval Státní konzervatoř v Praze obory violoncello a klavír (1984). Hudbě se věnoval i nadále se svou manželkou Irenou Havlovou a forma jejich spolupráce byla natolik těsná a harmonická, že se nadále dá hovořit již pouze o manželech Havlových jako o jednolitém uměleckém subjektu." (dap)

Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Hubert Huber – Neue Medien

Výstava / obrazy/grafiky/video
Galerie U Radnice
24.10.2024 - 12.01.2025 od 10:00 hod.
vícedenní akce

 

Střípky z floridské přírody

Ostatní / Barevný čtvrtek
Divadlo Oskara Nedbala Tábor
24.10.2024 od 19:00 hod.

 

Mixmedia art - výroba dekorativní dýně

Ostatní / workshop
Dům kultury Milevsko
24.10.2024 od 18:00 hod.

 

Den otevřených dveří v infocentru v Milevsku

Ostatní
Turistické informační centrum Milevsko
24.10.2024 od 13:00 hod.