PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


LITERATURA: Zázemí Jany Šrámkové v chladném sklepě Aux Café

LITERATURA: Zázemí Jany Šrámkové v chladném sklepě Aux Café

Pondělí, 12.08.2013 / reportáž

 

Poslední literární večer Múzického léta se z chladného a příjemného prostředí sklepa kavárny Aux Café přesunul do prostoru kavárny samotné. V ní představila svoji knihu ,,Zázemí“ nadějná mladá spisovtelka a autorka již tří knih Jana Šrámková.

Ta u nás nebutovala svojí knihou Hruškadóttir, kterou napsala v roce 2008 a za niž získala Cenu Jiřího Ortena. Je také autorkou knihy pro děti - Putování žabáka Filemona, která vypráví o cestě tří přátel, plyšového žabáčka a dvou oveček, do Podkrkonoší, aby objevili továrnu na hračky, z níž Filemon pochází.

Celý večer uvedla ředitelka táborské Městské knihovny Eva Měřínská, která autorku krátce představila. Pak už se ke slovu dostala samotná Jana Šrámková, která přečetla několik ukázek ze své knihy a zároveň se s námi podělila o svoje zážitky se svojí babičkou. Právě o ní je totiž kniha Zázemí.

Zázemí je jakýmisi fragmenty autorčiných vzpomínek na její babičku, na příběhy, které jí jako malé vyprávěla i na babiččino dětství a život. Autorka však chtěla docílit něčeho většího než jen pouhé biografie. Přála si vytvořit příběh, který by byl daleko krásnější, osobnější a to se jí bezpochyby podařilo.

Celý večer proběhl opět ve velmi příjemném stylu a pohodě, která k takovýmto akcích bezpodmínečně patří. Navíc se celé čtení jaksi lišilo od těch předchozích. Mohla za to právě jistá osobitost a rodinnost celé knihy, za které přímo čiší příjemné domácí prostředí a láska. A to se mi opravdu velice líbilo.

Autorka této, bezpochyby vynikající knihy, byla velmi příjemná, vstřícná a otevřená veškerým dotazům, které na ní návštěvníci Aux Café měli. Opět zde byla možnost si její knihu Zázemí zakoupit a nechat si jí autorkou podepsat, případně s ní prohodit pár slov.

Tímto večerem se v podstatě uzavřela literární část Múzického léta. Otevřela se však část druhá - divadelní, která je spíše věnovaná dětem, na které čekají dvě pohádky (O víle menší než zrnko máku a O pejskovi a kočičce). Pro náročnější diváky je připraveno představení Král Lávra a ti druzí. Na milovníky literatury čeká ještě Francouzské soiré, které se ponese v duchu prokletých básníků, hudby a tance.

Jana Šrámková
Narodila se 31. března 1982 ve Vysokém Mýtě, vystudovala Evangelikální teologický seminář a v roce 2009 dokončila studium tvůrčího psaní a redakční práce na Literární akademii. V současné době se kromě psaní knih věnuje i publikování recenzí v Respektu či A2 a její fejetony vycházejí v časopisech Brána nebo Život víry. Je dcerou českého evangelikálního kazatele a teologa Pavla Černého.

foto: Novinky.cz


Autor: Wendy Šimotová





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.