PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Kultovní prostor CESTA dostane další šanci, zavzpomíná se na legendární klub Vrtulník

Kultovní prostor CESTA dostane další šanci, zavzpomíná se na legendární klub Vrtulník

Pátek, 05.12.2014 / článek

 

 Po pozvolném odchodu skupiny Sabot z Tábora, začal Ctiborův mlýn chátrat. Kulturně-komunitní prostor CESTA skončil. Lidé se však s koncem kultovního místa, které hostilo v průběhu jednadvaceti let nespočet umělců z celého světa, nesmířili. V sobotu 6. prosince od 19 hodin se proto ve Ctiborově mlýně uskuteční benefiční večírek na podporu a znovuoživení aktivit CESTA.

„Nejlepší pražský klub byl, je a bude v Táboře. Čekejte kapely, výstavu, debatění. CESTA ožívá,“ hlásí Bára Tůmová. Akce zároveň připomíná 21 let od ukončení provozu legendárního klubu Vrtulník. Hudebně ji podpoří žánrově různorodé formace Kittchen, Kolona a Andrea Rottin a Oswaldovi. Kromě hudebního programu se návštěvníci mohou těšit na výstavu dobových fotografií Václava Mládka a jiných artefaktů z dob klubu Vrtulník. Po 22. hodině se akce přesune do MC Orion, kde se bude konat tradiční Tančírna. Své sety tentokrát z 90. let představí trojice Djs Kay (Sunshine), Mushroom a Bart. Dresscode 90tých let je podle pořadatel vítán.

“Benefičním programem CESTA OPEN chceme připomenout variabilitu prostoru Ctiborova mlýna, různorodost účinkujících i obecenstva, otevřít možnosti i prostor starým i novým přátelům. CESTA usiluje o rozvoj diverzity kulturních a sociálních aktivit v Táboře a okolí, zapojuje do svých aktivit táborskou komunitu a rozvíjí dobrovolnickou činnost. Klade důraz na otevřenost, multinárodnost a mezioborovost,“ připomíná Bára Tůmová. Ctiborův mlýn se nachází v Novákově ulici po Kotnovem. Vstupné bude 100 korun a každý bude moci přispět více.

Nové aktivity pro volný čas 

Impulsem k obnovení byly vzpomínky i špatný stav objektu. „Bylo mi líto, že ten barák chátrá. Je to unikát na super místě. K poškození namátkou řeknu, že schodiště ke zkušebnám jsem musel uzavřít, protože visí ve vzduchu, vlastně, celá podlaha v suterénu je takřka napadrť. Společné sprchy v prvním patře protékají do knihovny,“ vyjmenovává závady iniciátor Oldřich Svoboda. Rád by na benefici vybral alespoň 12 000 korun na základní opravy.

„Idea je taková, že bychom prostory bývalého mlýna nabídli sociálním subjektům na různé aktivity, většinou odpočinkové. Chtěli bychom získat sousední nemovitost a vytvořit tam prostory pro odlehčovací pobyty postižených osob. Hlavním partnerem a subjektem využívajícím tento prostor by měla být Apla JČ, sdružení pomáhající lidem s autismem,“ říká Oldřich Svoboda. Na přilehlých pozemcích by měl vzniknout prostor pro pracovní terapie, v náznacích je také hlídání dětí s hřištěm a možná i školka.

Malý zázrak Vrtulník a vznik Táborské scény

Letos je to také nejen 21 let, kdy CESTA přicestovala do Tábora, ale pamětníci si navíc připomínají, že v prosinci 1993 se naplnila cesta legendárního táborského rockového klubu Vrtulník.

"Vrtulník byl pro mě takový malý úkaz a zázrak v jednom. Tenkrát jsem byl teenager a jestli jsem někde trávil nejvíce času, pak to bylo právě ve Vrtulníku. Co víc si v té době vlastně přát? Jezdily sem skvělé kapely, probíhaly skvělé mejdany, chodilo tam spousta inspirativních lidí a kamarádů, mohli jsme tam pouštět naše oblíbené kapely a navíc na dvoře byla minirampa pro skateboarding, což bylo tenkrát do jisté míry neuvěřitelný. Tehdy jsem v podstatě ještě neměl žádnou kapelu, ale Vrtulník určitě přispěl k tomu, že se tak o něco později nakonec stalo," říká Tomáš Bílý, bubeník z kapely C a člen sdružení Cheiron T.  

TEASER Vrtulníku zde

Podle učitelky Gymnázia Pierra de Coubertina a členky kapely Kačkala Kateřiny Kubešové vyhranil rockový klub začátkem 90. let to, čemu se později říkalo „táborská scéna". Poskytl prostor pro alternativní kulturu a aktivizmus.
Podle ní, když Hilary Binder a Chris Rankin (duo Sabot, zakladatelé CESTA – Cultural Exchange Station in Tábor) přijeli z Ameriky do Tábora s vizí založit mezinárodní centrum pro spolupráci v umění, je možné, že nejen ideální lokace a budova Ctiborova mlýna zhmotnily jejich představy, ale zásadní význam pro jejich aktivity měla i potkání se s táborskou komunitou.

„Vrtulník a posléze CESTA vytvořily formativní prostředí pro generaci Táboráků. Bez Vrtulníku, Orionu a CESTY bychom dnes nebyli tím, čím jsme. Někomu se může zdát, že s útlumem činnosti na CESTĚ všechno skončilo, ale naopak se ukazuje, že se společenství aktivizuje. Duch DIY (udělej si sám), aktivizmu, komunity a poptávky po bezpečném prostředí pro subkultury v Táboře nadále přetrvává. CESTA žije!uzavírá Kateřina Kubešová.

Událost na facebooku Cesta open



CESTA

Je mezinárodní neziskové centrum založené na podporu kulturního porozumění a tolerance prostřednictvím umění v roce 1993. O založení se zasloužilo duo Sabot - baskytarista Chris Rankin a bubenice Hilary Binder. CESTA pořádala mezinárodní umělecké festivaly, komunitní projekty, skupinové výměny, pobyty a vývoj v globální informační síti pro umělce na všech polích uměleckého výrazu i kulturní práce. Za aktivní léta prostory Ctiborova mlýna a Tábora vůbec navštívily stovky umělců z celého světa, hudebníky počínaje, divadelníky a výtvarníky konče. Kultura, umění, se mnohdy prolínala s aktuálními tématy sociálními, ekologickými, ekonomickými a politickými. 

SABOT
Americké instrumentální duo bylo založeno v roce 1988. Tvořili ho hudebníci Hilary Binder a Chris Rankin, kteří na různé nástroje hráli od mala. V Sabot nadobro zakotvila Hilary u bicích a Chris u basové kytary. V hudbě se prolínalo nespočet žánrů, které oba poslouchali. Lze v ní spatřovat prvky noise, hardcoru, post rocku, art rocku, jazzu, hip hopu, punku a dalších. Ač se to zdá neuvěřitelné, s tímto energeticky výživným koktejlem navštívili téměř všechny země skoro všech kontinentů světa. Sabot vytvořili 15 nahrávek (CD, DVD, LP..), natočen byl o nich dokument...
Ukázka zde


Autor: David Peltán





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.