PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Jubilejní poetické setkání ve Vimperku. Dorazil výkvět ze Šumavy i Prahy

Jubilejní poetické setkání ve Vimperku. Dorazil výkvět ze Šumavy i Prahy

Pondělí, 20.01.2014 / fotoreport

 

Jubilejní 10. setkání poetů a veršotepců s názvem "Houština slov" se v sobotu 18. ledna uskutečnilo v MěKS ve Vimperku. Jejímu duchovnímu otci a organizátorovi Romanu Darmo-šlapu Szpukovi, který celý večer uváděl, se na tyto "kulatiny" podařilo přizvat výkvět básníků nejen z Vimperka, ale i širokého šumavského okolí a Prahy.

Četní návštěvníci si tak mohli hned zkraje vyslechnout "pocitové" verše ostříleného poetického barda Ferry Klišíka a poté i Petra Magdon Šuláka a hned na to kameníka Richarda Vondráška, který zasedl do úžasného křesla pro hosta, aby přečetl své básně v pravidelném rytmu.

Dekadentní poezii na setkání představil Jaroslav Štol - jeho syrové básně měly hořko-vtipnou pointu a u posluchačů sklidily velký potlesk. Až démonologickou notou znechuceného současníka v působivém přednesu dekadenty reprezentoval známý to "gellnerovec" Pája Reichart Reichy.
Se svou troškou do poetického mlýna jsem si dovolil přispět i já - Pražák Vltavou křtěný, co na Šumavě nechal kus svého srdce - zahrál a zazpíval jsem několik svých písniček a coby zástupce romantiků přečetl i svou milostnou poezii.

Došlo i na prózu

V tomto duchu se nesly i verše "romantičky" Jaroslavy Veselé a písňové texty Laca Čepce - alias Ladislava Čepičky - vedoucího zámeckého muzea při Národním parku Šumava. Laco dal i dramaticky ztvárněnou častušku a spolu s Poštomilem Wimberským jako jediní vnesli do sobotního večera prózu. "Pošťákova" dobře zpracovaná historka ze života i závěrečné haiku sklidily rovněž nemalý aplaus. 

Nemohlo být lepšího završení večera, než chytré básně ve volném verši , které ve své "desetiminutovce" zpatra přednesla Jana Filothea - soustředěný poslech publika toho byl důkazem. Jak je vidět, večer hýřil nejen žánry, ale i styly přednesu a různorodostí poetickou. Bez nadsázky je možné konstatovat, že se mimořádně vydařil. Díky za to Romanovi i řediteli MěKS Jaroslavu Pulkrábkovi, a teď už jen musíme věřit, že se Darmo - šlapovi napřesrok podaří načnout i další desítku. Takže na jedenácté Houštině slov na shledanou, přátelé!

Líbí se ti www.facebook.com/Kulturnecom


Fotografie


Autor: Mike Perry, foto: Ludmila Klhůfková





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.