PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Jihočeské divadlo má novou scénu. Díky 29 milionům se bude hrát i na půdě

Jihočeské divadlo má novou scénu. Díky 29 milionům se bude hrát i na půdě

Pondělí, 09.02.2015 / fotoreport + článek

 

Nová Studiová scéna Na Půdě, nekuřácká kavárna i větší komfort pro diváky. Jihočeské divadlo se pochlubilo opravenými a předělanými prostory. Těšit se můžeme nejen na experimenty v podání různých souborů, ale třeba i na hudební a jiné produkce lokální alternativní scény.

Jihočeské divadlo má za sebou rekonstrukci, která započala v listopadu 2013 a vyšla na zhruba 29 milionů korun. Během rekonstrukce nebyl provoz divadla přerušen, neboť se týkala především přilehlé budovy, jenž byla k divadlu v minulosti připojena dodatečně.

Stavební a úpravy nebyly zrovna malé, budova se dokonce zvětšila. Díky tomu v novém podkrovním patře mohla vzniknout Studiová scéna Na Půdě s kapacitou až 100 diváků. Podle slov provozního ředitele Petra Ferebauera jde nyní o nejlépe vybavenou scénu divadla.

Její hlavní devizou bude zasouvací hlediště, díky čemuž může fungovat i jako zkušebna. Součástí zázemí jsou i prostory pro personál a herecké šatny.

Bezbariérový přístup či kulturně-vzdělávací Ateliér

Nová scéna má už připravenou celou činoherní sezonu, ale fungovat bude i jako experimentální zázemí pro operu a balet. Ředitel divadla Lukáš Průdek se nechal slyšet, že zde chce dát šanci mladým talentovaným členům divadla i veřejnosti uskutečnit své nápady. Do budoucna by se zde mohly konat i koncerty alternativní scény a podobné akce či hostující představení.

Díky stavebním úpravám je nyní divadlo bezbariérové. O lepší komfort se postará nové respirium s vlastním občerstvením. Rekonstrukce zahrnula i přemístění pokladny přímo do prostor hlavní budovy a její rozšíření. Další novinkou je nekuřácká kavárna, jenž bude v provozu i mimo představení. Ta vznikla zastřešením původního prostoru mezi dvěma domy.

V divadle také začne fungovat kulturně-vzdělávací a kreativním centrem, tzv. Ateliér, pod vedením režisérky a dramaturgyně Veroniky Riedlbauchové. Bude prostorem pro komorní produkce a vzdělávací aktivity s možností pronájmu. K dispozici veřejnosti bude také archiv Jihočeského divadla včetně videozáznamů představení.

Širší veřejnosti se Studiová scéna Na Půdě ukáže 19. února v 19.30 hodin. První premiérou bude tragikomedie Poker face českého autora Petra Kolečka v hlavní roli s Věrou Hlaváčkovou.
 


Fotografie


Autor: Ondřej Brynych





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Music Stars ZUŠ Sezimovo Ústí a hosté

Hudba / koncert
Spektrum Sezimovo Ústí
19.04.2024 od 18:00 hod.

 

Večery S – Chansonet, David Šitavanc, Spolektiv

Hudba / koncert / folk, country, bluegrass
Divadlo U Kapličky, Husova 622/45, České Budějovice
19.04.2024 od 19:00 hod.

 

Yasha 96 + Méta Monde

Hudba / koncert / alternative
MC Orion
19.04.2024 od 20:00 hod.

 

Electric spring disco

Hudba / dj
No signal
19.04.2024 od 21:00 hod.