PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Evropský den akcí proti rasismu 2013. Festival nabídne spoustu zábavy zdarma

Evropský den akcí proti rasismu 2013. Festival nabídne spoustu zábavy zdarma

Středa, 17.04.2013 / pozvánka

 

U příležitosti oslav Evropského dne akcí proti rasismu, který připadá na 22.dubna, se v Českých Budějovicích na letní scéně KD Slávie uskuteční kulturně zábavné odpoledne pro děti a dospělé s bohatým doprovodným programem. V rámci festivalu se před KD Slávie koná i zábavně vzdělávací hra pro děti České Budějovice v barvách aneb jedno město = tisíce inspirací. Celý festival začíná ve čtvrtek 18. dubna od 14 hodin a je zdarma!

 "Po celý den budou probíhat koncerty, promítání, přednášky, taneční vystoupení a spoustu dalších akcí. Hlavní hudebním hostem bude pražská kapela Yellow Sisters, známá po celém světě, která se pohybuje napříč žánry soulu, funky, r´n´b, world music, jazzu a reggae. Čtyři krásné dámy, čtyři hlasy, čtyři srdce, čtyři přístupy, jak uchopit melodii, rytmus, náladu a vytvořit hudbu – to jsou Yellow Sisters," říká za pořadatele Petr Znoj. 

České Budějovice v barvách aneb jedno město = tisíce inspirací je hra pro všechny. Smyslem je poukázat na pestrost, se kterou se každý den setkáváme, a kterou město získalo díky tomu, že zde společně žijí různí lidé z různých koutů světa, různé barvy pleti, rozlišného náboženského vyznání i světonázoru. Účastníci by si během hry měli uvědomit, že multikulturalita a odlišnost je v naší společnosti běžnou a inspirující realitou.

"Rasová nesnášenlivost a xenofobie vzniká na základě milných představ, předsudků spojených se strachem z něčeho “neznámého“. Proto je jedním z hlavních cílů výchovně vzdělávací hry narušení či úplné odbourání zažitých předsudků většinového obyvatelstva vůči cizincům a příslušníkům národnostních menšin. Toho chceme dosáhnout prostřednictvím aktivního zapojení obyvatel Českých Budějovic z řad cizinců a národnostních menšin do přípravy a realizace programu," doplňuje Znoj.

V programu se pracuje s pojmy respekt a tolerance, které by se i pro nejmladší účastníky měly stát srozumitelnými slovy s jasným obsahem. Dalšími neméně důležitými cíli hry a workshopu je podpora pozitivních mezilidských vztahů, rozvoj empatie, rozvoj sociálních dovedností, vnímání odlišnosti i propojenosti světa, rozvoj tvořivosti a prevence negativních jevů ve společnosti.

Program bude probíhat venku na zatravněné ploše u KD Slavie za jakéhokoliv počasí. Hra je koncipována formou několika stanovišť, kterými budou účastníci procházet, plnit úkoly a hravou formou se vzdělávat. Každé stanoviště zajišťuje průvodce z řad cizinců a národnostních menšin. Aktivity na stanovištích jsou připraveny jak pro jednotlivce, tak i pro menší skupinky dětí. Jednotlivé aktivity slouží k poznání světa cizinců žijících u nás, k odbourání strachu z nich, seznámení se s různými pohledy na svět i různými životními hodnotami, které pro účastníka mohou být inspirující.

Přednášky, filmy i hudba

V přestávkách mezi hudebním programem se budou v café klubu Slávie konat přednášky a promítání na téma rasismus, xenofobie a tolerance.
Během festivalu budou pro návštěvníky připraveny stánky s občerstvením, čajovna, vege restaurace Spirála a indické placky a výtvarný workshop pro nejmenší. U podia bude fungovat malý bazárek s oblečením, kde si lidé budou moci něco koupit, či vyměnit.

Krátce před 22 hodinou večerní se akce přesune do prostorů Café klubu Slávie, kde festival zakončí hudební a taneční afterparty. Tento festival pořádá občanské sdružení Budějovický Manifest ve spolupráci s Europe Direct a městem České Budějovice. Akce je zdarma.

Evropský den akcí proti rasismu probíhá na celém světě od roku 1971, v České republice od roku 1990, zároveň je tento den věnovaný obětem rasismu, jako připomínka toho že všichni jsme si rovni bez ohledu na barvu pleti.

PROGRAM:


Letní scéna před DK Slávie:
14:00 - quiet (rock and roll / ČB)
16:00 - Le Beng (world music / ČB)
18:00 - Potrubí (funk rock / ČB)20:00 - YELLOW SISTERS (a capella / Praha)
14:00 – 18:00 - České Budějovice v barvách aneb jedno město = tisíce inspirací+ taneční vystoupení, občerstvení, čajovna, vege restaurace Spirála, bazárek

Café klub Slávie:
15:00 – 20:00 – promítání krátkých dokumentů na téma rasismus, xenofobie, tolerance
17:30 – přednáška na téma Lidská práva v české kotlině (Mgr. Richard F. Vlasák - Historik Husitského muzea v Táboře, publicista a vysokoškolský učitel)
22:00 – hudební a taneční afterpárty vystoupí Gipsy quatro – romské lidové, cigánské čardáše


Autor: i -





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.