PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Erotické básně, písně o jaru i o svaté Panně potěšily písecké publikum

Erotické básně, písně o jaru i o svaté Panně potěšily písecké publikum

Čtvrtek, 24.04.2014 / fotoreport

 

 Hudební výlet nejen do XIII. století zažili návštěvníci písecké Divadelní kavárny, kde ve čtvrtek 17. dubna vystoupila čtveřice Quercus. Tento soubor - zčásti písecký, zčásti plzeňský, zpola švarnými jinochy a zpola lepými děvami tvořen, se důsledně specializuje na interpretaci středověkých zhudebněných básní, písní a tanců. K autentickému vyznění napomáhají používané repliky dobových hudebních nástrojů, stejně jako kostýmy.

Zaznělo především mnoho písní ze známé sbírky Carmina Burana, sepsané kolem r. 1230 a nalezené v benediktinském klášteře v bavorské obci Benediktbeuern - došlo konkrétně např. na tituly Totus Floreo, Cantigas de Amigo Exiit diluculo, Veni, veni, venias, Veris leta facies Nomen a solempnibus. Další vydatná várka přednesených skladeb pak byla sepsána za účelem opěvování zázraků Panny Marie a v galicijském sborníku Cantigas de Santa Maria, z kterého Quercus vydatně čerpá, je jich obsaženo na čtyři sta.

Ale Quercus nečerpá jen z uvedených sborníků a jeho repertoár kráčí Evropou několika stoletími - kupř. úvodní La rotta je dílem anonyma, La rosa zase píseň sefardská - tedy z kulturního odkazu španělských Židů, rovněž neznámý dávný původ má švédská balada Herr Mannelig, ranou renesanci pak zastupuje Collaudemus ze Speciálníku Královehradeckého…

Pakliže tedy ona rozverná stránka programu obsahovala například písně o mládenci, jenž ve stínu stromu kopím svým vztyčeným dobyl hrad po bok mu ulehnuvší horkem zmožené děvy, pak tuto lyriku lechtivě milostnou střídala rovnako poetika a hudba oslavující právě nadcházející očekávané jaro, či hojně zmíněné texty s duchovním obsahem a poselstvím.

Malý náhled na vystoupení zde na videu


Celý večer byl velice příjemnou záležitostí - od upřímně a poctivě odehrané hudby, skvěle odezpívaných vokálů, oku lahodících úborů protagonistů (počínaje škorněmi a neskrytým půvabem princezen konče) po kultivované, inteligentní i vtipné průvodní slovo hlavního minstrela Rudolfa Přiba, kterýžto toho dne slavil právě svátek. A to způsobem více než vydařeným, kdy nečekaje darů, sám mnohé se svými spoluhráči (Marie Pachnerová, bratr Lukáša přítelkyně Markéta Slavíková) naopak obdaroval radostnými prožitky. A svůj kus práce odvedla neplánovaně i malá tanečnice z publika pod pódiem – je i na záznamu z koncertu na připojeném videu.

Líbí se ti www.facebook.com/Kulturnecom



Fotografie


Autor: Petr Hejna, Václav Turek





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.