PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


V Táboře se uskuteční první ročník festivalu Poezie je. Chce ukázat poezii z jiné perspektivy

V Táboře se uskuteční první ročník festivalu Poezie je. Chce ukázat poezii z jiné perspektivy

Středa, 17.05.2023 / článek

 

Tábor v květnu hostí první ročník festivalu Poezie je. a s ním básnířky a básníky pohybující se na hranici mezi textem a dalšími médii. Veřejná místa v centru Tábora zažijí performance, body art, video art, happening, site-specific. A nechybí ani hudba. To vše o víkendu 19. a 20. května. 

“Nejinovativnější poetické texty se v současnosti nepíšou ve vyzdobených pokojích salonní poezie. Tvoří je umělci, kteří se kreativně pohybují na hranicích různých uměleckých disciplín. Tito autoři ohledávají variabilní možnosti prezentace vlastních textů. Máme za to, že poezie vycestovala do jiných disciplín, aby se vrátila oklikou k sobě samé,”
říká dramaturg a kurátor festivalu Libor Staněk II z Divadla Oskara Nedbala.

Festival chce ukázat, že poetický text zažívá obrodu na výtvarné, divadelní, audiovizuální, performativní a hudební scéně. “Odmítáme klasické básnické čtení, které staví předčítajícího na piedestal a studí jako zaprášené mramorové busty. Intermedialita a na ní napojený fakt, že s jazykem lze pracovat jako s produktivním materiálem, je pro kurátory akce klíčovým faktorem pro výběr celkem deseti umělců / umělkyň,” dodává Bernardeta Babáková, kurátorka festivalu (Psí víno).

Výstupy umělkyň a umělců budou zasazeny do vybraných lokací v centru Tábora. Jejich prezentace bude probíhat jak ve veřejném prostoru, tak i na specificky uzpůsobených místech. „Přejeme si zpřístupnit poezii širší veřejnosti, přiblížit ji divákům prostorově i žánrově, ukázat, že poezie může být inspirativní i pro ty, které doteď možná ani nenapadlo vzít básnickou sbírku do ruky,” říká produkční festivalu Lenka Greň z Kafe Knihy Jednota.

“Chceme vyjít posluchačům-divákům vstříc, překvapíme je, zaskočíme, nabídneme intenzivní zážitek. Nečekejte čtení v křesle u lampičky, čeká vás soundpoetry, videoart, body art, ale i soukromá okružní jízda Táborem, při které vám básníci budou číst své básně. Zapojíme všechny vaše smysly,”
doplnila Lenka Greň.

V pátek 19. května večer při zahájení festivalu v Divadle Oskara Nedbala vystoupí duo Petr Borkovec & Tarnovski, v Kafe Knihy Jednota se představí Aleš Kauer a nakladatelství Adolescent s výstavou obálek sbírek současné poezie. Festival uzavře mezinárodní hudební program na Cestě: Anarkuss (USA/DE), Berlin Manson (SK) a místní Dance Extraliga.

Současnou poezii v prostoru, jak zní podtitul festivalu, představí v sobotu 20. května deset hostů, mezi nimi Zuzana Fuksová, Daniel Hradecký, Klára Krásenská, Kristina Láníková, Jozef Mrva ml., Jana Orlová, Ivan Palacký, Marian Palla, Monika Rygálová, Luboš Svoboda. Poezie je. spatřuje budoucnost poezie v žánrové roztěkanosti a hravém konceptu. Výběrem autorů festival klade otázku: Co je to dnes poezie?

"Ne” pódiovému čtení

Jiný přístup prezentaci básnických textu vítají účinkující, například Klára Krásenská, básnířka a dramaturgyně literárních pořadů, v nichž rovněž klade důraz na vytržení z kontextu kavárny nebo "pódiového" čtení. “Vítám, že festival přistupuje k textu nejen jako k recitačnímu materiálu, ale jako k živé promluvě. Věřím, že takový přístup, v němž sám text vstupuje do rozličné škály prostorů, vystavuje se náhodě, nejistotě nebo narušení, může být cestou k připomenutí neukončenosti jakéhokoli smyslu. Básnické slovo, které působí, proměňuje se a proměňuje, vytváří komunikační situaci.

Festival Poezie je., je rovněž unikátní dramaturgickou kooperací mezi několika místními kulturními institucemi. “Velice nás těší, že v Táboře různé na sobě nezávislé kulturní subjekty – v tomto projektu Divadlo Oskara Nedbala, Kafe Knihy Jednota a Městská knihovna Tábor – vstupují do vzájemné dramaturgické a produkční spolupráce. Je to známka dlouhodobě dobrých lokálních vztahů, přátelských vazeb a vzájemné kulturní sounáležitosti,” uzavírá Olga Černá, ředitelka Městské knihovny v Táboře.

Spolupořadatelem akce je také digitální platforma pro současnou poezii Psí víno, která do festivalu přináší punc tvůrčího hledačství a inovace.

Vstupenky bude možné zakoupit přes server GoOut. Facebooková událost je ZDE.


Fotografie


Autor: -i, dap -