PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Výstavy v písecké Sladovně zabírají rekordní plochu

Výstavy v písecké Sladovně zabírají rekordní plochu

Sobota, 13.08.2022 / článek

 

 V největší galerii pro děti a jejich dospělé v ČR, písecké Sladovně, najdete řadu výstav pro děti všech věkových kategorií. Momentálně zabírají tamní projekty největší plochu v celé historii instituce: díky neobyčejné výstavě Jan A jaK dál, která je koncipovaná jako cesta galerií, byly divákům otevřeny i běžně nepřístupné prostory. Putují tak například po vedlejším schodišti, nebo nahlédnou do dosud nezrekonstruovaných částí budovy. Oficiální výstavní prostory o celkové rozloze 2 500 m2 jsou plně obsazené. Po přičtení plochy, kterou zabírá nejnovější dočasná výstava, si tak návštěvníci mohou užít bezmála 3000 m2 prostoru pro hru, objevování a zkoumání světa.

Výstava Jan A jaK dál nechává zaznít momenty ze života Jana Amose Komenského a umožňuje návštěvníkům porovnat je se sebou samým.

„Asi každý má ze školy zafixovanou sochu Komenského stojící kdesi ve foyer. My se snažíme o to, aby ho dospělí i děti zkusili opravdu poznat, uvědomili si, že ten fousatý starý pán byl také někdy dítětem, že jeho myšlenky sepsané před několika sty lety stále rezonují a mohou být přínosné,“
vysvětluje jeden ze sedmi tvůrců výstavy a ředitel Sladovny Adam Langer.

„Snažíme se děti oslovit a zprostředkovat jim poznání živou formou. O Komenském si můžete číst, učit se fakta, ale ve Sladovně vám umožní něco zažít, vnímat to téma více smysly, něco se naučit prožitkem a možná se i nechat inspirovat,“ dodává další autorka, dramaturgyně a režisérka Dominika Špalková. Výstava určená pro děti od šesti let i dospělé.

Kromě toho si mohou rodiny užít klasické výstavní projekty jako je nejnavštěvovanější Mraveniště, Pilařiště pro nejmenší nebo Hnízdo ilustrace pro začínající i zkušené čtenáře. V Animáriu, které nabízí dvě profesionálně vybavená animační studia a zkušeného lektora, se pak naučí hrou a zábavnou formou základům animace každý, bez ohledu na věk nebo technické dovednosti.

Do konce srpna mají menší děti možnost ocitnout se v rámci výstavy Zachuchleno ve světě postavičky z oceňované počítačové hry CHUCHEL. Dospělí pak mohou navštívit stálou výstavu o ilustrátorovi a píseckém rodákovi Radku Pilařovi nebo Malou galerii, kde momentálně vystavuje mladá umělkyně Marie Štindlová s projektem Sutiny zní bzukotem včel.

I v druhé polovině léta má Sladovna otevřeno denně v časových blocích od 9 do 18 hodin, z kapacitních důvodů je lepší si zarezervovat vstupenku předem na webu www.sladovna.cz.


Fotografie


Autor: -i-





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.