PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Festival Táborská setkání slaví 30 let. Návštěvníky čekají koncerty i ohňostroj

Festival Táborská setkání slaví 30 let. Návštěvníky čekají koncerty i ohňostroj

Středa, 08.09.2021 / článek

 

Historický festival Táborská setkání, jedna z největších akcí tohoto druhu v ČR, vstupuje letos do jubilejního třicátého ročníku. Od pátku 10. do neděle 12. září se vlády nad městem opět ujme hejtman Jan Žižka a jeho věrní. Program festivalu nabídne koncerty, divadla, výstavy, výtvarné dílny, zábavu pro děti a mnoho dalšího.

Připravit dramaturgii rozsáhlé akce bylo pro město i letos složité. Podmínky, za jakých se festival v koronavirové době může konat, se totiž neustále měnily. „Na začátku května jsme téměř nedoufali, že by se festival mohl konat. Během května a června jsme program postupně zvětšovali, jak se uvolňovala opatření,“ uvedla vedoucí městského Odboru kultury a cestovního ruchu Radka Šimková.

Organizátoři uzpůsobili festival platným podmínkam proticovidových opatření. Pro účastníky festivalu, kteří v den konání akce nebudou splňovat podmínky dle aktuálního nařízení, bude k dispozici testovací místo na náměstí Fr. Křižíka (u sochy Brána času), a to v době: 10. září 18.00–23.00 hod., 11. září 10.00–23.00 hod., 12. září 10.00–17.00 hod. Na tomto místě budou mít návštěvníci festivalu možnost se otestovat antigenním testem. Cena testu bude 100 Kč.

Pátek od náměstí po Pintovku

Jako loni se nebude na festival platit vstupné. Návštěvníci se ale budou muset obejít bez oblíbených průvodů a vystoupení souborů z partnerských měst. I tak bude program 30. ročníku Táborských setkání, která mají od založení ve vínku slogan „Potkat se, poznat se, porozumět si“, bohatý.

Festival zahájí v pátek 10. září v 19 hodin na Žižkově náměstí středověká plzeňská kapela Elthin. Ve 20.10 hodin zazní loni vytvořená verze chorálu v podání Táborského symfonického orchestru Bolech pod taktovkou tureckého hudebníka a skladatele Erena BAŞBUĞA. Táborská taneční skupina CODA vystoupí s představením „Střípky 600 let města na ostrohu“. Ve 21 hodin vypukne velkolepá ohňová show nazvaná Ohňový Tábor, kdy síla a živelnost ohně bude protkána jemnou ladností a elegancí. Show plná tance, akrobacie, okouzlujících kostýmů bude kombinována s pyrotechnikou a zakončena pekelným infernem. Během tohoto ceremoniálu bude předána vláda nad městem hejtmanovi Janu Žižkovi. Ve 22 hodin zakončí páteční program kapela Hradišťan s Jiřím Pavlicou.

Novinkou programu bude v pátek hudební scéna v lesoparku Pintovka, kde zahrají kapely Znouzecnost (20 hodin) a Peshata (21.30 hodin). Na Tržním náměstí bude během celého festivalu tržiště s prodejem tradičních lidových výrobků, doplněné o živá hudební vystoupení.

Program pro děti i milovníky vína

Na sobotu 11. září je připravena druhá letošní novinka, a to Ulička podsvětím v Děkanské ulici za děkanským kostelem Proměnění Páně (10–17 hodin). Na Špitálském náměstí budou moci návštěvníci nahlédnout do lékařského učení husitského kazatele, lékaře a astronoma mistra Křišťana z Prachatic. Středověký špitál tu bude působit od 10 do 17 hodin.

Na náměstí Mikuláše z Husi rodiny s dětmi najdou v sobotu od 10 do 17 hodin Dětský plácek plný historických atrakcí, soutěží, her, pohádek a pořadů pro celou rodinu. Z náměstí Mikuláše Husi lze vyrazit na Stezku mladého práčete přes Holečkovy sady až do Tismenického údolí. Cestou budou děti plnit úkoly a v dobovém ležení je slavný husitský vojevůdce pasuje na svá práčata.

Náměstí T. G. Masaryka před zemědělskou školou na Novém městě obsadí v sobotu v čase od 14 do 19 hodin Bajkeři (BMX show, půjčování kol, slalom, kladina a volné jízdy veřejnosti).

Na Žižkově náměstí ve 14 hodin zavede diváky soubor Bolech do světa filmových melodií, v 16 hodin ho vystřídá Swing Band Tábor. V 18 hodin vystoupí Aneta Langerová, ve 20.30 hodin Dasha a sólisté Moondance Orchestra. Na závěr zahraje Flamengo reunion session.

Ve 20.10 hodin se uskuteční slavnostní předání Ceny města Tábora za roky 2020 a 2021 PhDr. Zdeňkovi Vybíralovi, Ph.D., Ing. arch. Janu Stachovi a Mgr. Vítězslavu Dohnalovi a mimořádné udělení Ceny města Tábor za rok 2021 táborským zdravotníkům prostřednictvím Nemocnice Tábor a Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje. „Je mi ctí, že budeme moci ceny předat za přítomnosti občanů a návštěvníků Tábora, a společně tak sdílet vděk za prospěšné konání všech oceněných,“ řekl starosta Tábora Štěpán Pavlík.

V letošním roce se do programu vrátí ohňostroj, který bude odpálen v sobotu ve 22 hodin z Jordánské pláže (Sokolské plovárny). Sobotní nabídku obohatí před Střelnicí tradiční výstava požární techniky profesionálních hasičů Tábor (10–13 hodin). V zahradě Střelnice odpoledne vystoupí Soul Sisters, Tarapaca Jazz. Od 20.30 hodin vystoupí Karel Kobližka a Eva Emingerová se Vzpomínkou na Ivana Smažíka.

Ve velkém sále Střelnice připravil Táborský festival vína svůj vrchol - Velkou ochutnávku vín z Moravy. Od 13 do 22 hodin tam zájemci mohou ochutnat přes 200 vzorků vín od 16 vinařství. Více ZDE

V hradebním prostoru Velký šanc se budou od 18 hodin konat šermířská vystoupení, která zakončí ve 22.30 hodin Noční ohňová show.

Hudba i památky

I neděle 12. září bude programově rozmanitá. Na náměstí Mikuláše z Husi zahrají Keramička (10 hodin) a Muzikanti Jižních Čech (15 hodin). Zahrada Střelnice bude hostit koncert Vladimíra Merty a bandu (14 hodin) a táborský orchestr mladých hudebníků Sviště v orchestřišti (16 hodin). Atmosféru tržiště na Tržním náměstí zpestří Dei Gratia a Elthin.

K nedělnímu programu patří již léta neodmyslitelně Dny evropského dědictví. Je připravena například procházka po Křížové cestě, koncert v kostele sv. Filipa a Jakuba, komentovaná prohlídka v Galerii U Radnice a Lichodílna v Galerii 140.

Podrobný program festivalu a aktuální informace najdete na webu www.taborskasetkani.eu nebo na www.facebook.com/taborskasetkani.

U příležitosti jubilejního ročníku vydá město Tábora v elektronické i papírové podobě almanach, který bude obsahovat vzpomínky pamětníků, zakladatelů festivalu, pohledy táborských osobností na význam akce, fotografie a plakáty z jednotlivých ročníků.
Ve Vodárenské věži se návštěvníci mohou těšit na výstavu plakátů z třicetileté historie Táborských setkání. Přímo na výstavě se uskuteční hlasování o nejhezčí plakát.


Autor: David Peltán, - i -






Související články

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.