PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Jihočeský jazzový festival přiveze po deseti letech na jih Čech Erika Truffaze

Jihočeský jazzový festival přiveze po deseti letech na jih Čech Erika Truffaze

Pondělí, 02.08.2021 / článek

 

Od 3. do 10. srpna se na jihu Čech koná jedenáctý ročník Jihočeského jazzového festivalu ČEZ 2021. Jazzová hudba rozehraje nejstarší část Budějovic, Novohradské hory, Hlubokou nad Vltavou a poprvé se představí také na vzdušné scéně Stezky korunami stromů v Lipně.

Oproti loňskému ročníku bude ten letošní opět v mezinárodním obsazení. Hlavní tváří festivalu je geniální francouzský trumpetista a jazzový experimentátor Erik Truffaz. Ten se na podium festivalu vrací přesně po deseti letech, a to s novým albem Lune rouge a také zbrusu novým zvukem.

Tradiční hlavní open air scéna na Piaristickém náměstí v Budějovicích představí opět jazz v celé jeho šíři a barevnosti. Pátek 6. srpna odstartuje funk jazz místních bezNOT, na které naváže mezinárodní Altar Quintet (SK, AUT, HUN) s vlastními kompozicemi reflektujícími současnou podobu jazzu. Základem tohoto kvintetu jsou hudebníci N. Nikitin a Ľ. Šrámek, kteří spolu tvoří bez nadsázky středobod současného slovenského jazzu. Zmiňovaný Erik Truffaz páteční večer zakončí.

Sobota 7. srpna nabídne, kromě podmanivé atmosféry klášterního náměstí, autorskou hudbu Beaty Hlavenkové a Kapely snů. Beata je držitelkou cen Anděl a autorkou hudby k očekávanému filmu Zátopek. Její repertoár je složený ze zpívaných kompozic. Na jazzovém festivalu nemůže chybět big band, proto letos přijal pozvání na hlavní scénu Jazz Dock Orchestra, moderní jazzový big band na evropské úrovni. Má za sebou tři roky úspěšného fungování s vlastním originálním repertoárem a skladbami světových autorů. Soubor tvoří z velké části „band lídři“ top českých jazzových kapel. Jejich spolupráce přináší obrovskou jistotu, sehranost, energii i mimořádnou interpretační kvalitu. Sobotní program zakončí tanečním setem neo swingová kapela z Vídně Marina & The Kats

Jazzovým víkendem to nekončí

Festival doplňují doprovodné koncerty realizované ve spolupráci se spolkem Umění ve městě. Na nábřeží u Železné Panny v Budějovicích latin jazz se saxofonistou Štěpánem Markovičem a Mirkem Surkou (3.8.), na náměstíčku u budějovické Rabenštejnské věže unikátní projekt pocty zemřelému pianistovi Chicku Coreovi od kvartetu Daniela Bulatkina (4.8.). Ozdobou doprovodného programu je bezesporu houslový virtuóz Ivan Herák, který má ve svém portfoliu spolupráce s Jaroslavem Svěceným, Václavem Hudečkem, Ivou Bittovou, Jihočeskou filharmonií, Idou Kelarovou a dalšími hudebními osobnostmi. Muzikální výjimečnost a improvizaci spolu s ním tvoří cikánská kapela profesionálních hudebníků, jež má hudbu dokonale „zažitou v krvi“. (5.8.)

Doprovodné akce pokračují i po skončení hlavního víkendu. V neděli 8. srpna na Hluboké vystoupí kapela Bobesh se smooth jazzovým repertoárem. Jazz na netradičním místě bude k poslechu na Stezce korunami stromů v Lipně nad Vltavou, kde ve 24 metrech výšky zazní šansony Chantal Poullain (10.8).

Letním festivalem ale živá jazzová hudba na jihu rozhodně nekončí. Organizátoři festivalu připravili sérii koncertů v krásném rokokovém sále hotelu Rezidence v Nových Hradech. Klubovou sezónu odstartuje držitel několika cen Grammy Randy Brecker a AMC Trio (9. 9.), sextet britského saxofonisty Andy Shofielda (23. 9.), virtuózní kytarista Shahab Tolouie původem z Íránu (7.10.), nepřehlédnutelný Laco Deczi (11.11.) a řada dalších.

Vstupné na koncerty na Piaristickém náměstí je za  100 korun na den, ostatní koncerty jsou zdarma. Předprodej probíhá v síti CBsystem. Podrobné informace jsou na www.jcjf.cz. Generálním partnerem festivalu je Skupina ČEZ. 

PROGRAM:

Doprovodný program (vstup volný)

Úterý 3.8. open air U Železné panny 19:30
Štěpán Markovič Quartet feat. Mirek Surka - latin jazz

Středa 4.8. open air Rabenštejnská věž 19:30

Tribute to Chick Corea by Daniel Bulatkin Q.
Hudební pocta mimořádnému klavíristovi, jehož kariéra trvala téměř šest desetiletí.

Čtvrtek 5.8. open air Rabenštejnská věž 19:30

Ivan Herák & Band – gypsy jazz

Hlavní open air Piaristické náměstí (vstupné 100kč)

Pátek 6.8.
17:30 bezNOT – funky jazz
19:30 Altar Quintet (SK, HUN, AUT) – contemporary jazz
21:00 Erik Truffaz Quartet (FR) – experimental jazz
22:30 jam session ve Zlaté Ratolesti

Sobota 7.8.
17:30 Beata Hlavenková a Kapela Snů – jazz, alternativa
19:30 Jazzdock Orchestra – contemporary big band
21:00 Marina & The Katz (AUT) – neo swing

Doprovodný program (vstup volný)
Open air Hluboká n.Vltavou
Neděle 8.8. 19:30 Bobesh – smooth jazz
Stezka korunami stromů Lipno
Úterý 10.8. 20.00 – Chantal Poullain & Štěpán Markovič Trio - šansony


Fotografie


Autor: - i, dap -





Barokní dvůr Borotín pokračuje v rekonstrukci a prosí o pomoc

Další ročník soutěže neziskových organizací Máme vybráno, která se zaměřuje na obnovu památek, odstartoval. V prvním kole jde o to, kdo vyhraje krajské kolo a postoupí do celorepublikového finále. Do klání se letos opět zapojil i Barokní dvůr Borotín, který majitelé postupně zachraňují před zchátráním a po celý rok se v něm snaží dělat kulturně-společenské akce por dospělé i děti. Hlasování probíhá do 31. května, takže pokud máte chuť podpořit obnovu Barokního dvora Borotín, hlasujte ZDE

Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Walda Gang & Tlustá Berta

Hudba / rock
KD Písek
26.04.2024 od 20:00 hod.

 

Bratři Orffové

Hudba
Divadlo Oskara Nedbala Tábor
26.04.2024 od 19:00 hod.

 

Svišti v orchestřišti: Koncert na cestu na poštu

Hudba / koncert
Městská knihovna Tábor, Jiráskova 1775, 390 01 Tábor
26.04.2024 od 16:00 hod.

 

folk mezi řekami - jen tak tak a dobrý ročník

Hudba / koncert
Kulturní dům Veselí nad Lužnicí
26.04.2024 od 18:00 hod.