PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Exit festival bobtná. Proč navštívit největší festival na Balkáně?

Exit festival bobtná. Proč navštívit největší festival na Balkáně?

Pátek, 18.06.2021 / článek

 

Dalším headlinerem, který doplní 20. ročník srbského EXIT festivalu, je Jonas Blue. Britský hudebník a producent se tak přidává k nabitému programu na hlavním pódiu, kde vystoupí také Davida Guetta, DJ Snake, Nina Kraviz, Sabaton, Asaf Avidan nebo rapper Tyga. Jonas Blue na sebe poprvé upozornil v roce 2015 a během posledních pěti let se stal jedním z nejúspěšnějších hudebních producentů na světě, když jeho písně Perfect Strangers, By Your Side nebo Ritual nasbíraly přes tři miliardy zhlédnutí na YouTube. EXIT festival se koná od 8. do 11. července v pevnosti Petrovaradín v Novim Sadu. 

Vystoupení na festivalu už potvrdily světové hvězdy jako David Guetta, DJ Snake, Sabaton, Nina Kraviz,  Jonas Blue, Paul Kalkbrenner, Tyga, Solomun, Amelie Lens, Maceo Plex, Denis Sulta, DJ Topic, Robin Schulz, Asaf Avidan, Satori, Boris Brejcha, Honey Dijon, Hot Since 82, Meduza, Paul van Dyk, Artbat, Sheck Wes a mnoho dalších.

Srbská vláda schválila pořádání velkých kulturních akcí. Oficiální souhlas srbského vládního krizového týmu získal protokol Safe Event Serbia. Ten stanovuje podmínky pro organizování letních festivalů a vstup na tyto akce. Účastnit se srbských festivalů tak mohou všichni, kdo jsou očkováni, mají dostatek protilátek na COVID-19 nebo doloží negativní výsledek PCR či antigenního testu. Protokol je založen na nejnovějších vědeckých výzkumech prováděných v celé Evropě, které prokázaly, že s uvedenými omezeními vstupu je riziko šíření infekce zanedbatelné a samotné festivaly se tak dají považovat za jedno nejbezpečnějších míst k setkání.

Proč jet na EXIT festival?

Jeden z mála velkých festivalů letošní sezóny
Většina velkých evropských festivalů odložila i letošní ročník. EXIT festival se díky úspěšnému průběhu očkování a významnému snížení počtu nových případů onemocnění Covid-19 podaří uskutečnit. Je to jedinečná příležitost užít si velký festival, který nabídne nejen špičku světové elektronické tančení hudby Davida Guettu, Robina Schulze, Ninu Kraviz, Paula Kalkbrennera a DJ Snakea, ale i amerického rappera Tyga, metalové Sabaton nebo izraelského písničkáře Asafa Avidana, jehož hit One Day si na YouTube pustilo přes 200 milionů lidí.

Pevnost Petrovaradín

Festival se odehrává v unikátním prostředí Petrovaradínské pevnosti v druhém největším městě Srbska, Novim Sadu. Stavba, které se často přezdívá Gibraltar na Dunaji, byla po svém dokončení v roce 1780 považována za nejsilnější pevnost Habsburské monarchie. Takový areál pro čtyřicet festivalových pódii nikde jinde nenajdete.

Desítky malých pódií
EXIT si dává záležet na kvalitě programu menších pódiích. Ta jsou žánrově roztříděna tak, aby se trefila do hudebního vkusu všem návštěvníkům. Omrzela vás elektronika nebo pop? Zkuste rockovou a metalovou Explosion stage, hip-hopovou Beats stage, Reggae stage nebo Fusion stage, na které najdete nejzajímavější žánrovou paletu celého festivalu.

V Srbsku neutratíte všechny úspory
Nemějte strach, že kvůli EXITu budete muset rozbít své prasátko. Srbská cenová hladina je vcelku nízká a velkou většinu zboží tam zakoupíte levněji než v České republice. Nemusíte se tedy bát, že by vám výlet na festival udělal černou díru do rozpočtu.

Dance Arena
Nejznámějším pódiem je jednoznačně mts Dance Arena, na které se představují největší světová jména elektronické hudby. Toto vizuálně propracované pódium je známé díky ikonickým parties až do východu slunce nad Petrovaradínskou pevností. Jeden z nezapomenutelných momentů každého ročníku. 

Balkánská a srbská kultura

Po staletí se Srbsko rozkládalo na hranici mezi východem a západem. Území Srbska bylo rozděleno mezi východní a západní polovinu římské říše, poté mezi Byzancí a Uherským královstvím a v raném novověku mezi Osmanskou říší a Habsburskou říši. Tyto překrývající se vlivy mají za následek kulturní rozmanitost po celém Srbsku.

20. ročník festivalu
EXIT byl založen v roce 2000 v Univerzitním parku v Novim Sadu jako studentské hnutí s cílem bojovat za mír a svobodu v Srbsku a vzájemného porozumění a propojení mezi balkánskými zeměmi. Po všeobecných volbách v Jugoslávii v témže roce se vznikající festival přesunul do Petrovaridinské pevnosti, kde letos oslaví svůj jubilejní 20. ročník. A věřte, že na Exit festivalu se slaví každou noc až do ranních hodin.

Očkování a testování pro cizince
EXIT festival poskytne ve spolupráci se srbským ministerstvem zdravotnictví několik tisíc dávek vakcíny pro zahraniční umělce a návštěvníky jako výraz pomoci zemím, které mají v současné době nedostatek. Zároveň připravuje testovací centrum pro návštěvníky, kteří se nestihli otestovat před příjezdem na festival. Návštěvníci si tak nemusí obávat, že by během festivalu přišli do kontaktu s nemocí Covid-19.

Vstupenky se prodávají velmi rychle, pořadatelé doporučují tedy s koupí neváhat. Sezeženete je ZDE.


Fotografie


Autor: - i, dap -





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.