PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Co přinesla stavba dálnice D3? Zajímavosti představuje výstava v Jihočeském muzeu

Co přinesla stavba dálnice D3? Zajímavosti představuje výstava v Jihočeském muzeu

Středa, 12.05.2021 / článek

 

Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích opět otevřelo jako další galerie a muzea své brány návštěvníkům. Muzeum láká na archeologickou výstavu Co přinesla dálnice - archeologické výzkumy v trase dálnice D3. Výstavu můžete navštívit do 7. listopadu.

„Nový výstavní projekt přibližuje výsledky mnohaletých archeologických výzkumů v trase dálnice D3 na Táborsku, Českobudějovicku a Českokrumlovsku a v trase navazující dálnice S10 v oblasti Mühlviertelu v Horním Rakousku,“ přibližuje archeolog Jihočeského muzea a jeden z autorů výstavy Ondřej Chvojka.

Výstava představuje jak metodiku práce rakouských i jihočeských archeologů a jejich spolupracovníků v terénu i v laboratořích, tak i výběr nálezů z nejvýznamnějších zkoumaných lokalit, jakými jsou např. mohylová pohřebiště v Plavu či Unterweitersdorfu, pravěká a raně středověká sídliště u Smolína, Žíšova, Horusic, Borku nebo Starých Hodějovic, tzv. Eliášova štola u Úsilného či památky po koněspřežní dráze na obou stranách hranice.

Expozice v českém a německém jazyce přibližuje veřejnosti nejen práci archeologů v terénu, ale také společnou historii těchto příhraničních oblastí a jejich vzájemného propojení. Malí návštěvníci si mohou aktivně vyzkoušet práci archeologa při výzkumu nebo složit 3D nádobu z keramických střepů.

Projekt výstavy je realizován v rámci přeshraniční spolupráce s partnerem v Rakousku - Mühlviertler Schlossmuseum Freistadt. Jeho hlavním cílem je prezentace archeologických výzkumů a jejich výsledků na rakouské a české straně hranice, které jsou zpřístupněny v obou jazycích  - sdílení nejen exponátů v rámci výstavy, ale také výměna know how, sdílení zkušeností, propagace příkladů dobré praxe a posílení přeshraniční spolupráce institucí.

Na projektu spolupracují instituce jako Archeologický ústav FF JU, Husitské muzeum v Táboře, Bundesdenkmalamt - Abteilung für Archäologie v Linzi, Oberösterreichische Landesmuseum Linz, Geo-cz, Správa jeskyní ČR a ŘSD.

Více také na webu Jihočeského muzea ZDE, událost na Facebooku najdete ZDE


Fotografie


Autor: - i -





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.