PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Město Blatná rozkvétá růžovou grafikou. Navazuje na tradici pěstování růží

Město Blatná rozkvétá růžovou grafikou. Navazuje na tradici pěstování růží

Čtvrtek, 06.05.2021 / článek

 

Vizuální identitu v netradiční růžové barvě představila koncem dubna městská příspěvková organizace Centrum kultury a vzdělávání Blatná. V designérské soutěži, kterou pořádala organizace Czechdesign, se svým návrhem zvítězilo Jakub Vaněk Studio. Autoři se inspirovali tamní tradicí pěstování růží a vytvořili nápaditý a pozitivní styl, který se nakonec stane zároveň i vizuální identitou jihočeského města Blatná.

Blatná je malebné město s přibližně šesti tisíci obyvateli v severozápadní části Jihočeského kraje s rozvinutou kulturní scénou a historickou tradicí pěstování růží, která je spjata se jménem slavného pěstitele a šlechtitele Jana Böhma. Ve městě působí příspěvková organizace Centrum kultury a vzdělávání Blatná (dále CKVB), která pořádá kulturní a vzdělávací aktivity a zastřešuje místní kino, muzeum, knihovnu, komunitní a informační centrum.

Pro svou prezentaci používalo centrum logo, které ale z důvodu nečitelnosti v malém formátu a absence návazného systému nevyhovuje současným požadavkům. Proto vznikla potřeba vytvořit ucelený systém, který by sjednotil a systematizoval vizuální komunikaci a prezentaci organizace i jejích podznaček. Měl by promlouvat současným komunikačním jazykem a akcentovat atributy, které jsou s městem spojené.

Samo město Blatná v minulosti uspořádalo soutěž na identitu města, která ale nepřinesla profesionální výsledky a byla zrušena. Po této zkušenosti oslovili zástupci CKVB k organizaci soutěže odbornou organizaci Czechdesign.

V designérské soutěži uspělo Jakub Vaněk Studio se sebevědomým konceptem vycházejícím z tradice pěstování růží. Vizuální styl se opírá o frazém „Z blata do růže“. Symbolem je stonek, který spojuje obě charakteristiky. Je mostem mezi „bahnitou“ krajinou a voňavým barevným květem, který představuje text. Blata zastupují minimalistické obrazce – průhledy krajinou, které jsou patrné na mapě blatenské krajiny.

Směr růží propsali autoři i do názvu instituce, která se nově bude prezentovat jako Kulturní Plantáž Blatná. „Tak jako Jan Böhm pěstoval růže na svých blatenských plantážích, Plantáž pěstuje vášeň pro kulturu a vzdělávání,“ doplňují autoři Barbora Micajová a Jakub Vaněk.

Růže mezi trním

Vizuální styl je dle poroty soutěže nápaditý, pozitivní a doslova květnatý. Porota ocenila až doslovné uchopení tématu růží, které je pro Blatnou charakteristické. Práce s jazykem se ukázala jako velmi silnou stránkou celého konceptu, který se tak rozvíjí dál za hranice grafického designu. Nezaměnitelná, odvážná a svěží je i barevnost vizuální identity.

„Jakub Vaněk Studio nejlépe vystihlo zadání a představilo silné a atraktivní zpracování vizuálního stylu, který má potenciál stát se přístupným pro širokou veřejnost napříč generacemi,“ komentovala vítězný návrh Jana Vinšová z pořádající organizace Czechdesign.

„Návrh vystihl růžovou identitu města, kterou budeme prolínat do své činnosti a přenese se také na veškeré naše složky – muzeum, knihovnu, kino, infocentrum i komunitní centrum, jejichž posláním je pěstovat kulturu. Symbolika stonku propojujícího zemi či blata s květem je analogií právě ke kultuře, která propojuje generace a zakořeněnou identitu nechává rozkvést,“ vyjadřuje spokojenost s výsledkem Bronislava Winklerová, ředitelka Centra kultury a vzdělávání Blatná.

Do soutěže, kterou pro CKVB zorganizovala odborná organizace Czechdesign v druhé polovině roku 2020, byly na základě rešerše vybrány následující subjekty: Jakub Vaněk Studio, studio Colmo a duo Lucie Marková a Tereza Pejřimovská.
Zástupci Czechdesign nastavili pravidla soutěže, organizovali workshop, definovali zadání pro designéry a vedli zasedání poroty. Soutěž měla jedno kolo, všichni soutěžící obdrželi skicovné a vítěz zakázku na vypracování nové vizuální identity organizace a její implementaci. Hodnotící porotu tvořili nezávislí, externí odborníci. 



Jakub Vaněk Studio
Designéři Jakub Vaněk, Barbora Micajová a vývojář Tomáš Frantík vytváří vizuální identity a webové prezentace. Jejich cílem je spojení krásného a funkčního. Mezi jejich poslední projekty patří například vizuální identita pro Prahu 3, kavárnu DOK od Nordbeans nebo web pro Universal Music.

Czechdesign 
Czechdesign je profesionální zastřešující organizace, jež se stará o rozvoj designu v České republice. Dlouhodobě prosazuje uplatňování designu v praxi a férové nastavení podmínek v designérských soutěžích. Provozuje nejčtenější webový portál o českém designu www.czechdesign.cz, podporuje a propaguje české designéry, radí firmám a institucím, jak spolupracovat s designéry, a je předním pořadatelem designérských soutěží.


Fotografie


Autor: - i, dap -





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.