PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Jihočeské divadlo zkouší nové hry, potěší hudbou, putováním či návštěvami seniorů

Jihočeské divadlo zkouší nové hry, potěší hudbou, putováním či návštěvami seniorů

Úterý, 09.03.2021 / článek

 

Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích do letošního roku vstoupilo se sloganem Bezpečná kultura. Návrat do normálního chodu považuje za to nejcennější a nejpodstatnější a kroky, které k tomu povedou, jsou jasně dané. Vládní opatření a nařízení striktně dodržuje a od loňského roku testuje členy souborů, kteří se potkávají na jevišti na zkouškách. V tom chce divadlo nadále pokračovat a od pondělí 8. března bude testovat i všechny ostatní zaměstnance.

Přes všechna opatření Jihočeské divadlo stále funguje a připravuje nové inscenace a projekty. Za zavřenými dveřmi, které otevírá prostřednictvím online prostoru, se právě odehrávají přípravy tanečního divadla Mechanický pomeranč a opery Cosi fan tutte. V minulém týdnu se bez diváků “odpremiérovala” inscenace činohry, Perplex.

"Jakmile se divadla otevřou, jsme připraveni divákům nabídnout novinky ze všech našich souborů," říká za divadlo Eva Marečková.

Ze střechy radnice do vašich srdcí

Orchestr opery JD se vrací na střechu českobudějovické radnice. Po dobu čtyř týdnů, vždy ve středu od 13.30 hodin, zahrají trubači orchestru skladby, které se ponesou v duchu vnitřního zastavení, zklidnění a očekávání nejvýznamnějšího liturgického svátku - Velikonoc. Na první koncert se lidé mohou těšit ve středu 10. března ve 13.30 hodin.

Velké putování s Malým divadlem

Další z projektů bezpečné kultury je Velké putování s Malým divadlem. Putování za jihočeskými pověstmi, které jsou propojeny s určitými místy v jižních Čechách. Protože současný stav nedovoluje vyrazit za hranice okresu, je putování určeno hlavně pro lidi z okolí Terčina údolí, Karlova hrádku a Čertovy šlápoty, kde jsou již umístěny “kešky”.

"S putováním budeme pokračovat, jakmile budou zrušena opatření s uzavírkou okresů. Pro všechny ostatní máme připraveny audio nahrávky Jihočeských pověstí od Radovana Krátkého, které vypráví herci Malého divadla. O celém projektu se můžete dozvědět více zde. Povídky jsou volně k dispozici na Youtube kanále divadla,"
doplňuje Marečková.

Divadlo chystá také Klipy proti trudomyslnosti, kterými bude dělat radost v online prostoru. Klipy k písničkám z inscenací Malého divadla, které roztančí malé i velké a zaženou chmury startují 15. března. Radostné písně budou ke zhlédnutí na facebooku Malého divadla a na YouTube kanále divadla.

Čaj o páté

Poslední z březnových projektů jsou online návštěvy u seniorů z Klubu Aktiv. Každou středu v 17 hodin se vybraný člen nebo členové divadla připojí do online “místnosti” klubu a budou si povídat celkem s zhruba 30 seniory.

"Celý projekt zahájí ředitel divadla Lukáš Průdek, který bez váhání souhlasil s návrhem pana Batysty z Klubu Aktiv, a to uspořádat online povídání se seniory. Těšíme se na to a věříme, že se k nám přidají i další, kteří budou chtít příjemně zkrátit dlouhé chvíle seniorů," uzavírá Eva Marečková.


Fotografie


Autor: - i, dap -





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.