PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Budějovický Majáles streamuje rozhovory na téma kulturního prostředí Českých Budějovic

Budějovický Majáles streamuje rozhovory na téma kulturního prostředí Českých Budějovic

Středa, 03.03.2021 / článek

 

Jaké nové prvky přibydou v Parku 4 Dvory? Jak může obyčejný "Budějčák" získat peníze na vylepšení města skrz participativní rozpočet? Nebo kdy budou první promítání v Letním kině Háječek? Nejen tyto otázky proberou v nadcházející pětici rozhovorů vybrané osobnosti. Edukativní streamy z dílny Budějovického Majálesu budou vysílány pravidelně ve středu od 19 hodin na facebooku či instagramu majálesu. První rozhovor můžete zhlédnout dnes, ve středu 3. března. 

Jak se daří českému školství v online světě či jak probíhaly oslavy 31. výročí sametové revoluce. To byla témata rozhovorů z řady takzvaných Edukativních streamů Budějovického Majálesu v uplynulých měsících. Prozatím jich bylo uveřejněno pět.

Tým studentů ovšem nezahálí a má naplánovanou další pětici dílů. Tentokrát se zaměří na projekty spojené s kulturou a žitím v Českých Budějovicích. Diskutovat v nich budou hosté, jako je spoluzakladatel architektonického ateliéru A8000 Karel Krupauer či autoři Parku 4 Dvory, manželé Veličkovi.

Rozhovory jsou naplánované na každou březnovou středu a diváci je mohou od 19 hodin sledovat na facebookovém a instagramovém profilu Budějovického Majálesu.

Program rozhovorů

Dlouhé letní večery dnes, ve středu 3. března, připomene ve vyprávění o budějovickém Letním kině Háječek dvojice Kristýna Novotná a Milan Pleva ze spolku AJAT, který si biograf sousedící s hvězdárnou pronajímá. Jaké filmy návštěvníky letos na plátně čekají? Kdy se začne s promítáním? Na to vše najdete dnes odpoveď.   

10. března promluví Ivan Matejic, který vyhrál se svým projektem v tzv. participativním rozpočtu. Diváci se dozví, jak celý systém funguje, jak si mohou požádat o finanční podporu od budějovické radnice a s dostatečným počtem hlasů od obyvatel Českých Budějovic realizovat svůj nápad na rozvoj a zkrášlení města.

Následovat budou dva podcasty nesoucí se v duchu architektury. Na 17. březen přijali pozvání manželé Markéta a Petr Veličkovi, kteří se věnují krajinářské architektuře. Diskutovat budou o své nejúspěšnější a mezi budějovickými obyvateli vyhledávané venkovní realizaci, o Parku 4 Dvory. Do něho se v následujících měsících chystají zasadit nové prvky a rozšířit například oblíbený skatepark.

Budějovický architekt Martin Krupauer, který se svým ateliérem A8000 realizoval stavby jako IGY, Mercury nebo jeden z pavilonů Výstaviště, se 24. března rozmluví o studii Město a voda. Kde všude ve městě se voda přiblíží lidem? Čeká Budějovické proměna Jiráskova nábřeží? Bude v Českých Budějovicích přístav? To a mnohem více se dozvíte v tomto díle Edukativních streamů.

Poslední den v měsíci uvede Budějovický Majáles závěrečný rozhovor s Denisou Weissovou, která pracuje pro Dům sv. Pavla a je koordinátorkou prodeje street paperu Nový Prostor pro České Budějovice. Nový Prostor je časopis, který prodávají v ulicích měst lidé ocitající se momentálně ve špatné finanční situaci. 

Rozhovory na zajímavá společenská témata vysílají studenti z Budějovického Majálesu už od září. Cílem je přinést lidem nevšední diskuse k nim na obrazovku, udržet si s nimi kontakt a třeba je i trochu vzdělat.

„Pořádání celotýdenního festivalu v Českých Budějovicích však nešlo stranou. Snažíme se pro lidi připravit jako každý rok nevšední oživení města. Náš program, který bude probíhat na konci května, ovšem počítá i s těmi nejtvrdšími opatřeními," říká k tomu Bianka Machová, letošní hlavní koordinátorka festivalu.


Harmonogram streamů:

3. 3. 2021
Letní kino Háječek - Kristýna Novotná, Daniel Habrda


10. 3. 2021
Participativní rozpočet - Ivan Matejic

17. 3. 2021
Park Čtyři Dvory - Markéta a Petr Veličkovi

24. 3. 2021
Město a voda - Martin Krupauer

31. 3. 2021
Nový Prostor - Denisa Weissová


Autor: - i, dap -





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.