PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Korzo národní bude na dálku. V Budějovicích zazní hymna ze střechy, Tábor rozsvítí radnici

Korzo národní bude na dálku. V Budějovicích zazní hymna ze střechy, Tábor rozsvítí radnici

Pondělí, 16.11.2020 / článek

 

Kvůli současné epidemiologické situaci chystají organizátoři akce Korzo národní především virtuální podobu oslav svobody 17. listopadu. Výročí sametové revoluce připomene letos online program, živé přenosy nebo pieta na dálku. V plánu jsou také aktivity mimo online prostředí. Dojde k nasvícení významných budov do státních barev nebo rozvozu dobročinného Sametového brunche. Zvláštní prostor dostane legendární Modlitba pro Martu ve společném rádiovém vysílání.

Korzo Národní bude tentokrát na dálku — bezpečně a bez zbytečných rizik. Současná situace však dle organizátorů neznamená, že by lidé měli na státní svátek zapomínat.

Svoboda je i zodpovědnost. Tímhle heslem se řídíme během příprav letošního ročníku. Přál bych si, aby 17. listopad v téhle zvláštní době znamenal den pokojných oslav z domova a čas pro zamyšlení se každého z nás. Všichni se můžeme alespoň na chvíli zastavit a uvědomit si sílu myšlenek sametové revoluce. Sice z odlišných důvodů, ale také nyní pociťujeme křehkost naší svobody,“ uvedl Daniel Peřina, ředitel Korzo Národní.

Se Dnem boje za svobodu a demokracii je neodmyslitelně spjata pieta na Národní třídě v Praze. V souvislosti s trvajícím nouzovým stavem přišli organizátoři na způsob, jakým lidé mohou uctít památku bez osobní přítomnosti na místě. „Připravujeme živý přenos z okolí piety. U něj bude možnost za dobrovolný příspěvek zapálit svíčku na dálku a připojit vzkaz se svým jménem. Ten vytiskneme a nalepíme na opravdovou svíčku, kterou následně k pietě položí jeden z našich dobrovolníků,” popisuje Peřina.

U toho však program pro státní svátek nekončí. Na veřejnost čeká výběr živých přenosů z několika jevišť – od tradičního Obýváku Václava Havla přes debatní, divadelní a po hudební stage. Počítá se zároveň s online zpřístupněním historických přednášek a nahrávek výpovědí pamětníků na téma sametové revoluce. Zkrátka nepřijdou ani fanoušci sociálních sítí. Na Instagramu na ně kromě jiného bude čekat nový virtuální filtr se stuhou v barvách trikolory.

Odpoledne bude na 17. listopadu patřit několika působivým iniciativám, jak ve veřejném prostoru, rádiovém éteru nebo ve vysílání veřejnoprávní televize. Všechny započnou v symbolickém čase 17 hodin a 11 minut.

Ikonickou Modlitbu pro Martu zazpívá z balkonu Národního divadla zpěvačka Aneta Langerová a plánuje se její televizní přenos. Píseň zazní také po celé Praze díky městským amplionům a sirénám. K iniciativě se také připojilo několik rádiových stanic, které vzpomínce vyhradí čas ve svém vysílání.

Trikolóra i hymna na jihu

Po celé republice se ve stejný čas rozsvítí do bílé, červené a modré více než 20 významných budov. Do státních barev se tak vyladí Pražský hrad, Petřínská rozhledna, Tančící dům, Mahenovo divadlo v Brně nebo třeba Moravské divadlo v Olomouci.

„Tímto gestem bychom rádi lidem ve veřejném prostoru důstojně a bezpečně připomněli hodnoty sametové revoluce a význam svobody. Především tak ale chceme vyslat pěknou a pozitivní zprávu do společnosti. Naději teď potřebujeme všichni,“ uvedl Lukáš Černý, předseda spolku Díky, že můžem.

V jižních Čechách se k rozsvěcení připojilo například Husitské muzeum v Táboře, které roszvítí v barvách trikolóry Starou radnici. Projekce odstartuje v 17.11 hodin a potrvá hodinu.

„Zvláště letos se téma svobody, lidských práv i zodpovědné autority jeví v naléhavých souvislostech. Velmi hmatatelně teď vnímáme otázky hranic osobní svobody, zodpovědnosti mezi jednotlivci i důvěry v autoritu státních institucí. Nejde jen o pandemii koronaviru, ale také o jakousi pandemii nábožensky motivovaného terorismu či arogance, nenávisti, dezinformací a plochého nacionalismu. Symbol národních barev je symbolem politickým. Má nám připomenout, že bez ideově naplněné politiky nelze pěstovat ani uchovat národní identitu, ale také upomenout na ty, kdo proti totalitám v naší minulosti odvážně zvedli hlavu,“ míní ředitel Jakub Smrčka.

Českými Budějovicemi bude prozměnu znít státní hymna. V 17.11 hodin otevřete okna, nebo se zastavte na ulici. Ze střechy radnice v Českých Budějovicích zazní hymna,kterou zahrají členové orchestru opery Jihočeského divadla.

“Hledali jsme formu důstojné oslavy, která nebude v rozporu s platnými proti epidemickými opatřeními a aspoň trochu nám dovolí poděkovat těm, kteří pro nás svobodu a demokracii vybojovali. Proto nepořádáme průvod, nevyzýváme ke shlukování lidí, jen v otevřeném prostoru a z bezpečné vzdálenosti zahrajeme hymnu. Nechceme, aby se jednalo o jakoukoli formu demonstrace nebo protestu, celou akci chápeme jako oslavu demokracie. Jsem rád, že moji výzvu přijali i kolegové z jiných divadel a hymna bude znít na více místech v České republice,” dodává k celé akci Lukáš Průdek.

Ve Strakonicích se k oslavám 17. listopadu připojí jednodenní výstavou Jsme VENKU! Ta proběhne ve veřejném prostoru - v několika výlohách v centru města, v přádelně, na zdech, za okny lidí... Mapu výstavy najdete ZDE.

Snídaně pro seniory v nouzi

Oslavy se k lidem přenesou mimo online prostředí také jinak. Díky spolupráci s platformou Breakfaststory si lze předobjednat Sametový brunch s rozvozem po celé Praze. Snídani připravují zaměstnanci sociálních podniků. Každá pořízená porce znamená druhou pro vybrané seniory a seniorky v nouzi. Podpořit projekt je opravdu jednoduché, stačí jít na e-shop Breakfaststory a vybrat si jedno ze tří menu.

„Věřím, že v této náročné době jako společnost dokážeme 17. listopad oslavit a uctít z bezpečí svých domovů. Hodnoty sametové revoluce zůstávají totiž aktuální, ne-li teď nabývají na větším významu. Už jen cesta k tomu, abychom co nejdříve prožívali svobodu zase naplno, závisí na společné solidaritě a zodpovědnosti každého z nás,“ uzavírá Daniel Peřina.

Kompletní nabídka online programu a streamů bude během 17. listopadu k dispozici na www.dikyzemuzem.cz.


Díky, že můžem je spolek tvořený dvěma desítkami studentů a mladých lidí. Sedmým rokem organizují největší listopadové oslavy svobody. Spolku se podařilo utvořit tradici občanských a kulturních oslav sametové revoluce přímo na Národní třídě. Společně s ostatními chtějí říct „Díky, že můžem” všem těm, kteří se zasloužili o to, že dnes žijeme svobodě. Usilují o kultivaci angažované občanské společnosti ctící humanistické a demokratické ideály. Takové, která bere svobodu jako zodpovědnost, nikoliv však samozřejmost. Mezi jejich další aktivity se mimo jiné řadí vzdělávací projekt Samet na školách.

Foto: Jakub Zeman


Fotografie


Autor: - i, David Peltán -





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Music Stars ZUŠ Sezimovo Ústí a hosté

Hudba / koncert
Spektrum Sezimovo Ústí
19.04.2024 od 18:00 hod.

 

Večery S – Chansonet, David Šitavanc, Spolektiv

Hudba / koncert / folk, country, bluegrass
Divadlo U Kapličky, Husova 622/45, České Budějovice
19.04.2024 od 19:00 hod.

 

Yasha 96 + Méta Monde

Hudba / koncert / alternative
MC Orion
19.04.2024 od 20:00 hod.

 

Electric spring disco

Hudba / dj
No signal
19.04.2024 od 21:00 hod.