PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Festival Noc divadel se letos koná virtuálně. Zapojily se Budějovice, Písek i Tábor

Festival Noc divadel se letos koná virtuálně. Zapojily se Budějovice, Písek i Tábor

Pátek, 20.11.2020 / článek

 

Osmý ročník Noci divadel se uskuteční v sobotu 21. listopadu, v letošním roce však ve výrazně v omezeném režimu a s velkou převahou virtuálního programu. Preventivní opatření proti koronavirové nemoci covid-9 mají obrovský dopad na oblast divadla i tance, což reflektuje i letošní podtitul akce Divadlo a udr-život-elnost. K ekologickým tématům v oblasti umělecké tvorby i divadelního provozu se nečekaně přidružila i témata existenční. I přesto se do Noci divadel plánují zapojit divadla opět napříč celou republikou. Některá i na jihu Čech.

"Náš listopadový program padá. Zatím jsme tedy oznámili, že rušíme program do 20. listopadu, ale předpokládáme, že se opatření budou prodlužovat. Zároveň jsme se rozhodli zúčastnit online verze Noci divadel. Přispějeme živým vstupem z výstavy a naší virtuální prohlídkou," říká Veronika Zemanová z táborského Divadla Oskara Nedbala.Výstavami Stipana Tadiče a Šárky Růžičkové Zadákové provede Juraj Horváth, grafik, ilustrátor, nakladatel, pořadatel festivalu malých nakladatelů Tabook a kurátor výstav. Ředitelka divadla Linda Rybáková pozve diváky k rozsvícení symbolického srdce na budově divadla. Vysílání můžete sledovat od 16.35 na facebooku divadla ZDE, případně na youtubeZDE.

Do osmého ročníku Noci divadel se zapojí i písecké Divadlo Fráni Šrámka. Od 17 hodin zažijí diváci virtuální procházku z prostor divadla, kam nemá divák běžně přístup. Netradiční pohled do zákulisí a zajímavé povídání si připravil Tomáš Jiřík, provozní vedoucí, jevištní mistr, ale také herec a člen divadelního spolku Prácheňská scéna. Program poběží na www.centrumkultury.cz nebo facebooku Centrum kultury města Písek. 

I letos se k festivalu Noc divadel připojí Jihočeské divadlo v Budějovicích. "Rádi bychom se během Noci divadel prezentovali online s krátkým dokumentem o našem letním hraní po jižních Čechách Kočovníci v kraji jihočeském," říká Gabriela Veselá z marketingového oddělení Jihočeského divadla. Divadlo muselo stejně jako všichni ostatní zrušit původně plánovaný listopadový program, a to zatím do 20. listopadu.

Z větších jihočeských divadel se nepřipojí Městské divadlo Český Krumlov. "Bohužel k Noci divadel se připojovat nebudeme. Z listopadového programu nám zbyla pouze dvě představení: Relativita, kterou má sehrát 27. listopadu Divadlo v Řeznické Praha, a 29. listopadu Setkání před Betlémem v podání Divadla Víti Marčíka. Nicméně očekáváme, že kvůli vládním opatřením nedojde ani na tyto akce," sdělila za divadlo Radka Petrovičová.

Součástí letošního ročníku bude dále virtuální telemost moderovaný Institutem umění – Divadelním ústavem jako koordinátorem akce. Více informací na webu www.nocdivadel.cz.

„Již po skončení minulého ročníku jsme jako podtitul nadcházející Noci divadel zvolili aktuální společenské téma související s udržitelností lidské civilizace a klimatickou krizí. Avšak události posledního půl roku propůjčily mottu udr-život-elnost hlubší, pro obor divadla skutečně existenciální rozměr. I z toho důvodu jsme se po důkladné diskusi se zapojenými subjekty rozhodli Noc divadel i pro letošní rok udržet. Vzájemná podpora i spolupráce divadel a jejich diváků získala od vypuknutí epidemie na zásadní důležitosti a zároveň nabývá nových a nečekaných dimenzí i formátů. Doufáme, že i Noc divadel bude určitým světlem, které v aktuální složité situaci české společnosti zazáří do tmy,” říká Martina Pecková Černá z Divadelního ústavu, který Noc divadel v ČR od roku 2013 koordinuje.

Noc divadel je součástí mezinárodního projektu European Theatre Night, který v roce 2008 odstartovala chorvatská Noc Kazališta. Myšlenka společného divadelního svátku se postupně rozšířila do více jak desítky evropských zemí. V loňskem roce se Noci divadel v ČR zúčastnilo na 40 tisíc návštěvníků a zapojilo 109 kulturních institucí ze 30 měst. Noc divadel v ČR je tak největším projektem v rámci European Theatre Night.


Autor: David Peltán





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.